Ord som barn bör kunna efter 2 års ålder

Ord som barn bör kunna vid 2 års ålder ligger som en grund till deras kommunikationsutveckling. Vilka är de?
Ord som barn bör kunna efter 2 års ålder
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Även om varje individ har sin egen utvecklingstakt, har flera studier fastställt ett genomsnittligt antal ord som barn bör kunna vid 2 års ålder. Denna information återspeglas i en ny publikation av American Association of Pediatrics i samarbete med det amerikanska Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Den fastställer de mognadsmilstolpar som barn bör ha nått vid en viss ålder.

Här följer orden, eller snarare betydelserna, som barn bör känna till innan de fyller två år, så att du vet vad du kan förvänta dig.

Fler ord, mindre ord

Under de första månaderna av livet är kommunikationen full av gester, ljud, babbel, gurglingar, miner och leenden. Men från omkring ett och ett halvt års ålder inträffar en “explosion” av uttrycksfullt språk, kännetecknad av snabb inlärning och det ibland dagliga införlivandet av nya ord.

Vid två års ålder har de flesta barn en repertoar på cirka 50 ord, och många kan kombinera två ord till en mening. Till exempel “mamma vatten” för att be sin mamma om något att dricka.

Låt oss nu titta på de vanligaste orden som barn borde kunna vid 2 års ålder. Det är alltså betydelserna av orden som gäller, barnet kan mycket väl komma att använda synonyma uttryck, vuxnare eller barnsligare varianter.

1. Två

Detta är siffran som identifierar deras ålder.

2. Mamma och pappa

De viktigaste människorna i världen för de små är också de första att få höra dessa vackra ord.

En mamma som står nära en syrenbuske och pratar med sitt lilla barn.
Barns språkutveckling påverkas i hög grad av den stimulans de får från omgivningen. Därför är det viktigt för föräldrar att vara delaktiga i detta lärande samt att införa lämpliga strategier.

3. Bebis

Vid 2 års ålder vet barn redan hur man refererar till sig själv eller ännu yngre barn genom detta söta ord.

4. Namnen på deras syskon

I allmänhet kan barn namnge sina syskon och andra personer i sin närmiljö. Till exempel deras mor- och farföräldrar, mostrar, fastrar, farbröder, morbröder, kusiner, vårdnadshavare, och så vidare.

5. Vovve, kisse och namnen på deras husdjur

Vi vet att djur och barn har en speciell koppling och det är delvis uppenbart i ögonblicket för de första orden. De små lär sig deras namn snabbt, kanske före sina egna syskons namn!

6. Pojke, flicka

Ord som identifierar deras kamrater är några av de första orden barn lär sig att säga. Särskilt om de delar dagarna med andra småbarn, oavsett om de är familjemedlemmar eller klasskamrater i förskolan eller på dagis.

7. Hej och hejdå

Bebisar lär sig först att vinka, och vid två års ålder vet de hur man säger hej och hejdå.

8. Ord relaterade till mat

Vatten, mjölk, sked, kaka, banan, bröd, mat etc. I allmänhet varierar denna typ av ordförråd beroende på hushållets kulinariska seder.

“Hjälp ditt barn att lära sig hur ord låter, även om det ännu inte kan säga dem tydligt. Till exempel, om ditt barn säger ja nana, säg “vill du ha mer banan?”

-CDC-

9. Mer, ja och nej

2-åringar vet normalt innebörden av dessa 3 ord och vet redan hur man använder dem. Om du frågar dem om de vill ha en annan kaka, kommer de att kunna svara ja eller nej.

10. Bra och dåligt, fel och rätt

När de lär sig språk lär sig barn också mer abstrakta ord, som bra och dåligt. I allmänhet är dessa ord förknippade med enkla frågor så att barnet kan förstå dem bättre och använda dem i denna ålder. Ett bra sätt att börja visa dem att något är rätt eller fel är under lek eller i dagliga rutiner, som att städa eller tvätta händer.

11. Hand, fot, öga, mun

Enligt de milstolpar som diskuterats ovan vet barn efter 24 månader hur man pekar på de kroppsdelar du ber dem visa dig. Men vissa småbarn kan också nämna några enkla strukturer, såsom fot, näsa, öga, hand och mun.

12. Kissa och bajsa

Ungefär vid två års ålder börjar barn processen med toaletträning och lär sig att säga när de vill gå på toaletten.

En bebis som sitter på en potta i badrummet.
Vardagsaktiviteter, såsom att gå på pottan, är lämpliga scenarier för att berika barns språk.

13. Napp och namnet på deras favoritleksak eller tillbehör

Det här är två av deras favoritord som barn lär sig väldigt snabbt!

Ord som barn bör kunna vid 2 års ålder: Varför är det viktigt att känna till dem?

Som vi förklarade tidigare så mognar varje barn i sin egen takt. Det finns dock viktiga ögonblick för vilka vissa standarder har fastställts för att bekräfta att språkutvecklingsprocessen är lämplig för deras ålder.

Du undrar förmodligen varför, och det beror på att de erhållna resultaten kan bli bättre om du upptäcker eventuella svårigheter och agerar snabbt. Så vänta inte utan rådgör med ditt barns läkare eller annan vårdpersonal som kan hjälpa dig att förstå vad som händer med ditt barns kommunikationsförmåga.

Om du befinner dig i ditt barns underbara andra år, ge er då ut på äventyret med att lära dig de första orden tillsammans. Njut av att höra den lille och prata med den med kärlek och tålamod så att den känner sig trygg, älskad och nöjd i denna process.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.