Svårt att vakna? Hur man kan väcka sitt barn

Det kan vara en utmaning att väcka sitt barn på morgonen. Det bästa sättet är att ha tålamod, använda fina ord och gosa.
Svårt att vakna? Hur man kan väcka sitt barn
Marcela Alejandra Caffulli

Skriven och verifierad av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 03 november, 2022

Att väcka barnen på morgonen kan bli en riktig plåga för många mammor. Varje morgon som ditt barn måste gå upp tidigt, oavsett om det är till skolan, till dagis eller för att stanna med en familjemedlem innan du åker till jobbet, så är det en utmaning för dig. Att väcka sitt barn på ett trevligt sätt, utan att framkalla klagomål eller dåligt humör, är därför en utmanande bedrift. Här följer en steg-för-steg-guide om hur du väcker ditt barn.

De flesta barn har svårt att vakna, speciellt om de inte fått tillräckligt med sömn under natten. Därför är det mycket viktigt att vara både tålmodig och kärleksfull. Att skapa rutiner och goda vanor förbättrar dessutom kvaliteten på deras sömn och hjälper dem att vakna upp med en bra attityd nästa morgon. Ta del av dessa rekommendationer!

Varför är det svårt för barn att vakna?

Om det ofta är svårt för vuxna att ta sig ur sängen bör det inte vara någon överraskning att det är lika svårt för barn, om inte svårare, eftersom de behöver mycket mer tid för att gå från sömn till verklighet. Ett bra uppvaknande föregås dock av ordentlig vila. För att uppnå detta måste du etablera rutiner som gör att ditt barn kan få tillräckligt med sömn. På så sätt kan de att börja dagen omedelbart och med gott humör. Å andra sidan, om de är för lata när de går upp får de förmodligen inte den sömn de behöver.

Enligt American Academy of Sleep Medicine (AASM) bör ett barn mellan 1 och 12 år sova 10 till 14 timmar under ett dygn (inklusive tupplurar). Det är viktigt för de små att få tillräckligt med sömn.

Goda vanor för ditt barn att sova gott

Att tillämpa rutiner och inkludera hälsosamma vanor bidrar till att göra det lättare att väcka ditt barn nästa dag. Här följer några tips som du kan tillämpa.

Lägg ditt barn tidigt

En ung pojke som sover i sängen med en nattlampa på.
Om ditt barn går och lägger sig tidigt varje natt kommer det att sova bättre och följaktligen vaknar det lättare och på godare humör på morgonen. Därför är det viktigt att hela familjen gör det på samma sätt.

Att gå och lägga sig tidigt bör vara en prioritet för hela familjen. Om barnet ser sina föräldrar gå och lägga sig tidigt på kvällen kommer det att göra det också, och utan att klaga eftersom det tar det som en rutin.

Upprätthålla dagliga rutiner

På samma sätt kommer det att underlätta både vid läggdags och då det är dags att väcka sitt barn att ha en bestämd tid för att vakna, äta, sova och göra läxor. Lär ditt barn att implementera nattliga rutiner enligt följande:

  1. Äta middag
  2. Borsta tänderna
  3. Läsa en saga
  4. Gå och lägga sig

Uppmuntra dem också att ha skolväskan och kläderna redo så att de inte har så bråttom på morgnarna.

Begränsa mobiltelefonanvändningen

Att använda mobiltelefoner eller surfplattor på natten gör det svårt för dem att somna lätt. Anledningen är att ljusbländningen förhindrar aktiveringen av melatonin, vilket är ett sömnhormon. Begränsa därför tiden ditt barn tillbringar framför skärmar under timmarna före läggdags.

Köp en väckarklocka

Att köpa en väckarklocka som väcker på ett trevligt sätt är ett mycket bra alternativ för att enkelt väcka ditt barn. Se till att placera den på ett avstånd där de måste gå upp ur sängen för att stänga av den. Det finns många modeller på marknaden, som väckarklockslampor med radio och harmoniska melodier vilket gör uppvaknandet trevligare.

En steg-för-steg-guide som hjälper dig att väcka ditt barn

Det är ett misstag att väcka ditt barn plötsligt, men även att ge det mer tid att fortsätta sova. Att till exempel skrika, tända ljuset plötsligt eller ta bort lakanet kommer bara att göra ditt barn mer irriterad.

Om ditt barn har ett svårt med uppvaknande är det bästa du kan göra att smeka det, gosa med det och prata snällt med det. Här följer en steg-för-steg-guide för att väcka sitt barn.

1. Smek försiktigt

Det bästa sättet att väcka ditt barn är att prata snällt med det och smeka det försiktigt. Kalla på barnet försiktigt och viska några ord i dess öra för att göra det mer villigt att stiga upp med bättre humör. Barn behöver lugn och ro för att börja dagen.

En mamma som smeker sitt sovande barns huvud.
Smekningar och några mjuka ord fulla av kärlek är det bästa sättet att väcka ditt barn på morgonen.

2. Berätta för barnet att du har en överraskning till det

Det andra steget för att väcka ditt barn är att tala fina ord till det. Ett bra alternativ är att berätta för det att du har en överraskning i beredskap när det kommer hem från skolan. Berätta att du kommer att ge det ett pris för att ha skött sig bra och för att ha gått upp tidigt för att gå till skolan.

3. Påminn barnet om att det har en stor dag framför sig

Ett annat knep som kan vara till stor hjälp är att påminna ditt barn om att det har en stor dag framför sig. Om det kommer ske någon speciell händelse i skolan bör vi nämna det för barnen så att de är mer benägna att gå upp. Prata med dem om lekarna de har i skolan, balettklassen de gillar och den utsökta frukosten som du har lagat åt dem och som väntar på dem i köket.

4. Släpp in ljus i rummet

Att släppa in lite solljus i rummet kommer att få barnen att må bättre. Kom ihåg att biologisk vila är synkroniserad med solljus, så detta kommer att hjälpa dem att vakna lättare. Du kan tända lampan i rummet, men inte plötsligt. Prata först försiktigt med dem som vi redan har antytt.

5. Bär det i famnen

Om det, efter att du har använt alla alternativ för att väcka ditt barn, fortfarande inte vill gå upp ur sängen, då kan du gosa det, krama det och bära det i famnen. Du kan till och med bära det på ryggen till badrummet för att tvätta sig och borsta tänderna. Detta, förutom att muntra upp den lille, kommer att göra den på gott humör för tillfället.

Om hur du väcker ett barn på morgonen …

I den här artikeln har vi gett dig några av de verktyg du behöver känna till så att ditt barn vaknar lugnt och i tid varje morgon. Att visa din kärlek, krama, smeka, prata snällt och få det att känna sig skyddat kommer alltid att vara dina bästa alternativ för att få ditt barn att vakna tidigt och på gott humör.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.