Prebiotika i bröstmjölk: Hur fungerar det?

Prebiotika i bröstmjölk är komplexa sockerarter som fungerar som supermat för bakterier och gynnar barnets hälsa. Läs vidare för att lära dig mer!
Prebiotika i bröstmjölk: Hur fungerar det?
Luz Eduviges Thomas-Romero

Skriven och verifierad av biokemisten Luz Eduviges Thomas-Romero.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Vanligtvis tänker folk på prebiotika som lösliga fiberföreningar som man inte kan smälta när de passerar genom övre mag- och tarmkanalen. När dessa fibrer sedan når tjocktarmen kan bakterierna som lever där använda dem. Dessa bakterier kan bearbeta dessa fibrer och utnyttja dem som en energikälla. Som ett resultat stimulerar prebiotika i bröstmjölk tillväxten av goda tjocktarmsbakterier.

Prebiotika förväxlas ofta med probiotika

Som namnen antyder är prebiotika och probiotika relaterade. Det är dock viktigt att förstå deras skillnader. Per definition är probiotika levande mikroorganismer som positivt påverkar hälsan. Exempel på dessa är laktobaciller och bifidobakterier (båda tillhör gruppen mjölksyrabakterier) och saccharomyces (en typ av svamp).

Men prebiotika är inte bakterier. De är föreningar som kan utgöra en energikälla till probiotika för att de ska kunna leva och sprida sig i sin nisch, tjocktarmen. Prebiotika är ämnen som fungerar som mat för probiotika.

Varför är bakterierna som lever i tarmen viktiga?

Först och främst är det viktigt att inse att det finns väldigt många. Bakterier utgör det mesta av tarmfloran. De representerar över hälften av den torra massan av avföring.

Å andra sidan är deras sammansättning mycket varierande. Tarmfloran av bakterier består av mer än tusen arter, men experter menar att cirka 30 eller 40 arter dominerar i varje person.

Många av dem är del av ett otroligt komplicerat och moget ekosystem som är resistent mot yttre förändringar, och det är det som gör dem så viktiga för hälsan.

Exponering för antibiotika, enteriska infektioner eller kostförändringar kan påverka denna balans i kroppen. Vetenskapliga bevis kopplar obalansen i tarmfloran med en lång lista med sjukdomar. För att återställa den kan man äta både prebiotika och probiotika och i svåra fall kan det kräva en fekal transplantation (FMT).

Probiotika och prebiotika i bröstmjölk

För närvarande kan vetenskapen bekräfta att bröstmjölk är en oersättlig faktor för initiering, utveckling och sammansättning av en bebis tarmmikrobiota.

Det kanske inte är många som vet att bröstmjölk innehåller ett stort antal mjölksyrabakterier som mamman ger sitt barn för att starta tarmkoloniseringen. Det uppskattas att spädbarn får i sig cirka 800 ml bröstmjölk om dagen och mellan 100 000 och 10 miljoner bakterier om dagen.

Dessutom producerar bröstkörtlarna en unik uppsättning av prebiotiska föreningar i form av oligosackarider. Det kombinerade intaget av probiotika och prebiotika från bröstmjölk hjälper till att säkerställa att de “goda bakterierna” koloniserar barnets tarmar.

Kolhydraterna i mjölken består av en enda sockermolekyl: monosackarider. Till exempel glukos, galaktos och fruktos. Oligosackarider består av fem typer av monosackarider, som slumpmässigt kombineras för att bilda linjära eller förgrenande strukturer.

Överraskande data om prebiotika i bröstmjölk

Den proliferativa effekten som bröstmjölk utövar på mjölksyrabakterier är inte relaterad till en enda substans utan har sin grund i flera olika faktorer. I synnerhet har den prebiotiska effekten av bröstmjölk tillskrivits de låga protein- och fosfatkoncentrationerna och närvaron av laktoferrin, laktos, nukleotider och oligosackarider.

Experter känner fortfarande inte till den faktiska prebiotiska rollen för vart och ett av dessa ämnen, med undantag av oligosackarider, som är den mest studerade i gruppen.

Experter förstår fortfarande inte heller helt varför den enorma repertoaren av oligosackarider varierar från en kvinna till en annan och i samma kvinna från ett amningsstadium till ett annat.

I detta avseende uppskattar de att det ungefärliga antalet oligosackarider kan variera från cirka 150 föreningar till hundratusentals. Inom detta spektra vet experter också att det finns en större representation av galaktooligosackarider (GOS).

Ytterligare fördelar med oligosackarider i bröstmjölk

Repertoaren av oligosackarider i bröstmjölk är obestämbar. Flera studier har visat att dessa föreningar, förutom att de är “mat åt bakterier”, kan utföra andra funktioner:

  • De kan lura virus och patogena bakterier. Vissa varianter imiterar oligosackarider i tarmväggen, just de som patogener använder sig av för att invadera friska celler. När patogenen binder till dessa förhindras infektion.
  • De kan också reglera aktiveringen av immunceller.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.