Vad är orsakerna till stamning?
Tal börjar med ett babblande och blir sedan mer komplicerat med stavelser och ordkombinationer. Men när bör plötsliga avbrott i talet vara en anledning till oro? När signalerar upprepningen av en stavelse att det föreligger ett problem? Ankomsten av talförmågan hos barn är vanligtvis efterlängtad av föräldrar och deras omgivning, och detta får dem att medverka i livet med mycket särskild uppmärksamhet (och spänning!). Enstaka stamningar är dock vanligare än vi tror, även om det är viktigt att vara medveten om några varningstecken.
Fortsätt läsa och ta reda på mer.
Vad är stamning och vad är dess orsaker
Stamning är en talstörning som är uppenbar i talets rytm. Som en konsekvens uppstår upprepningar, långvariga verbaliseringar, svårigheter att starta en mening eller plötsliga stopp.
Även om personen i de flesta fall vet vad den vill säga så skapar denna situation både obehag och press. Försöken att kommunicera kräver en större ansträngning vilket gör att beteenden uppstår för att undvika en sådan situation, vilket i sin tur orsakar tillbakadragande, hämning eller förlägenhet.
Stamning uppstår vanligtvis vid 3 års ålder. Det är i detta skede som de flesta barn kan kombinera flera ord för att uttrycka sig. Denna störning förekommer hos upp till 5 % av barnpopulationen.
Orsakerna till stamning
Forskning rapporterar att stamning inte beror på en enda orsak, utan på samverkan mellan flera faktorer. Även om dessa inte är helt klara så tillskrivs sjukdomen genetiska, fysiologiska eller psykologiska ursprung:
- Genetiska orsaker: När det föreligger en historia av stamning hos närstående släktingar är det stor sannolikhet att genetiska orsaker ligger bakom.
- Fysiologiska orsaker: Dessa hänvisar till vissa olägenheter eller förändringar i den motoriska kontrollen av tal som involverar svårigheter i motorisk koordination, hantering av tid och sensoriska aspekter.
- Psykologiska orsaker: Stamning kan också utvecklas som ett resultat av en traumatisk upplevelse.
Utöver detta kan stamning orsakas som en konsekvens av andra typer av problem, som att ha drabbats av en stroke.
Samtidigt, som Sangorrin (2005) påpekar, har den stora majoriteten av människor som stammar inte något psykologiskt sjukdomstillstånd, och de har inte heller någon speciell psykologisk profil. Det som dock har upptäckts är en samsjuklighet med Downs syndrom och ångestsyndrom.
Du kanske är intresserad av: Hur man kan förhindra ångest hos barn
Hur skiljer man stamning från andra talsvårigheter?
Att fastställa idéer, koncentrera oss på vad vi säger och göra oss förstådda är handlingar som kan vara extremt svåra, särskilt för dem som lär sig tala. För det mesta är det tillfälliga svårigheter som försvinner med träning. Men det är också sant att tidig upptäckt möjliggör en snabb och mindre frustrerande strategi för barnet. Så låt oss titta på några tecken på övergående stamning och andra som kräver noggrann övervakning.
Du bör vara mer uppmärksam på beteenden som följande:
- När barnet uttrycker en viss spänning eller nervositet när det pratar. Det vill säga när det anstränger sig extra.
- Tics, rörelser, knackningar eller lekar med händerna, läppspänningar eller undvikande av ögonkontakt.
- Problem med talets flyt kvarstår i mer än 6 månader.
- Förekomst av stamning i familjen.
- I kombination med andra tal- eller språkutvecklingsproblem.
Du borde inte vara orolig om ditt barn
- använder stödljud eller utfyllnadsord, till exempel “ummm”
- hade problem i talets flyt men övervann dem inom 6 månader efter att de uppstod.
Vad kan vi göra mot stamning?
Stamning orsakar ofta nervositet och leder till hämningar i kommunikationssituationer. Till exempel kan barnet vägra att vara den som inleder ett samtal eller kan begränsa sig till att bara uttrycka det som anses vara nödvändigt. Men som samtalspartner kan vi hjälpa till att förhindra att detta händer och skapa en gynnsam miljö för barnet att känna sig lugn och kunna uttrycka sig.
Några av rekommendationerna för att hjälpa barn med stamning är följande:
- Uppmuntra dem att träna på att tala. Till exempel kan de göra detta genom att prata med sig själv. På så sätt tränar de på att prova och misslyckas samt att möta en fruktad situation, men utan de konsekvenser och obehag som kommer med att göra bort sig inför andra människor.
- Respektera deras tid och ha tålamod. Förutom att visa självsäkerhet innebär det också empatiska och respektfulla handlingar som att undvika att slutföra meningar för dem.
- Var ett exempel som talare. Tala långsamt, artikulera väl och använd fullständiga meningar.
Du kanske är intresserad av: Tecken på språkförseningar hos förskolebarn
Stamning innebär mycket mer än tal
Att öka medvetenheten om vikten av att ta itu med stamning går hand i hand med att reparera de psykologiska och sociala konsekvenser det ger när det är kroniskt. Några av dem är osäkerhet, låg självkänsla, isolering och tillbakadragande.
Liksom vid alla svårigheter finns det ett socialt ansvar som berör oss. Både i skolan och hemma ska barn läras att hjälpa dem som har svårt att prata istället för att göra narr av dem. Det handlar också om att avväpna fördomar och istället ge information i ämnet. Detta är det enda sättet att skapa en gynnsam miljö för att kommunikationen ska bli trevligare och mindre fientlig.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Sangorrín, J. (2005). Disfemia o tartamudez. Revista de neurología, 41(1), 43-46.
- Humaní Gallegos, G. A. (2012). Características clínico-epidemiológicas de la tartamudez en niños de 3 a 10 años atendidos en el Instituto Nacional de Rehabilitación durante el periodo 2008-2010.
- Guardia Arce, Karol Stephany, Garrón Prado, Mayerlin, & Guzmán Rojas, Arantxa Valeria. (2021). Disfluencia fisiológica en edad preescolar. Revista Científica de Salud UNITEPC, 8(1), 45-56. Epub 30 de junio de 2021.https://doi.org/10.36716/unitepc.v8i1.77