5 dåliga vanor hos föräldrar

Idag ska vi berätta om fem dåliga vanor hos föräldrar som du bör undvika för att inte skada dina barn. Ta reda på vilka de är i den här artikeln.
5 dåliga vanor hos föräldrar
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Som vuxna är vi inte alltid medvetna om de saker vi gör eller säger inför våra barn. Därför är det inte alltid så lätt att inse att det finns dåliga vanor hos oss föräldrar som skadar dem.

Det är svårt att hålla vårt humör uppe hela tiden, och när vi känner oss trötta, låga på energi eller överväldigade agerar och pratar vi ibland utan att tänka.

Föräldrarna är de viktigaste förebilderna för barn då det kommer till att lära sig hur man uppför sig, hur man talar och hur man agera. Därför, om vi själva har dåliga vanor, kommer de sannolikt att imitera oss. Därför måste vi ändra våra dåliga vanor som föräldrar så snart som möjligt.

Att känna igen dåliga vanor hos föräldrar är utgångspunkten för förändring

För att förändra saker och ting måste vi börja med att inse våra egna brister. Med detta i åtanke kommer vi se över vissa vanor inom vårt beteende och ändra det som inte är lämpligt. Detta gynnar inte bara våra barn utan har också ett terapeutiskt värde för oss själva.

En pappa gapar på sin dotter, som kurar ihop sig på golvet.

“Människor bestämmer inte sin framtid, de bestämmer sina vanor och deras vanor bestämmer deras framtid”

-FM Alexander-

1. Att använda fula ord

Användningen av fula ord förmedlar vanligtvis att man befinner sig i ett tillstånd av uppror. Språkvalet betecknar ofta en självupplevd kamp mot auktoriteter och fångar av den anledning våra små barns uppmärksamhet. I vilket fall som helst är det bäst för svordomar och obsceniteter att försvinna från barnens ordförråd, särskilt när våra barn når tonåren.

Det finns redan för många miljöer där små barn kan lära sig svordomar. Det finns inget behov av att barnets hem är vara ett av dem.

2. Att kritisera andra människor

Fram till en viss ålder förstår barn inte innebörden av vissa uttryck, så som de vi använder när vi kritiserar andra. De tolkar allt vad vi säger bokstavligen.

Så mycket att de efteråt kan återskapa det de hört utan något filter. Och framför allt utan att vara medveten om vilken skada det kan orsaka andra.

Dessutom är detta sätt att agera ett exempel på hur man refererar till andra människor i omgivningen. Genom att kritisera eller tala nedsättande om andra kan barn skada andra människor som de i många fall inte ens känner, precis som vi vuxna gör. Det här är något vi behöver modifiera.

3. Att visa brist på självkänsla

Om vi äldre visar brist på självkänsla och osäkerhet får våra barn intrycket av att detta är ett normalt och accepterat sätt att bete sig. Tyvärr orsakar denna mycket mänskliga svaghet, när den uttrycks, också låg självkänsla hos barn.

Låt oss komma ihåg att de små är under utveckling. Därför kan alla negativa uttryck, särskilt om de är återkommande, bli en vana för dem. Och vad värre är, det kan bli ett sätt att vara och bete sig som är skadligt för dem.

4. Att prata som om barnet inte var där

Att ignorera barn och prata om dem som om de inte var närvarande är en dålig vana som vi till varje pris måste undvika.

Om de känner sig osynliga kommer de att lära sig att detta är normalt och de kommer att bete sig så. Därför är det bäst att få dem att delta i alla samtal som involverar dem och att de ser sig själva som en aktiv del av dem.

5. Titta på din mobiltelefon medan de pratar med dig

Om du för en konversation med dina barn, eller med någon överhuvudtaget för den delen, är det bäst att inte titta på din mobiltelefon.

Dina barn förtjänar din fulla uppmärksamhet för att förstå att du bryr dig om deras behov, deras önskningar och deras bekymmer.

Om du inte uppmärksammar dem och du är mer medveten om din telefon, vilket exempel skickar du då till dina barn?

En familj ute på middag medan de alla stirrar på sina telefoner.

Du kanske är intresserad av: 8 negativa effekter av teknologi på barn

Nu när du har upptäckt dessa dåliga vanor hos föräldrar, gör en poäng av att förhindra dem!

Vi borde inte vara frånvarande föräldrar eftersom, under tiden som våra barn utvecklas, är varje liten detalj inflytelserik.

De märker allt och lär sig av det de ser. Alla fula gester eller fula ord kan få allvarliga konsekvenser för deras framtida beteende.

Som föräldrar måste vi försöka kontrollera våra dåliga vanor, så att barnen utvecklas som integrerade, glada och självsäkra varelser.

“Oroa dig inte för att dina barn inte lyssnar på dig, de ser dig hela dagen lång.”

-R. Fulghum-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Perry, P. (2020). El libro que ojalá tus padres hubieran leído: (y que a tus hijos les encantará que leas). Barcelona: Planeta.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.