En påstridig mamma kan få mer framgångsrika barn

En påstridig mamma kan få mer framgångsrika barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att stämplas som en påstridig mamma har sina fördelar. Vi försöker inte bara göra dig på bättre humör: det finns vetenskapliga bevis för detta.

Två studier av University of Essex i England visar att påstridiga mammor hjälper sina barn att växa upp till att bli mer framgångsrika. Barnen kommer veta att de är kapabla att tackla alla utmaningar som kommer i deras väg.

Mödrar som konstant upprätthåller disciplin och har strikta normer som vägleder uppfostran av barnen kallas ofta för påstridiga. Samma sak gäller för dem som har höga förväntningar på sina barn.

Men denna form av uppfostran kan hjälpa barnen att bli mer självständiga. Barn till en “påstridig mamma” kan sätta stora mål och framförallt nå dem.

“Allt som jag är eller hoppas bli kan jag tacka min änglamoder för.”

-Abraham Lincoln-

Är det bra att vara en påstridig mamma?

Barn tillrättavisas

Ja, det är det. Och forskning stödjer detta, bland annat i form av två studier från University of Essex. Den senaste av dessa innefattade fler än 1000 pojkar och flickor mellan 13 och 14, och slog fast att barn till strikta och krävande mammor var mer framgångsrika. Detta sker eftersom de växer upp med tydliga gränser och regler.

Den andra studien, som utfördes mellan 2004 och 2010, lät forskare följa liven hos 15.500 flickor mellan 13 och 14 år. Resultaten visade att dottern till en påstridig mamma – en som alltid ser till att hon gör läxorna – har högre chans att ta examen från universitet.

Forskningen visar att döttrar till påstridiga mammor är kapabla att leva upp till sina föräldrars förväntningar. Eftersom de tagit examen från högskolan har de högre chans att tjäna mer pengar.

Studien förklarar faktiskt att döttrar till mödrar med högre standarder för uppförande och prestationer även presterade bättre på universitet och fick högre löner.

Högre kvalifikationer hjälper till att skydda unga personer mot arbetslöshet och låga löner. Denna grupp av flickor löpte mindre risk för graviditet under tonåren och undvek därmed alla negativa effekter detta har på livet.

Studien visar att den positiva effekten av att ha en påstridig mamma under tonåren är ännu mer märkbar än i det akademiska livet. Tonåringar har sällan vänner eller lärare som fyller denna roll.

Så även om ditt barn kanske inte gillar det nu, är det inte dåligt i det långa loppet.

Tigermammans disciplin

Ledsen flicka

Om det finns en typ av mamma som tenderar att vara påstridig och strikt så är det den kinesiska mamman. Författaren av en artikel i  Wall Street Journal ställde sig faktiskt frågan: varför är kinesiska mödrar överlägsna?

Författaren gör slutsatsen att hemligheten bakom deras framgång är disciplin och höga förväntningar. Författaren Amy Chua backar upp sina argument i boken Battle Hymn of the Tiger Mother. I dessa memoarer skriver hon om sin uppfostran av sina två döttrar.

Båda studerade multiplikationstabellen sex timmar om dagen när de växte upp. TV var en sällsynt belöning. De hade inte tillåtelse att sova över hos kompisar eller spendera tid på “värdelösa” hobbyer. De tilläts inte få några andra betyg än A.

Chuas metod tillät endast barnen att lära sig två instrument: fiol eller piano. Det lämnades inte särskilt mycket tid för avslappning utöver att sova. Enligt mammor i denna kultur måste fritid strikt begränsas för att undvika att ödsla dyrbar inlärningstid.

Berättelsen om denna tigermamma blev en omedelbar bästsäljare. Den avslöjar även vad denna asiatiska mamma tycker om skolor: att de genom att försöka göra undervisningen rolig tvingar föräldrarna att göra allt arbete.

Så om du vill få ett framgångsrikt barn kommer folk förmodligen säga att du är en påstridig mamma. Låt dem göra det: det innebär bara att du har höga förväntningar på dina barn.

På samma gång får man givetvis inte låta det gå överstyr. Ett framgångsrikt arbetsliv väger inte upp för en förstörd barndom.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.