Varför ditt barn inte lyder och vad du kan göra
Föräldrar är ansvariga för sina barns välmående. De måste ingjuta vanor och värderingar i dem, och de måste se till att deras barn lever ett ordnat och hälsosamt liv. Men för att detta ska hända behöver de att deras små lyssnar, uppmärksammar och följer deras indikationer. Därför, när ett barn inte lyder eller trotsar auktoriteter, är konflikter en daglig företeelse i hemmet.
Det kan vara väldigt frustrerande för en förälder när ett barn inte lyssnar på vad de säger och lyder dem. Det är dock viktigt att vi tar ett steg tillbaka från vår vuxna uppfattning och förstår barnets perspektiv. Gillar du själv att bli beordrad, att få ditt liv kontrollerat av andra eller ditt sätt att göra saker påtvingat dig? Det gör du säkert inte, och inte dina barn heller. Så nyckeln till att få dem att samarbeta är inte att söka blind lydnad utan att verkligen få kontakt med dem. Här är varför.
Bör du oroa dig om ditt barn inte lyder?
Det faktum att ett barn inte lyder kan betraktas som ett positivt tecken på utveckling. Det betyder att de är i färd med att bygga sin egen identitet, att de tillåter sig själva att ifrågasätta situationer och att de inte är ett undergivna och rädda. Denna smärre rebelliskhet ska inte ses som ett problem.
Men det är inte heller bra om ett barn är systemiskt oppositionellt och trotsigt hela tiden. Detta hindrar interaktion mellan föräldrar och barn, skadar bandet och förhindrar att barnet tar till sig viktiga lärdomar.
Så om du undrar när du bör vara orolig, håll utkik efter om du ser tecken på att ditt barn:
- Är fientligt, irriterat eller aggressivt.
- Hela tiden trotsar auktoriteter och vägrar att lyda.
- Stör andra människor, behandlar dem illa eller har problem med klasskamrater, lärare eller familjemedlemmar.
- Är förbittrade och hämndlystna.
- Ljuger, begår småstölder eller rymmer ibland hemifrån.
- Inte accepterar sina misstag, ofta skyller på andra och tolererar inte frustration.
Varför ditt barn inte lyder
Oavsett om ovanstående beteenden förekommer i mild grad eller på ett ihärdigt och intensivt sätt, finns det flera orsaker som kan förklara varför ditt barn inte lyder. Bland de viktigaste är följande:
Temperament
Temperament är en medfödd tendens att uppfatta, tänka, känna och agera på ett visst sätt. Vi föds med det och det bestäms av biologin. Därför har vissa barn ett svårt temperament som leder till att de upplever mer negativa känslor och blir mer rebelliska och irriterade.
Utvecklingsstadiet
Det är också viktigt att ta hänsyn till barnets utvecklingsstadium. Vid ungefär två års ålder är det vanligt att ett stadium av trots mot vuxna uppstår. Vid denna tid börjar barnet uppfatta sig själv som en självständig varelse och vill hävda sin individualitet. Dessutom kan de känna sig äldre och inte vilja ta emot hjälp eller ta emot beställningar från någon.
Dessutom är det viktigt att tänka på barndomens kognitiva och emotionella omognad. Impulskontroll har ännu inte utvecklats och barn har ännu inte skaffat sig verktygen för att tolerera frustration. Av denna anledning kan de vara irrationella, få känslomässiga utbrott eller bli irriterade i vissa situationer.
Psykologiska störningar
Även om olydnad och uppror kan vara normalt är det också möjligt att de reagerar på en yttre störning. Dessa är de som involverar en kraftig och missanpassad externisering av känslor och inre tillstånd som de inte vet hur de ska hantera. ADHD, trotsstörningar och intermittent explosivitet är några av dem.
En pedagogisk stil som inte passar barnet
När föräldrar är överdrivet auktoritära eller för tillåtande, när de inte är konsekventa och framför allt när de inte vet hur de ska koppla känslomässigt till sina barn, kan dessa typer av beteendeproblem uppstå.
Hur bör du agera om ditt barn inte lyder?
Den goda nyheten är att ingen av ovanstående orsaker innebär något allvarligt. Det är i alla fall möjligt att ingripa för att få barnets beteende att förbättras och bli mer benägna att följa direktiv. Några av riktlinjerna i detta avseende är följande:
- Håll dig lugn och skyll inte på ditt barn. Kom ihåg att barns beteende alltid kommunicerar ett behov och det är det vi måste upptäcka. Ta det inte personligt, märk inte barnet som “dåligt” eller “olydigt”, och försök att inte tappa humöret. Om du håller dig lugn och kontrollerar dina känslor kommer du att vara ett bra exempel för barnet.
- Ge dem lite frihet, kontroll och beslutskraft. Att välja bland flera alternativ som du är okej med kan hjälpa till att uppnå detta och kommer att få ditt barn att känna sig hörd, kapabel och beaktad.
- Lär dem om deras känslor. Hjälp dem att identifiera hur de känner i varje situation, namnge dessa känslor och hantera dem på lämpligt sätt. Istället för att skälla ut dem för att de uttrycker sin ilska, irritation eller avsky; validera deras känslor och lär dem hur de kan slappna av eller kanalisera dem på ett bättre sätt.
- Sätt sunda och konsekventa gränser. Regler är nödvändiga, men det är viktigt att barnet deltar i att upprätta dem, känner till dem och förstår varför de finns. Dessutom måste barnet veta vilka konsekvenserna blir. Likaså är det viktigt att föräldrar bildar en enad front i denna fråga och inte ständigt undergräver varandra eller ger efter eftersom gränserna då inte är fasta eller effektiva.
- Fokusera på att skapa ett starkt, hälsosamt band med ditt barn. Detta är kanske den viktigaste punkten. Visa kärlek, tillgivenhet, respekt och tillit. Prata med dem, sätt dig själv i deras situation, förklara situationer för dem och hjälp dem att tänka själva. På så sätt kommer de inte att känna att du bara vill påtvinga dem dig själv, utan snarare att känna sig guidade och åtföljda för att fatta de bästa besluten av egen fri vilja.
Professionell hjälp kan behövas
Ibland kan det finnas en beteendestörning som behöver behandlas. Kognitiv beteende psykoterapi är mycket effektiv i detta avseende. Därför kan det att konsultera en professionell vara till stor hjälp. Även om det inte finns någon störning inblandad kan en barnpsykolog hjälpa barnet att utveckla känslomässiga verktyg och erbjuda föräldrar den vägledning och riktlinjer de behöver för att göra en förändring.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Battagliese, G., Caccetta, M., Luppino, O. I., Baglioni, C., Cardi, V., Mancini, F., & Buonanno, C. (2015). Cognitive-behavioral therapy for externalizing disorders: A meta-analysis of treatment effectiveness. Behaviour Research and Therapy, 75, 60–71
- Cornellà, J. (2010). ¿Qué es el temperamento? Anales de Pediatría Continuada, 8(5), 231-236