Att använda en napp: Fördelar och problem

Att använda en napp har många fördelar och nackdelar. Fortsätt läsa för att ta reda på mer om hur du använder en på ett säkert sätt.
Att använda en napp: Fördelar och problem

Senaste uppdateringen: 03 september, 2020

Ja eller nej till att använda en napp: det är frågan vi kommer att svara på idag. Fortsätt läsa för att ta reda på några av de vanligaste fördelarna och farhågorna kring nappanvändning hos spädbarn.

Möjliga argument för och emot att använda en napp

Det är tydligt att spädbarn har en stark sugreflex, och vissa suger till och med på fingrarna innan de föds. Det verkar faktiskt lugna dem. Det behöver inte nämnas att föräldrar också är lugna när deras barn är lugna. Därför älskar många föräldrar att låta sina barn använda nappar.

Men eftersom det ibland kan störa amningen rekommenderar vi inte att ditt barn använder en napp medan du fortfarande ammar.

Att använda en napp: fördelar och problem

 • Nappar kan vara lugnande för både barn och deras föräldrar.
 • Nappar kan vara användbara vid läggdags när spädbarn har kolik och är rastlösa.
 • Det är lättare att bryta vanan, till skillnad från att försöka få barn att sluta suga på tummen.

Viktig information om nappanvändning

Det finns vissa bevis för att användningen av en napp minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. Därför är detta en mycket viktig punkt.

Men andra tycker att det inte är bra att använda napp eftersom det kan störa amningen. Därför säger experter ofta att man inte ska använda en napp förrän man har slutat amma.

Den spanska barnläkarföreningens amningskommitté säger:

 • ”När du ammar en nyfödd är det bäst att inte använda napp under de första dagarna. Det är också bäst att inte använda den förrän du har en etablerad amningsrutin, vanligtvis vid cirka en månads ålder. Då är risken för plötslig spädbarnsdöd högre. ”
 • “På neonatalavdelningen, om barnet inte kan amma kan du erbjuda en napp som ett icke-medicinskt smärtstillande medel.”
 • ”För att förhindra negativa konsekvenser, använd bara en napp tills barnet är ett år gammalt. Det är under den tiden som barn har störst behov av att suga på någonting.”

De säger samtidigt att de behöver forska mer om sambandet mellan amning, nappar och plötslig spädbarnsdöd.

När barn använder napp för länge

Enligt den spanska föreningen för barntandläkare kan sugande utan att äta få de nedre framtänderna att gradvis flyttas framåt. Tänder i överkäken har också en tendens att separera och bli utstickande (bocktänder). Vid sugning använder man dessutom ansiktsmuskler som tillsammans med tungans position kan göra att de övre och nedre raderna av tänder inte längre blir parallella.”

Sammanfattning

 • Det är viktigt att klargöra några myter och sanningar om att använda napp.
 • När du väl känner till dem, ta reda på vilken som är den bästa nappen för ditt barn och använd den på ett säkert sätt.

Slutsats

Den argentinska barnläkarföreningen säger: ”Överväg att börja använda en napp när ditt barn har återfått sin födelsevikt. Också när du inte har några svårigheter att amma, om ditt barn uteslutande ammas. Insistera inte om ditt barn avvisar nappen. Slutligen, applicera inte söta ämnen som honung på ditt barns napp.”


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Asociación Española de Pediatría.
 • Sociedad Española de Odontología Pediátrica.
 • Sociedad Argentina de Pediatría.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.