Hur påverkas barn av föräldrars frånvaro?
Barn drar nytta av ett hälsosamt förhållande med båda sina föräldrar, men omständigheterna kan ibland göra det omöjligt. I den här artikeln kommer vi att förklara hur barn påverkas av föräldrars frånvaro.
Död, skilsmässa eller andra obehagliga händelser kan lämna ett barn utan föräldrar. Om det händer är det viktigt att veta hur man hanterar de långsiktiga känslomässiga effekterna av frånvarande föräldrar.
Hur påverkas barn av föräldrars frånvaro?
Föräldrar är en källa till trygghet och värme för sina barn. Men om en eller båda föräldrarna är frånvarande kan de berövas den uppmärksamhet som de är beroende av.
När mamman eller pappan inte finns till hands kan barnen lida och känna att de inte har allt stöd de behöver.
För att dölja denna sårbarhet och eventuellt motverka den kan vissa unga bli aggressiva med avsikt att skrämma andra innan de blir offer själva. Men inte alla barn lider av effekterna av frånvarande föräldrar på samma sätt.
Problem relaterade till föräldrars frånvaro
Föräldrars frånvaro kan vara komplicerat för barn. Därför kan problem som följande uppstå:
1. Problematiska relationer
När ett barn eller en tonåring förlorar en förälder påverkar detta indirekt hans eller hennes förhållande till andra. En rådande konsekvens är problematiska relationer. Ungdomar kan utveckla en dålig självbild och bli alltmer upprörda, samt börja frukta fler övergivanden.
2. Kognitiva konsekvenser
Ensamstående hushåll är mer benägna att få ungdomar med lägre kognitiva förmågor, enligt en studie i The Journal of Human Resources. En bidragande faktor är mindre deltagande av vuxna i tonåringens utbildning. Ett sätt att bekämpa detta är att hitta stöd genom social gemenskap eller familjen.
3. Aggression
En tonåring som saknar en förälder kan hysa vrede, vilket kan manifestera sig som aggression. Föräldrapåverkan i ett barns tidiga år lär honom eller henne lämpliga svar och åtgärder för att hantera aggression.
När en av föräldrarna saknas kan dessa lärdomar gå obemärkta förbi. När de unga når tonåren är det mer sannolikt att de inte besitter förmågan att hantera sin egen aggression på ett lämpligt sätt.
Hem med ensamstående föräldrar är mer benägna att få ungdomar med lägre kognitiv kapacitet.
4. Ångest
Barnet kan vara benägen för episoder av ångest. Det beror på att ett barn utan en förälder inte har haft den intimitet och närhet som ett hälsosamt förhållande ger med en person med nära anknytning.
Om barnet även lider av hyperaktivitet kan ångestproblem uppstå relaterade till separationen från en av föräldrarna. För tonåringar kan detta leda till problem med deras akademiska prestation.
5. Akademisk prestation
En normal familjestruktur har en positiv inverkan på ungdomars akademiska prestanda. Föräldrar uppmuntrar sina barn att göra bättre ifrån sig i skolan, och ungdomar motiveras av en önskan att få de vuxna att känna sig stolta över dem.
Med frånvarande föräldrar förlorar ungdomar sin motivation och bekymrar sig därför mycket lite om vilka betyg de får i skolan.
6. Drog- och alkoholmissbruk
Ungdomar med frånvarande föräldrar är mer benägna att hamna i narkotikamissbruk eller dricka alkohol innan de når laglig ålder för att göra det. Genom att inte ha någon i närheten för att kontrollera dem tar de över ansvaret för sin egen frihet, och de brukar inte alltid använda den på lämpligt sätt.
Faktum är att forskning har visat att frånvarande föräldrar ökar risken för att barn dricker och röker innan de blir tonåringar.
Kom slutligen ihåg att föräldrars frånvaro kan ha större inverkan på små barn. Alla barn är dock inte desamma, så kom ihåg att det inte påverkar alla på samma sätt.
I vilket fall är som helst är det viktigaste att uppmärksamma dem och ge dem tillgivenhet, samt att alltid vara närvarande och lyssna på deras problem.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Bermúdez, E. A. A. (2020). Estructuración de la personalidad en niños y niñas abandonados por sus progenitores. Psicología desde el Caribe. https://rcientificas.uninorte.edu.co/index.php/psicologia/article/view/8428
- Lacey, R. E., Zilanawala, A., Webb, E., Abell, J., & Bell, S. (2018). Parental absence in early childhood and onset of smoking and alcohol consumption before adolescence. Archives of disease in childhood, 103(7), 691-694. https://adc.bmj.com/content/103/7/691
- López, G. A. A., Aldaz, J. H., Ortuño, K. G., & Masache, C. D. (2023). Familia y comunidad en el desempeño académico. Revista Multidisciplinaria de Desarrollo Agropecuario. 5(3), 8-8. https://dateh.es/index.php/main/article/view/238
-
Ramírez, F. B., Misol, R. C., Alonso, M. D. C. F., Tizón, J. L., & de Salud Mental, M. D. G. (2022). Prevención de los trastornos de la salud mental. Hijos de familias monoparentales. Atencion Primaria, 54(Suppl 1). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9705223/
- Wang, Y., Lu, Y., Du, M., Hussein, N. M., Li, L., Wang, Y., … & Fu, Y. (2022). Altered spontaneous brain activity in left-behind children: a resting-state functional MRI study. Frontiers in Neurology, 13, 834458. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2022.834458/full