Rötter och vingar: De bästa gåvorna att ge till dina barn

Rötter och vingar: De bästa gåvorna att ge till dina barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

De två bästa gåvorna du kan ge dina barn är rötter och vingar. Materiella saker kommer och går och förlorar sin betydelse i takt med att åren går.

Men kärleken och omvårdnaden som du har fått från den dag du föddes kommer att förbli hos dig för alltid. Vi glömmer aldrig dessa två ovärderliga arv.

Utan tvekan är de det bästa arvet du kan lämna efter dig till de människor du älskar mest i världen. Det kommer inte att finnas någon större skatt för dem.

De bästa gåvorna de kan få är vingar att flyga så högt som möjligt, och rötter så att de vet vem de är och att de alltid kan återvända hem.

Först kan vi känna oss ledsna för att våra barn växer upp och lämnar oss. Nostalgi kommer att komma över oss och kommer att få oss att undra om vi har låtit dem flyga iväg för tidigt.

Men vi kommer snart att upptäcka att när de är redo kommer de tillbaka till oss, på samma sätt som de en dag är redo att lämna oss. Deras rötter och vingar har förberett dem väl för livet.

Jag vill ge dig vingar för att flyga och rötter för att inte glömma

-Rolando Yñigo-

När allt kommer omkring finns det inget viktigare än att se dina barn växa upp och vara lyckliga. Det handlar inte bara om de djupaste föräldrainstinkterna, utan också en intim omsorg och ett stort ansvar.

Att utbilda dina barn och ge dem goda värderingar och att vårda deras känslomässiga intelligens, självkänsla, oberoende och trygghet kommer att vara ditt viktigaste uppdrag.

Rötter och vingar: de bästa gåvorna

De bästa gåvorna för våra barn finns inte att köpa i någon leksaksaffär. De kommer inte heller med stora monetära kostnader.

De tar inte upp utrymme och kommer inte att stöka ner vårt hus på ett ögonblick. De är något som våra barn kommer att bära i sina hjärtan för evigt.

De kommer att tatueras in i deras själar. Dessa gåvor är lika användbara som de är eviga. De kommer att följa med våra barn längs den underbara resan som är deras liv.

Och de lämnar outplånliga märken på deras personligheter. Rötter och vingar är vad de behöver.

Ge din yngsta son rötter. Först då kommer han att veta vem han är och var han kommer ifrån. Först då kan han växa upp och bli stark.

Dessutom kommer samma barn att kunna stå upp för sig själv vid behov. Ingen rädsla eller externt hot kommer att kunna påverka honom. Han kommer vara helt oförstörbar och motståndskraftig.

Han börjar också skapa sina vingar från en mycket ung ålder. De största och mest hållbara vingar du kan tänka dig.

På det sättet kommer han att kunna gå mycket längre än någon annan. Han kommer att flyga så högt som möjligt. Han kommer troligen att lämna boet innan du ens är färdig med att förbereda hans vingar, eller kanske kort därefter.

Av den anledningen är det en bra idé att vara förberedd eftersom ditt barn kommer att vilja använda dem när som helst.

barn klättrar i träd

Betydelsen av att ha rötter

Om du inte har rötter har du inget liv och ingen framtid. Du är bräcklig och lätt att dra ner. En av de bästa gåvorna du kan ge ditt barn är utan tvekan rötter.

Genom att göra detta kan han förstå sig själv och möta de utmaningar som han kommer att möta idag och imorgon.

Det handlar om att vara trygg i sig själv. Att kunna stå fast för att vi förstår vem vi är och var vi kommer ifrån.

Vi kan vara stolta över vad vi har blivit och framför allt hur långt vi har kommit. Och det är aldrig så att vi tvekar på att vi kan uppnå de mål vi har.

Genom att ha dessa rötter, kommer dina barn aldrig att känna sig förlorade eller vilse. Tvärtom kommer de att uppleva den stora tillfredsställelsen som kommer att stärka dem ännu mer.

Och bäst av allt, du som förälder kommer att vara där för att stödja dem, precis som käppar stöder unga plantor. Du är den som aldrig kommer tröttna på att fira deras segrar och trösta dem i deras nederlag.

Vingarnas roll

flicka med färgglada vingar

Den andra bästa gåvan du kan ge dina barn är vingar. Men notera, för även om det är du som måste ge dem dessa, är det bara de själva som kan lära sig att använda dem.

Bara de kan lära sig att flyga med sina vingar genom självständighet, oberoende och frihet.

Dina barn kommer att välja sin egen väg och följa den väg de väljer under resten av sitt liv. Stöd dem så att de är nöjda med vad de är passionerade för.

Hjälp dem att känna sig uppmuntrade att ge sig efter och uppnå sina drömmar. Hjälp dem att kämpa för det omöjliga även när det verkar som det är ett hopplöst fall.

Så, ge vingar till ditt barn så att hon kan flyga så högt som möjligt. Ännu högre än du någonsin gjort. Låt henne nå större höjder dag efter dag på alla möjliga sätt. Låt henne växa, låt henne verkligen växa!

Visa henne hur man uppnår de mål och drömmar hon mest önskar sig. Hjälp henne att vara lycklig och fullständig, och att hon har en möjlighet att se alla sina planer för framtiden uppfyllda.

Och genom att göra så kommer din själ också att le. Med stolthet ser du hur du spelade en så viktig roll för att ge ditt barn de bästa gåvorna i livet: ​​rötter och vingar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.