Hur du ser till att din telefon är barnsäker

Har du någonsin tänkt att dina barn verkar tro att din mobiltelefon är en leksak? Se till att det aldrig händer igen! Lär dig hur du ser till att din telefon är barnsäker.
Hur du ser till att din telefon är barnsäker
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

För många barn har föräldrarnas mobiltelefon blivit bara ytterligare en leksak. Ja, det är sant att de kan vara en bra källa till pedagogisk underhållning för barn. Men låt oss vara ärliga: nyfikna barn har en otrolig förmåga att hitta olämpliga appar och webbplatser. På grund av detta är det viktigt att du ser till att din telefon är barnsäker.

För att inte tala om vad kladdiga fingrar, utspilld juice och oavsiktliga fall kan göra för att minska enhetens livslängd! Innan du ger din telefon eller surfplatta till dina barn är det bäst att följa dessa tips för att skydda din mobiltelefon och även ditt barn.

Köp ett robust mobilskal så att din telefon är barnsäker

Vi tar det från början – investera i ett hållbart skyddsfodral för att skydda din telefon från oavsiktliga stötar och spill. Leta efter ett mobilskal som är vattentätt ifall din telefon av misstag skulle hamna i vatten, till exempel en hink med vatten eller en toalett.

Du måste också se till att skalet täcker baksidan, sidorna, skärmen, toppen och allt annat relaterat till din telefons struktur. Mobilskal av högkvalitativt gummi eller polykarbonat är vanligtvis de mest hållbara och kommer att gå långt för att skydda din telefon från oundvikliga stötar, fall och repor som med all säkerhet kommer att hända.

din telefon är barnsäker: baby med mobil

Lås din telefonskärm

Det enklaste sättet att förhindra att ditt barn kommer åt något på din telefon är att låsa skärmen med en åtkomstkod, pek-lås eller svep-lås. Om du lämnar telefonen obevakad kan ditt barn inte låsa upp den såvida han eller hon inte kan lösenordet.

Ställ in föräldrakontrollen

Det finns telefoner där du kan ställa in föräldrakontrollen när du vill låta dina barn ha din telefon av någon anledning. Detta låter dig begränsa alla inbyggda appar (inklusive YouTube, kameran och musik) och inaktivera alternativet att ladda ner eller ta bort program.

Du kan också blockera innehåll som tredjepartsappar och webbplatser och inaktivera funktioner som platsbaserade tjänster. Föräldrakontrollen är lösenordsskyddad så att ditt barn inte kan ändra den.

din telefon är barnsäker: flicka med mobil
Du måste ta reda på vilka typer av föräldrakontroll din telefon har, för det kan variera på enhetens funktioner eller märke. Följ helt enkelt användarinstruktionerna för att göra detta och skydda ditt barn från allt olämpligt innehåll.

Tips på appar och webbresurser för att hålla din telefon barnsäker

Oavsett om du har ett litet barn som börjar använda din telefon eller en tonåring med sin egen enhet kan det vara överväldigande att hålla reda på alla barn- och tonårsvänliga appar och webbplatser.

Du vill få pålitlig information om vilka webbplatser som är bäst för små barn. Du måste också hålla koll på de mest populära webbplatserna för tonåringar.

På samma sätt kan du hitta appar för att spåra ditt barns mobilanvändning och hålla ett konstant öga på barnappar. Detta hjälper dig att skydda dina barn när de har enheten i sina händer.

Din mobiltelefon är inte en leksak

I dagens samhälle blir barn lätt uttråkade. De blir otåliga och letar efter snabba alternativ för att underhålla sig själva, som TV, videospel eller mobiltelefoner. De blandar ihop mobiltelefoner med leksaker och i själva verket är de inte alls leksaker.

Telefoner är inte leksaker och bör inte betraktas som sådana. Hur konstigt det än kanske låter är det faktiskt viktigt att barn får tillfälle att bli uttråkade! Varför säger vi detta? Helt enkelt för att de då tvingas använda sin fantasi och kreativitet och kommer att uppfinna lekar eller aktiviteter som de kan göra. Även om barns önskningar och intressen har förändrats måste föräldrarna alltid vara deras guider.

Det är sant att sättet vi uppfostrar våra barn har förändrats jämfört med tidigare decennier och generationer. Men vi måste alltid försöka vara så bra föräldrar vi kan vara så att våra barn kan växa upp till friska och känslomässigt balanserade vuxna.

Mobiltelefoner är inte leksaker och de bör inte heller ses som lätt underhållning. De är bara kommunikationsenheter. Ja, de har blivit viktiga för oss, men vi måste se till att de används på rätt sätt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.