Tips för att få bort bläckfläckar från textiler

I den här artikeln tittar vi närmare på vad man kan göra för att få bort envisa bläckfläckar och märken efter pennor från barnens kläder.
Tips för att få bort bläckfläckar från textiler

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är normalt att bläckfläckar svärtar ner vår tillvaro då och då, men när vi har små barn ökar chanserna avsevärt. Av denna anledning berättar vi i den här artikeln vad du kan göra för att ta bort dessa envisa fläckar från textil.

Kulspetsbläck är det svåraste att ta bort. Till skillnad från krita, som tenderar att försvinna lätt med lite vatten och vanligt tvättmedel.

Aspekter att ta hänsyn till

När det gäller att ta bort fläckar av bläck från kläder är det viktigt att ta hänsyn till vissa omständigheter för att säkerställa att vi väljer rätt procedur:

 • Typen av tyg.
 • Storleken på fläcken.
 • Är fläcken på en annan fläck? Till exempel, rann det bläck på en matfläck?
 • Tiden sedan fläcken uppstod (detta är mycket viktigt, eftersom ju längre tid det har gått sedan tyget färgades, desto svårare blir det att få bort fläcken).

Grundläggande tips angående bläckfläckar

Det första tipset för att ta bort bläckfläckar (av alla slag) är snabbhet. Att agera snabbt hjälper dig att åtgärda ditt barns olycka eller bekämpa dess hyss.

För att få bort fläckar från tusch kan du använda alkohol. Du kan till och med ta till vad du har på sprithyllan. All sprit med en alkoholhalt över 40 % duger, men högre alkoholhalter är effektivare. Applicera den på en ren trasa och använd den impregnerade delen för att gnugga på den fläckade ytan.

Du kan också använda tandkräm blandat med bikarbonat (natriumvätekarbonat). Blanda en del bikarbonat med en del tandkräm i en liten kopp. Applicera blandningen direkt på bläckfläcken och lämna den i några sekunder.

Efter det, ta en ren, lätt fuktad trasa, och gnugga blandningen i en cirkulär rörelse över fläcken. Denna metod kan vara lite besvärlig, men den är vanligtvis effektiv för att ta bort bläckfläckar (från tuschpennor, kulspetspennor, markörer, etc.).

Kläder som hänger på tork utomhus.

Några knep för att ta bort fläckar

Du kan också använda ett suddgummi: I vissa fall kan fläckar tas bort genom att helt enkelt gnugga tyget med något så enkelt som ett vanligt suddgummi.

Kom ihåg att ta hand om fläcken så snabbt som möjligt. Det är viktigt att agera snabbt, eftersom bläckfläckar är mycket envisa och svåra att ta bort när de väl har etablerat sig. Om olyckan är framme, ta en pappersservett och tryck hårt på tyget i några sekunder.

Det finns ett annat knep för att ta bort bläckfläckar: använd aceton. Du behöver bara applicera lite aceton direkt på fläcken och pressa med en ren pappershandduk tills du ser fläcken försvinna helt. Därefter kan du tvätta kläderna i tvättmaskinen med en kopp salt, kallt vatten och utan tvättmedel. Undvik att använda aceton på plast, till exempel en leksak, eftersom ämnet bleker färgen på föremålet.

Hur får man bort bläckfläckar på grundligaste sätt?

Skrubba aldrig hårt, eftersom du då kan sprida bläcket istället för att torka bort det. En pappershandduk, å andra sidan, kan absorbera bläck som fortfarande är vått, vilket kommer att bidra till att göra fläcken mindre uppenbar och lättare att ta bort.

Använd alkohol eller denaturerad alkohol. Teknisk sprit (T-sprit) och andra typer av denaturerad alkohol hittar du i apotek eller i järnaffären, och de är riktigt bra på att ta bort bläckfläckar (så länge fläcken inte har stelnat).

Alkohol neutraliserar pigmentet i bläcket och därmed försvinner det. Blötlägg antingen plagget i denaturerad alkohol och tvätta det, eller använd följande process:

 1. Doppa en bomullstuss i alkohol.
 2. Lägg den på bläckfläcken.
 3. Upprepa med en ny alkoholdoppad bomullstuss flera gånger.
 4. Lägg en ren och torr bomullstuss eller trasa på tyget för att få bort alkoholen.
 5. För bästa resultat, låt tyget torka mellan försöken innan du försöker ta bort bläckfläcken igen.
 6. Tekniken fungerar bäst på ett torrt tyg, men efter varje applicering bör du skölja det med vatten.
 7. Processen för borttagning av svåra bläckfläckar är lång och cyklisk och involverar applicering, sköljning och torkning, om och om igen.
 8. Då önskat resultat har uppnåtts, låt området torka. Tvätta sedan plagget som vanligt.
Markörer, kritor, färgpennor och annat hantverk.

Ännu ett knep

Du kan också använda helt vanlig komjölk för att få bort bläckfläckar:

 • Använd kall mjölk efter att ha torkat bläcket med en pappershandduk så som har förklarats ovan. Blötlägg bläckfläcken i mjölken i en halvtimme och tvätta som vanligt efteråt.
 • Använd varm mjölk. Värm mjölken tills den är ljummen. Häll den i en lämplig behållare och blötlägg den fläckade delen av plagget så snart som möjligt. Skölj efter blötläggning och tvätta.

Även om det kan verka otroligt så kan smör också hjälpa dig att bli av med bläckfläckar. Om du vill ta bort en fläck från en plastbit, till exempel en plastdocka, så applicerar du helt enkelt lite smör på bläckfläcken, lägga den i solen ett dygn och torka sedan bort resterna av smör med en trasa fuktad i tvål och vatten.

Om problemet består av bläckfläckar på en matta: Förbered en blandning av mjölk och majsstärkelse som bildar en fast deg. Sedan applicerar du denna deg ovanpå fläcken och låter den sitta i ett par timmar. Efter två timmar borstar du bort de torra resterna med hjälp av en tandborste.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.