5 strategier för att främja positivt tänkande

Positivt tänkande ger dina barn värdefulla verktyg som hjälper de i deras utveckling.
5 strategier för att främja positivt tänkande
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att främja positivt tänkande kan vara en mycket svår uppgift för både barn och vuxna. För att lyckas måste du fördjupa ditt sinne och föregå med gott exempel.

Att bara välja att tänka positivt och skjuta negativa tankar åt sidan räcker inte. Du måste också lära dig att agera i linje med det för att nå dina mål.

Barn behöver lära sig strategier för positivt tänkande från ung ålder. Detta ger dem ett värdefullt verktyg som hjälper dem i deras utveckling.

Alla har vi negativa tankar och tvivel, men när det går till överdrift kan man förlora hoppet om att nå mål man tidigare kämpat för.

När vuxna medvetet fokuserar på sina mentala samtal – sinnets samtal med sig själv – upptäcker de att de tankar som uppstår väger tyngre än de som uttrycks högt.

Det dåliga är att de ofta inte är positiva tankar. Snarare tenderar de att vara relaterade till skuldkänslor, oro osv. Även om vi inte alltid uttrycker våra negativa tankar så har de fortfarande makt över våra handlingar.

Faktum är att våra handlingar baseras direkt på våra tankar. Om vi ​​tänker positivt kommer våra handlingar att förändras till det bättre.

Nedan kommer vi titta på några strategier för att främja positivt tänkande hos barn. Det kan tyckas som en skrämmande utmaning, men det är inte särskilt svårt. Barn kan behärska denna förmåga från mycket ung ålder.

Undvik negativa ämnen om du inte kan erbjuda lösningar

Som en myndighetsfigur i din familj bör du moderera de samtal som förs i ditt hem. Hur orienterar du dina konversationer: är de positiva eller pessimistiska? Talar du konstruktivt eller destruktivt?

Det första du bör göra är att analysera ovanstående frågor. Det är inte lätt att producera en förändring förrän du känner till dina egna dagliga tankar.

Ibland blir vuxna negativa som en följd av obehagliga situationer som vi upplevde som barn. Dessa olyckliga händelser och känslor kan bli ingjutna i våra sinnen.

Mor och barn skrattar över en kopp te.

Du kanske märker att din inre röst kan vara väldigt självkritisk och ständigt påpeka dina förmodade defekter. Kanske inser du att du själv säger saker som “Jag är för långsam” eller “Jag kan aldrig göra någonting rätt”.

När du ser någon i din familj säga att de inte kan göra något, uppmuntra dem att försöka. Uppmuntra din familj att våga prova nya saker även när de verkar svåra eller utmanande.

Historien har visat att de mest framgångsrika människorna når framgång genom att våga göra något riktigt svårt och samtidigt vägra att ge upp.

Positivt tänkande genom affirmationer

Att upprepa positiva uttryck till oss själva öppnar över tid nya vägar i vårt undermedvetna, vilket möjliggör utvecklingen av en nytt sätt att tänka. Positiv uppmuntran är ett mycket viktigt verktyg.

Du bör upprepa dem högt, med känsla och sann avsikt för att de ska kunna fungera.

Att bara läsa upp dem hjälper inte så mycket om du inte verkligen känner det du säger. Lär också ditt barn att upprepa positiva affirmationer. Tillsammans kan ni skapa några motivationsfraser för din familj.

Positivt tänkande genom skript

Denna strategi är ganska enkel. Kom på en berättelse med ett lyckligt och även motiverande slut som kan fungera som ett manus för en film. Oroa dig inte för mycket över huruvida själva historien låter vettig eller inte.

Det som är viktigt är att den får dig att må bra.

Ju mer tid du kan spendera på att skriva din lyckliga historia desto bättre. Gör det tillsammans som en familj. Den enda gränsen är din fantasi! Du kan till och med skriva en historia om hur du når ett av din familjs mål.

Skriv positiva berättelser som hjälper dig och din familj att internalisera era mål och drömmar, som om ni redan hade uppnått dem. Detta blockerar ditt sinne på ett mycket effektivt sätt. Det lär även dina barn att ha positiva tankar.

När du ser någon i din familj säga att de inte kan göra något, uppmuntra dem att försöka. Uppmuntra din familj att våga prova nya saker, även när de verkar svåra eller utmanande.

Håll dig borta från negativa influenser som kommer din väg

Familj som skrattar tillsammans.

Att identifiera externa faktorer som har en negativ inverkan på din familjs utveckling är mycket viktigt. Du måste vara försiktig så att inte dessa influenser påverkar din familj.

Om inte, kanske du börjar tro att dessa negativa tankar är dina egna utan att inse det.

Därför är det bäst att vara uppmärksam på negativ yttre påverkan, och även negativa influenser som finns i ditt hem. I allmänhet döljer dessa influenser sig som vänner.

Du bör dock begränsa din exponering för sådana sorters människor så mycket som möjligt.

Försök att omge din familj med människor som är hälsosamma på en känslomässig nivå. Deras positiva tankar kommer att motivera din familj att agera positivt.

Du märker att du kan gå från att känna sig oinspirerad och omotiverad till att känna dig full av positiv energi.

Håll ögonen på nutiden

Överväldiga inte dig själv med planer för framtiden. Att tortera sig själv är långt från positivt. När du minst anar det kan du inse att du är förvirrad över allt du behöver göra.

Till slut kommer ditt sinne fångas i en oändlig lista av oro.

“Håll alltid ditt fokus på de steg du behöver ta idag istället för att gå händelserna i förväg. Håll ögonen på det som är här och nu. “

Ändra dina inre samtal, lägg ångesten åt sidan och ta hand om det som händer nu. Du kan inte styra saker som kommer att hända i framtiden, men du kan vidta de nödvändiga stegen nu så att du kan få en bättre morgondag.

Genom att ta dessa steg hjälper du dig att omdirigera dina tankar om nutiden.

Kom ihåg att dina barn kommer att observera och efterlikna hur du tänker och agerar. Så om du tänker positivt kommer det främja positivt tänkande även hos dina barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.