Lära barn att inte ta emot mat från främlingar

Det finns flera risker när barn tar emot godis, mat eller något annat från främlingar. Det är viktigt för föräldrarna att göra allt de kan för att undvika att det händer.
Lära barn att inte ta emot mat från främlingar
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 11 november, 2019

Vi har alla hört samma varning från våra föräldrar: ”Ta inte emot mat från främlingar”.

Ibland kan främlingar erbjuda barn mat utan föräldrarnas tillåtelse. Vad kan man göra för att förhindra att det händer?

Situationen kan vara svår för barn att förstå och även hantera. Ur deras perspektiv handlar det om att kunna skilja mellan olika vuxna och en möjlig risk.

Det finns idag en oändlig lista över olika droger som är helt omöjliga att upptäcka.

Oftast erbjuder folk dock mat helt enkelt som en ”vänlig gest”. Trots det är det inte okej. Barn kan vara allergiska eller intoleranta mot maten, vilket en främling inte kan veta.

Lär barnen att vara selektiva

Kanske kan lärdomen att inte lita på alla människor göra våra barn mer blygsamma eller rädda, men genom att lära dem att vara uppmärksamma och bedöma situationer rätt hjälper det dem att skydda sig själva.

Det första du behöver berätta för dina barn är att de bara får gå fram till vuxna som deras föräldrar känner.

När de blir lite äldre måste de också lära sig att det kan vara farligt att ta emot godis eller andra saker från främlingar. De bör lära sig att fråga sina föräldrar eller andra tillförlitliga vuxna om tillstånd innan de accepterar någon form av gåva.

Att veta hur man urskiljer familjemedlemmar och andra vuxna som man kan lita på är till stor hjälp. Om de är ensamma och någon skulle närma sig dem måste de veta hur de ska gå till väga.

3 punkter att lära dina barn om främlingar som ger mat:

  • Tecken på fara: När främlingar erbjuder dina barn mat eller presenter bör de lära sig att se det som något dåligt. Du måste vara tydlig och förklara de eventuella farorna med situationen.
  • Under vuxens tillsyn: Även om ditt barn får något bör han eller hon ta för vana att först ge det till en tillförlitlig vuxen. Föräldrar eller lärare kan då antingen godkänna eller neka barnet att äta det.
  • Hemliga gåvor är aldrig bra: Faktum är att alla ansvariga vuxna alltid kommer fråga föräldrarna om tillstånd innan de ger deras barn något att äta. Om detta inte är fallet måste dina barn lära sig att vara misstänksamma.
rädd flicka

Lär ditt barn riskerna med att ta emot mat från främlingar

Alla föräldrar vill skydda sina barn och hålla dem trygga. Dock finns det potentiella faror överallt, och man måste vara förberedd. Det är viktigt att lära barn att dåliga saker kan hända.

Vid en viss ålder är det bra för barn att lära sig om droger och hur lätt det är att lägga det i mat. Missbruk, övergrepp och kidnappningar är saker man behöver prata med sina barn om, förr eller senare.

Alla barn behöver veta att de måste berätta för sina föräldrar eller lärare på en gång om en sådan situation uppstår. Om de är ensamma ska de leta efter en polis eller någon i uniform.

Eventuella risker

Nedan är de farligaste riskerna för barn:

  • Kidnappning: Barn måste lära sig att främlingar som ger godis och gåvor kan göra det för att locka dem och sedan kidnappa dem.
  • Barnmisshandel: Förövare kan också använda godis för att locka barn vid missbruk eller ofredande. Godiset kan innehålla någon form av läkemedel, eller helt enkelt vara ett sätt att få offrets förtroende.
  • Vägen till narkotikamissbruk: Det finns gängmedlemmar som skickar ut sötsaker som innehåller droger för att skapa missbruk bland barn.

”Att lära våra barn att vara uppmärksamma och använda rätt bedömning hjälper dem att skydda sig själva. Det första du behöver berätta för dina barn är att de bara får gå fram till vuxna som deras föräldrar känner.”

Droger som kamoufleras i godis

Främlingar som ger barn godis utan föräldrarnas tillåtelse är idag mycket farligt. Farligare än någonsin tidigare. I länder som Spanien, Nicaragua, Mexiko och Colombia har ett antal fall rapporterats om att droger givits till minderåriga.

Det finns också kriminella organisationer som kan använda godis inom narkotikahandel, både för att transportera drogerna på ett sätt som inte märks av myndigheterna och för att öka beroendet bland ungdomar i syfte att få nya ”kunder”.

Det räcker inte att undersöka var godiset kommer ifrån, eller om förpackningen har öppnats. Narkotika i form av godis är mer och mer genomarbetat och ser precis ut som officiella förpackningar.

I vissa fall kopierar brottslingar förpackningarna från kända varumärken.

 

barn kollar på snabbmat

Använd teknologi till din fördel

Föräldrar kan använda teknologi, internet och andra resurser för att varna sina barn om möjliga faror. Det finns många dokumentärer, låtar och program som tar upp problemet.

Tveka inte att gå igenom det med dina barn på det här sättet. Det måste vara en prioritering i din familj.

Var helt säker på att dina barn förstår att de aldrig får acceptera mat eller andra presenter från främlingar utan din tillåtelse.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.