Varför barn kissar i sängen och vad man kan göra åt det
Vissa barn kan kontrollera sina toalettvanor under dagen men inte på natten. Det här kan verka lätt att förstå. Men för föräldrar som måste gå upp mitt i natten för att byta lakan för barnet som kissar i sängen, är det inte så enkelt.
Man kan tänka sig hur föräldrarna känner när det här händer. Men det är också viktigt att tänka på vad barnet känner när det inser att han eller hon fortfarande kissar i sängen.
Föräldrar oroar sig över det här problemet. De förstår inte varför deras barn, som kan kontrollera sin urinblåsa dagtid, inte kan kontrollera den nattetid.
Den vanligaste frågan är varför barnet fortfarande kissar i sängen nu när det är äldre? I den här artikeln kommer vi att förklara varför ditt barn fortfarande kissar i sängen, och hur du kan hjälpa honom eller henne att sluta.
Anledningar till att barn kissar i sängen
När barnen är små tänker föräldrarna att det här problemet måste vara relaterat till urinblåsans utveckling. Men det händer att problemet fortfarande finns kvar när barnet blir äldre. I många fall så kissar barn i sängen när de är små, men senare kan de kontrollera det.
Men det finns också vissa som fortsätter med det till och med som tonåringar, och det här är ett problem för dem mer än för någon annan.
Ett barn som kissar i sängen gör inte det för skojs skull, och inte för att förarga någon eller för att han eller hon är lat. Det är inte heller ett mentalt problem eller inlärningsproblem. I de flesta fallen är det på grund av ett fysiskt eller psykologiskt problem.
Specialister har noterat några anledningar till att äldre barn fortfarande kissar i sängen:
- De vaknar inte när de har en full blåsa.
- De producerar mycket mer urin under sömnen än andra barn.
- Urinblåsans kapacitet är mindre hos vissa barn än hos andra.
- De går igenom en situation som förändrar deras känslomässiga tillstånd, till exempel att få ett nytt syskon, att föräldrarna skiljer sig, att en släkting dör etc.
Det kan finnas många olika orsaker till varför ett barn fortsätter att kissa i sängen. Det är viktigt att hitta orsaken, för att kunna skapa en lösning.
Konsekvenser för barnet
Att kissa i sängen är ett problem för barn. De skäms eftersom de vet att de inte borde göra det vid den här åldern. Och om andra barn skulle få reda på det så skulle de göra narr av dem. Så de slutar gå på övernattningspartyn.
Barn utvecklar också en känsla av skuld när de ser att deras föräldrar måste byta lakan, tvätta dem, ge dem ett ombyte med kläder etc. varje gång de kissar i sängen.
Resultatet blir att barnets självkänsla skadas. Andra psykologiska problem kan uppstå, som ledsamhet, oro eller rädsla. Förälderns roll är att överföra lugn och förståelse till barnet, och aldrig skälla och prata med det på ett sätt som får det att tro att problemet är hans eller hennes fel.
Vad kan föräldrar göra för ett barn som kissar i sängen?
- Skäll inte och straffa inte barnet för att det har kissat i sängen. Det vill inte göra det.
- Tänk på vad som sägs, för att undvika känslomässiga skador.
- För att motivera barnet, beröm det för de nätter då det inte har kissat, och uppmuntra det att fortsätta så.
- När det behöver kissa under dagen, uppmuntra det att vänta lite, för att uppleva känslan av en full blåsa. På det sättet kan det känna igen när det behöver gå på toaletten.
- När barnet går för att kissa, be det att avbryta flödet i några sekunder. Det bidrar till att bygga upp den viljestyrda kontrollen av slutmusklerna.
- Tillsammans med ditt barn, markera i kalendern när han eller hon vaknar utan att ha kissat i sängen. Om han eller hon får tre markeringar, till exempel, tre dagar i rad – utlova en överraskning. När barnet generellt klarar tre dagar – öka till fler dagar för att få belöningen.
Det går att göra någonting åt sängvätning. Inga vuxna kissar i sängen, såvida de inte har någon form av sjukdom. Du måste vara mycket tålmodig och undvika vrede och frustration, som riskerar att skada barnet.
Om du följer de här råden så kommer problemet säkert att avta. Annars kan du alltid söka vård, och då kommer du att få det stöd och den hjälp du behöver för att lösa problemet för gott.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ramírez-Backhaus, M., Martínez Agulló, E., Arlandis Guzmán, S., Gómez Pérez, L., Delgado Oliva, F., Martínez García, R., & Jiménez Cruz, J. F. (2009). Prevalencia de la enuresis nocturna en la Comunidad Valenciana: Sección infantil del estudio nacional de incontinencia. Estudio EPICC. Actas Urológicas Españolas, 33(9), 1011-1018. http://scielo.isciii.es/pdf/aue/v33n9/14_origina10.pdf
- Saieh, A. C., Álvarez, S. C., & Lucero, A. Y. (2015). Enuresis en niños: frecuencia y antecedentes familiares. Revista Médica Clínica Las Condes, 26(1), 109-112. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S071686401500019X
- de Miguelsanz, J. M., de Armentia, S. L. L., Fernández, L. R., Benavides, M. P., Hinojal, M. T., Martin, G. M., … & Iglesias, E. A. (1996). Análisis epidemiológico de la secuencia de control vesical y prevalencia de enuresis nocturna en niños de la provincia de León. An Esp Pediatr, 44(6), 561-567. https://www.aeped.es/sites/default/files/anales/44-6-9.pdf