7 tips för att handla tillsammans med barn

Här ger vi dig några tips för att behålla lugnet samt undvika komplikationer då det är dags att gå och handla tillsammans med barn.
7 tips för att handla tillsammans med barn
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att gå till snabbköpet eller stormarknaden med dina barn är något du måste planera i förväg. Av denna anledning vill vi ge dig några tips för att smärtfritt kunna handla tillsammans med barn och förvandla situationen till en utflykt för hela familjen.

Du kan utnyttja dessa stunder för att tillbringa tid tillsammans medan ni fyller skafferiet, hittar den där speciella presenten eller uppgraderar garderobsinnehållet. Nyckeln är att organisera strapatsen i tid och med klokhet så att den blir lugn, rolig och uppfyller sina mål.

Vad bör jag tänka på? Vilka saker måste jag undvika? Nedan ger vi dig alla svar. Fortsätt läsa!

Viktiga tips för att gå och handla med barn

Även om det kan verka överdrivet är det bäst att tänka på att färden till butiken börjar innan man lämnar hemmet. För att upplevelsen ska bli framgångsrik är det viktigt att vara motiverad och organiserad. Att ha en tydlig och exakt plan gör att dina små kan följa med i ett lugnare och mer animerat tillstånd.

1. Välj rätt ögonblick

Ett av de bästa tipsen för att gå och handla tillsammans med barn är att inte göra det på en fredagseftermiddag när de är utmattade efter veckans arbete. Välj istället en dag då de har lite eller ingen skolverksamhet.

Om du har bebisar kan du dra nytta av tuppluren och få dem att sova i sin barnvagn. Men om du har äldre barn är det bäst att anpassa sig till deras scheman och aktiviteter så att du inte behöver ta itu med att de är på dåligt humör.

American Psychological Association ger några användbara rekommendationer för att besöka en offentlig plats med ett litet barn, och de är som följer:

  • Ha tålamod. Små barn behöver lära sig hur man beter sig utanför hemmet.
  • Utför korta resor.
  • Undvik att gå ut när dina barn är trötta eller hungriga.
  • Ta alltid med någon leksak eller ett föremål för att underhålla dem.
En bebis i en kundvagn.
Utnyttja tupplurarna för att gå på ärenden, även om det är till marknaden för att handla.

2. Använd tiden innan du går ut och förklara tålmodigt hur utflykten kommer att se ut

När du fortfarande är i hemmet med barnen, förklara för dem att handla är en viktig del av familjens rutiner och att de kan medverka samt hjälpa till med denna uppgift. Till exempel kan de skriva ner de varor som ska köpas, planera rutten eller lägga produkterna i snabbköpsvagnen.

3. Sätt upp riktlinjer för beteende

Som vuxen vet du att köpcentra och stormarknader är utformade för att locka till sig allmänheten och övertala dem att köpa produkter. Försäljningstekniker är också inriktade på barn och av denna anledning finns det på dessa platser oemotståndliga färger, ljud och aromer.

Du behöver påpeka för dina barn att de är där för att köpa något specifikt och att resten av varorna inte ingår i detta köp. Detta kommer att hjälpa dem att förstå att raserianfall inte ger dem vad de vill ha.

Dessutom gäller detta för alla utflykter, varna dem alltid att det vanligtvis finns många människor på dessa platser och att de inte bör flytta ifrån dig när som helst.

4. Låt dem välja några produkter

Väl framme i handeln kan du med fördel låta dina barn hjälpa dig att hämta och placera produkterna i varukorgen eller skjuta runt vagnen.

Du kan också ge dem alternativ så att de deltar i valet av vissa föremål, som smaken av yoghurt eller vilken typ av frukt som kommer att konsumeras hemma.

5. Köp utan brådska, men utan paus

Några av anledningarna till barns dåliga beteende när de följer med sina föräldrar då dessa går och handlar är trötthet och tristess. Försök därför att genomföra processen så snabbt och dynamiskt som möjligt.

Undvik att stanna för att undersöka en produkt i detalj eller jämför priser med din mobiltelefon. Det kan vara gnistan som tänder elden!

6. Tänk positivt, men realistiskt

Av tipsen för att handla med barn är detta kanske ett av de mest användbara för din mentala hälsa.

När du går ut med dina små bör du tänka på att det finns många faktorer som kan få skutan att haverera: tristess, trötthet, hunger eller frustration. I vissa fall kommer du att kunna förutse dem och undvika dem, men i andra fall kommer de att överraska dig.

Av denna anledning är vår rekommendation att du tänker positivt, och om en spänd situation bryter ut, lös den tålmodigt och utan att tappa humöret (vilket ju såklart är väldigt enkelt att skriva).

7. Återvändandet hem: beröm och hjälp

När du kommer hem, be dina barn att hjälpa dig att bära in de lättare kassarna, packa upp produkterna och lägga undan dem.

Tacka dem också för att de följde med dig och beröm dem för deras goda beteende. Detta är mycket viktigt eftersom det kommer att få dem att känna sig behövda och medverkande. De kommer att njuta av det och det kommer att motivera dem inför nästa utflykt.

Fördelarna med att handla med barn

En mamma plockar frukt med sin son i snabbköpet.
Dra nytta av tiden för att ge dina barn idéer om ekonomi, miljö, kost och hälsa.

Även om det kan vara utmattande ibland så kan det vara en fantastisk och fördelaktig upplevelse för hela familjen att handla med sina barn.

Ta reda på hur du förvandlar denna aktivitet till en tid för att knyta band och lära sig om världen.

För små barn kan handlandet hjälpa dem att utveckla sin rumsliga medvetenhet, vässa läsfärdigheten och etablera matematiska kunskaper i verkligheten. Allt genom något så alldagligt som att läsa etiketter och jämföra priser.

När du shoppar tillbringar du också tid med dina barn i en neutral miljö, vilket kan bidra till att senare skapa kontakt genom att prata om vad som hände under dagen.

Slutligen är denna aktivitet perfekt för att lära sig om miljön samt kost och hälsa.

Få ut det mesta av snabbköpet!

Vi hoppas att dessa tips för att handla tillsammans med barn har hjälpt dig att planera din nästa tur med dem till snabbköpet eller stormarknaden.

Tanken är att alla under denna färd kan njuta av stunden och få ut något positivt av det, vare sig det är en upplevelse, en lektion eller ett vackert minne.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.