Växer barn när de har feber?

Växer barn när de har feber? Eller är det bara gammal folktro? I dagens artikel kommer vi att ta reda på om det ligger någon sanning i denna populära tro.
Växer barn när de har feber?

Senaste uppdateringen: 16 september, 2020

Från generation till generation har far- och morföräldrar länge trott ​​att barn växer när de har feber… som om det vore ett tecken på tillväxt. Trots teorins gamla anor, finns det ändå en gnutta sanning i den? Är det fakta eller bara en myt? Vi berättar allt du behöver veta om denna populära tro.

Sömn och tillväxt

Att sova och få ordentligt med vila behöver vi alla, men särskilt barn. Studier har visat att det kan påverka barns utveckling och även få andra konsekvenser att inte få tillräckligt med sömn.

Sömn består av olika faser som upprepar sig under hela natten. Varje fas, eller cykel, varar cirka 90 minuter. Att dessa cykler fortskrider som de ska är viktiga för barns fysiska och mentala utveckling.

Dessutom är sömn direkt relaterad till tillväxt, då barns kroppar producerar en hög koncentration av tillväxthormon medan de sover.

Du kanske också vill läsa den här artikeln: Sömnlösa nätter: en mammas hängivelse till sitt barn

Vad gör tillväxthormon?

Tillväxthormonet frigörs av hypofysen, som är en endokrin körtel på undersidan av hypotalamus i hjärnan. Det här är en liten del av hjärnan som ansvarar för produktionen av olika hormoner.

Våra kroppar producerar inte bara tillväxthormonet under barndomen utan hela våra liv. Det ansvarar för att reglera tillväxt efter födseln samt ämnesomsättningen. Nedan följer några av dess funktioner:

  • Får barn och ungdomar att växa på höjden
  • Stimulerar kalciumretention för att få skelettet att växa
  • Förbättrar bildandet av proteiner och förstörelsen av fett
  • Stimulerar tillväxten av organ, med undantag för hjärnan

Brist på tillväxthormon hos barn ger huvudsakligen en mindre kroppsbyggnad och en fördröjning av sexuell mognad.

Växer barn när de har feber?

Det verkar som om det finns två skäl bakom den allmänna tron ​​att barn upplever en topp i sin tillväxt när de har feber:

  1. Feber stimulerar produktionen av tillväxthormon.
  2. Medan barn har feber och sedan återhämtar sig sover de generellt sett fler timmar än vanligt, detta för att cellerna i immunförsvaret producerar cytokiner, som är molekyler som bland annat gör oss trötta.

Båda dessa faktorer får kroppen att producera en större mängd av tillväxthormonet. Men betyder det att barn som har feber oftare blir längre än de som knappt blir sjuka? Absolut inte.

Växer barn när de har feber? Barn med feber
Barnets längd beror på många faktorer, såsom genetik, näring och miljön… Men ett barn blir inte längre bara av att sova fler timmar eller ha feber oftare.

Du kanske också vill läsa den här artikeln: Fobi för feber: Föräldrars rädsla för att barnen ska få feber

Slutsats…

Det är mycket viktigt för barn att få tillräckligt med sömn. Rätt mängd sömn och vila hjälper våra små att utvecklas ordentligt, både intellektuellt och fysiskt.

Ordspråk och folktro har ofta en fysiologisk förklaring, men det betyder inte att de alltid är 100% korrekta. Istället för att tro på allt du hör, leta efter en sann och pålitlig förklaring… speciellt när det gäller ditt barns hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.