Så här lär sig barn genom modellinlärning
Det sägs gång på gång att föregå med gott exempel är det bästa sättet att uppfostra och införliva värderingar till barn. Det betyder att du agerar som en “spegel” så att dina barn kan få observera attityder och beteenden som de så småningom kan ta till sig, så kallat modellinlärning.
Det kallas också för observationsinlärning. I grund och botten består det av att vi uppfostrar våra barn genom vårt eget beteende. Detta är inte bara typiskt för människor, utan man kan också observera detta hos många djurarter.
Det har visat sig vara effektivt eftersom människor i ung ålder ännu inte har lärt sig vad som är rätt och fel. De vet inte heller om ett beteende är lämpligt i vissa situationer. Därför är det att observera och imitera andra vad som ger dem idéer om hur de borde agera.
Så här lär sig barn genom modellinlärning
- Direkt modellinlärning sker när personen som fungerar som modell är närvarande där barnet är.
- Symbolisk modellering sker när barnet kan observera modellen audiovisuellt, skriftligt, muntligt eller genom sin fantasi. Till exempel kan du visa ditt barn de goda egenskaperna som hans eller hennes favoritsuperhjälte besitter och anpassa dem till ditt barns vardag.
- Passiv modellinlärning består av att observera ett visst beteende och senare utföra det. Skillnaden är att modellen i dessa fall inte längre är närvarande.
- Aktiv modellinlärning används ofta av sportinstruktörer. Du utför åtgärder på samma gång som barnet gör det för att lära sig dem.
Faser av modellinlärning
Barn följer dessa steg för att ta till sig nya beteenden, värderingar och attityder från en modell:
- Det är viktigt att välja vem som ska vara modell och förebild till barnet (till exempel att borsta tänderna varje kväll).
- Modellen måste utföra de planerade åtgärderna i barnets närvaro.
- Vid behov kan du poängtera några viktiga detaljer och ge instruktioner om specifika steg.
- Barnet bör uppmanas att vara uppmärksam och försöka komma ihåg processen.
- Nästa steg är att det är dags för barnet att göra det i praktiken själv. Det är viktigt att överväga om barnet kan ta till sig det planerade beteendet lite i taget. Gör korrigeringar vid behov.
- Dessutom måste du vara medveten om att beteendet kan komma i små steg. Det behöver inte upprepas exakt på rätt sätt från första början.
– Malcolm Gladwell –
Var uppmärksam på spontana handlingar
Även om det är klokt att försöka vara en förebild för positivt beteende måste vi komma ihåg att barn tar efter allt. Och det betyder att de också efterliknar våra attityder när vi hanterar konflikter, spänningar, stress och nervositet.
Därför bör föräldrar ta hänsyn till följande:
- Visa alltid respekt i diskussioner och konfrontationer hemma eller på offentliga platser.
- Be om ursäkt när du skadar eller sårar en annan person.
- Förolämpa inte människor. Det här är en av de snabbaste sakerna för barn att lära sig.
- Visa förståelse för andra när de gör något fel.
- Diskriminera inte eller kommentera andra.
- Använd de magiska orden: snälla, förlåt och tack.
“Exemplet du sätter, vare sig det är bra eller dåligt, har ett starkt inflytande.”
– George Washington –
Repetition har utan tvekan stora fördelar för förmågan att lära sig genom modellinlärning. Det är lättast att imitera specifika åtgärder som man ser varje dag.
Denna process sker ännu oftare i barndomen och är mer effektiv när modellen är någon som barnet beundrar och respekterar. Föräldrar, mor- och farföräldrar, syskon och lärare är naturligtvis en del av denna grupp.
Därför är det bästa du kan göra att använda dessa beteenden själv först om du vill att dina barn ska förbättra sitt beteende och anta hälsosamma vanor.
Ditt exempel har mer kraft än något straff eller någon belöning. Även om det tar tid och tålamod kommer det förr eller senare att bära frukt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Manz, C. C., & Sims Jr, H. P. (1981). Vicarious learning: The influence of modeling on organizational behavior. Academy of Management Review, 6(1), 105-113. https://journals.aom.org/doi/abs/10.5465/AMR.1981.4288021
- Bandura, A. (1982). Teoría social del aprendizaje. Vergara.
- Santacoloma-Suárez, A. M. Aprendizaje del comer. INVESTIGACIONES EN COMPORTAMIENTO ALIMENTARIO, 61. https://www.researchgate.net/profile/Andres-Santacoloma-Suarez/publication/350877763_Aprendizaje_del_Comer_Una_complejidad_en_la_Infancia/links/6077eb79881fa114b402d11f/Aprendizaje-del-Comer-Una-complejidad-en-la-Infancia.pdf