Hur tar man ut flisor från barn?

Det är oftast lätt att plocka ut flisor från ett barn som stuckit sig, så länge du vet vilka åtgärder som krävs att ta hänsyn till.
Hur tar man ut flisor från barn?
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 08 juni, 2023

Det kan tyckas enkelt att få bort flisor från ett barn därhemma, eller så envisas stickan något oerhört! Man måste dock vara medveten om de försiktighetsåtgärder man bör vidta både före och efter att det är gjort. Flisans material, barnets immuniseringsschema och sårets djup är några av de faktorer du måste tänka på för att undvika att behöva gå till läkaren.

Vad är en flisa?

En flisa är en liten bit av något material, såsom metall eller trä, som blir inbäddad under det yttersta lagret av huden. Flisor drabbar oftare barn än vuxna, enligt studier publicerade i American Journal of Surgery. Flisans sammansättning är det som kommer att avgöra reaktionen av hudens egna vävnader. Faktum är att vissa material tenderar att vara mer allergiframkallande och giftiga än andra.

En pojke tittar på sin fot när han sitter på en träbrygga.
Ibland kan det vara lätt att ta bort en flisa, men andra gånger kan det kräva hjälp av en medicinsk specialist.

Är det farligt att ta bort flisor från ett barn?

Det viktigaste vid tidpunkten för skadan är att bedöma hur allvarlig skadan är och om det kommer att vara möjligt att ta bort flisor från barnet därhemma. I vissa fall är det så djupt inbäddade att det kräver ytterligare hantering och skötsel.

Det är viktigt att ha kunskap eller dokumentation om barnets stelkrampsvaccination för att undvika framtida komplikationer. Stelkramp är en infektion som orsakas av bakterier som kommer in i blodomloppet genom färska sår, och det kan vara dödligt.

Några överväganden för att få ut flisor från barn

Det viktigaste är att behålla lugnet i dessa situationer eftersom barnet är benäget att vara nervöst och klaga på smärta och obehag. Det är också viktigt att agera så snabbt som möjligt. Ju tidigare flisorna tas bort, desto snabbare kommer det obehagliga ögonblicket att vara över och eventuella ytterligare problem kan undvikas.

Du kan till och med be någon hjälpa till att underhålla eller distrahera barnet medan den lilla operationen pågår.

Steg att följa för att få bort flisor från ett barn

Främmande element bör avlägsnas så snart som möjligt för att undvika att orsaka infektion eller inflammation. Taggar, träflisor och andra föremål bör tas bort snabbt, medan glassplitter, plast och metall kan kasseras med mindre brådska.

 • Utför en korrekt rengöring av området med tvål och vatten. Applicera inte överdrivet tryck eller friktion under rengöringen.
 • Bedöva området för att undvika obehag och smärta hos barnet. För detta kan du använda is inlindad i en trasa och vila den en stund på området.
 • Efter att ha steriliserat en pincett med alkohol, använd den för att försöka ta tag i spetsen på flisan och dra ut den. Detta måste göras försiktigt för att avlägsna den främmande kroppen helt. Hitta först sidan där flisen trängt in och försök trycka flisan, från andra sidan, åt det hållet tills spetsen träder ut.
 • Om du kunde ta bort flisan helt så bör du fortsätta att rengöra området igen med tvål och vatten. Men om den sitter väldigt djupt bör en nål användas.
 • Med hjälp av en nål som tidigare har steriliserats med alkohol kan du försöka dra ut flisen.
Du kanske är intresserad av: Hur man behandlar infekterade sår hos barn
En kvinna som tar bort en flisa från en annan persons finger med hjälp av en nål.
Om flisan inte tas bort helt kan den orsaka komplikationer som infektioner, inflammationer, granulombildning och toxiska reaktioner.

När ska man gå till doktorn?

Även om sår från flisor vanligtvis är ytliga och lätt och snabbt kan hanteras hemma, finns det fall som kräver en läkares ingripande. Några av rekommendationerna från American Academy of Dermatology Association för att överväga läkarvård är följande:

 • Den är inbäddat djupt i huden.
 • Den är väldigt stor.
 • Den är inte lätt att ta bort.
 • Dess läge är i ögat.
 • Den har gått sönder och en del av den sitter kvar i såret.
 • Förekomsten av var, inflammation eller intensiv smärta.

Vikten av renlighet för att ta bort flisor hos ett barn

Flisor är hos barn vanliga skador. Det väsentliga är att veta hur man behandlar dem och hur man tar bort det externa medlet utan att orsaka sekundära bakteriella infektioner. Renlighet och desinfektion, både före och efter ingreppet, förhindrar att såret blir infekterat. Vid tveksamhet bör du kontakta din vårdmottagning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.