4 disciplinära problem hos barn och hur man hanterar dem
Det är mycket vanligt att barn har disciplinära problem. Föräldrar kan ofta stöta på dåliga beteenden som verkligen kan tära på deras tålamod. I följande artikel kommer vi att titta på några av dessa problem och hur man löser dem.
Att veta hur man hanterar barns dåliga uppförande är väldigt viktigt. God disciplin hjälper barn att föra sig själva bättre i livet, uppnå sina mål och leva harmoniskt med andra människor.
Disciplinära problem hos barn och hur man löser dem
Många föräldrar har ofta frågor eller ber om hjälp med vissa beteendeproblem hos sina barn. I följande artikel kommer vi att titta på några av mycket vanliga disciplinära problem hos barn och vad man kan göra åt dem.
Mitt barn lyssnar inte och det är nästan omöjligt att få iväg honom/henne till skolan på morgonen
Måste du säga till ditt barn tusen gånger att klä sig och borsta tänderna för att gå till skolan eller någon annanstans, men barnet verkar befinna sig i en annan värld och lyssnar inte på dig? För barn i skolåldern är detta beteende vanligt, men vad kan du göra åt det?
- Tillsammans kan ni lägga fram kläderna inför nästa dag kvällen innan, liksom allt annat de behöver. Detta ser till att ni inte slösar bort tid på morgonen med att göra dessa sysslor.
- Gör en lista tillsammans över allt de behöver göra på morgonen innan ni ger er av. Om de är små och inte kan läsa ännu kan du använda bilder och fotografier för att visa dem alla steg de behöver ta så att de inte glömmer någonting.
- Skäll inte på dina barn. Låt konsekvenserna komma naturligt istället. Om de inte har klätt sig färdigt, berätta för dem att de får klä på sig i bilen. På så sätt lär de sig att skynda sig, annars får de åka till skolan i pyjamas.
- Ställ en klocka och berätta för dem hur mycket tid de har att göra allt och se till att de har tid att göra det.
Mitt barn trotsar mig ständigt
Ditt barn är trotsigt, och oavsett hur tydligt du säger åt honom att inte göra en viss sak gör han det ändå. Till exempel plockar han upp en leksak och kastar den. Du ber honom att inte göra det, på ett aktivt eller passivt sätt, men han får bara ett raseriutbrott. Vad kan du göra i denna situation?
- Ge honom alternativ om vad han kan göra. Om han till exempel vill kasta något, säg att han får gå ut i trädgården eller till parken och kasta en boll, men att han inte får kasta leksaker i huset. Använd alltid en fast men lugn ton.
- Om han ändå inte lyssnar, förklara att hans uppförande kommer att få konsekvenser. “Om du kastar leksaken tar jag bort den från dig.” Och om han kastar den igen, ta omedelbart bort den och behåll den. På det sättet kommer han lära sig att koppla handlingen till konsekvensen. Även om ditt barn bönar och ber om att få tillbaka sin leksak, ge inte efter.
- Prata alltid med ditt barn med respekt och empati.
- Om ditt barn får ett raseriutbrott, krama om honom om han tillåter det och trösta honom tills han lugnar ner sig.
Mitt barn slår andra barn
Vissa barn slår andra barn när de inte får sin vilja igenom. Om ett annat barn tar en leksak från ditt barn slår hon dem. När du som förälder sedan säger till henne slår hon dig också. Om barnet är 6 år eller äldre är han eller hon redan tillräckligt stark för att kunna skada någon, så det är mycket oroande för föräldrarna. Vad kan du göra?
- Skäll inte på henne, för det här är ingen lösning. Att skälla och bli arg kommer inte att korrigera barnets beteende.
- Hjälp henne att hitta ett annat sätt att göra sig av med sin frustration och ilska.
- Hitta en tid när hon är lugn, och båda föräldrarna bör prata med henne för att göra det klart och tydligt att det inte är tillåtet att slåss. Förklara vad konsekvenserna blir om hon gör det igen. Hennes vänner kommer inte att vilja leka med henne, hon kommer att straffas i skolan och få en anmärkning etc.
- Lär henne andra sätt att uttrycka sina känslor. När hon känner sig arg, be henne att gå till sitt rum, eller någon annanstans på egen hand, för att försöka lugna ner sig.
- Försök hitta en bra metod som hon kan använda för när hon känner sig arg och vill slå någon. På det här sättet, varje gång hon känner på detta sätt, använder hon samma metod för att lugna ner sig.
Mitt barn tjafsar alltid emot
Varje gång du försöker disciplinera ditt barn skrattar han åt dig och börjar tjafsa emot. Dessutom händer det inte bara hemma – han har också varit uppnosig mot läraren på samma sätt eftersom han inte tyckte om vad de gjorde i skolan. Hur kan man lösa detta beteende?
- När du är med honom och han börjar reagera på det här sättet, berätta omedelbart att det aldrig är OK att förolämpa dig eller vara respektlös mot dig eller någon annan. Ett sådant beteende är oacceptabelt.
- Håll dig lugn och stå fast, både med din röst och ditt kroppsspråk. Bli inte irriterad och prata inte med ditt barn förrän han slutar behandla dig på det sättet. Säg något i stil med: ”Om du pratar med mig på det sättet så svarar jag inte. När du gör det med respekt kan vi prata igen.”
- Om han fortsätter att vara respektlös, berätta att beteendet kommer att få konsekvenser. Håll ditt ord och vik inte undan.
- Varje gång han tilltalar dig eller någon annan på ett respektfullt sätt, beröm honom och förstärk detta positiva beteende.
Slutsats om disciplinära problem hos barn
Det här är några av de allra vanligaste disciplinära problemen som vi som föräldrar kan stöta på hos våra barn. Prova några av lösningarna vi har föreslagit idag – de som bäst passar ditt barn.
Om beteendet inte försvinner och du tycker det är mycket svårt att kontrollera ditt barn rekommenderar vi att du konsulterar en professionell rådgivare för personlig vägledning om vad du ska göra.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Sanchez, F. (2017). Conflictos entre padres e hijos: el problema de la disciplina. http://www.codajic.org/sites/www.codajic.org/files/Adolescere%20%20Conflictos%20entre%20padres%20e%20hijos_1.pdf
- Plascencia González, M. (2009). Hablar, no golpear: Razonamiento infantil sobre disciplina parental. Revista mexicana de investigación educativa, 14(43), 1103-1127. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S1405-66662009000400006&script=sci_arttext