Digitala infödingar: Allt du behöver veta om dem

Digitala infödingar är barn födda från och med 1990-talet och därför födda i den digitala tidsåldern. Av den anledningen är det barn med bra logiska färdigheter och förmågor.
Digitala infödingar: Allt du behöver veta om dem
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är obestridligt att tekniken nu är en del av vår vardag och gör det möjligt för oss att hantera en hel del uppgifter. För bara några år sedan var det inte så. Vi var inte så beroende av tekniken för att göra vardagliga saker och det var många som tvingades anpassa sig till detta. Andra föddes in i den digitala världen och är kända som “digitala infödingar”.

Med digitala infödingar menar vi den generation som växte upp i den tekniska tidsåldern. Det har gjort dem mycket begåvade och bekväma i den digitala miljön. Vill du veta mer om dem? Här berättar vi allt om detta fenomen.

Digital infödingar: barn leker med surfplatta

Vad är digitala infödingar?

Mark Prensky, författare och pedagog, introducerade termen “digitala infödingar”. Han gjorde detta för att hänvisa till människor som föddes under och efter 90-talet, som växte upp i en värld där teknik hade stor betydelse i samhället. Det har gett dem bättre färdigheter och förmåga att använda digitala verktyg och apparater.

Digitala infödingar har dock ibland ett alltför stort beroende av teknik eftersom de använder den för allt: studier, kommunikation, shopping, underhållning, information etc.

Digitala infödingars kognitiva struktur är unik. I arbetslivet har dessa människor ofta andra värderingar än den äldre generationen. Därför finns det många företag som tar specifik hänsyn till den här generationens förmågor och egenskaper och anställer dem för att förbättra företagets produktivitet. Med andra ord utnyttjar de potentialen hos dessa digitala experter.

6 saker att känna till om digitala infödingar

Nuförtiden är vi omgivna av teknik. Vi existerar inte utan våra telefoner, surfplattor, datorer och utan internet… Teknik har blivit något väsentligt i våra liv, något som var otänkbart för några år sedan.

Låt oss titta på några av digitala infödingars specifika egenskaper och särdrag.

Digitala infödingar har vanligtvis mycket hög intuition och logiskt resonemang

De är vana vid att relatera begrepp till handlingar, så de letar alltid efter en anledning till vad de gör eller ser. Allt detta främjar dessutom inlärning inom vissa områden, specifikt vetenskap och teknik, programmering, robotik, artificiell intelligens etc. Det beror på att de behöver det logiska tänkandet, som de har utvecklat, för att hitta lösningen på alla utmaningar som de möter, för att utföra den här typen av aktiviteter.

De måste interagera för att lära sig – det räcker inte för dem att memorera saker

När de studerar behöver de feedback för att veta om de har gjort det på rätt sätt. Därför är den bästa metoden för digitala infödingar att lära sig genom att känna sig delaktiga i ämnet. De behöver delta genom aktiviteter och utmaningar som får dem att tänka att det de studerar är användbart och roligt.

Digitala infödingar är självlärda och gillar att skapa innehåll

Dessa barn söker vanligtvis inte upp vuxna när de har en fråga. Istället går de online och letar efter svar på sina frågor. De är barn som håller sig mycket väl informerade. På några sekunder kan de tillgodose sitt behov av kunskap genom detta medium.

De är också mycket bra på att skapa intressant innehåll, spelguider, YouTube-kanaler, bland många andra saker. Detta är särskilt fallet när de blir äldre.

De har ett mycket mer öppet sinne

Eftersom de har vuxit upp med teknik runt omkring sig inser de att det inte finns några gränser och de kommunicerar med människor från många olika platser. Den här generationen utforskar en myriad av kulturer, seder och idéer medan de interagerar i olika forum, webbplatser, onlinespel etc.

De har vanligtvis vänner från olika delar av världen och det ger dem ett mycket mer öppet sinne och ett mindre traditionellt sätt att tänka.

Digitala infödingar är mycket aktiva på sociala nätverk

Dessa digitala infödingar är inte bara involverade i ett socialt nätverk – de är involverade i en hel uppsjö. Dessutom navigerar de dem med lätthet. Det här är barn som hela tiden är anslutna till världen via internet. Dessutom känner de ett behov av att dela allt de går igenom på dessa sociala nätverk.

Digital infödingar: litet barn med surfplatta

Det här är något som kan oroa föräldrarna. Deras närvaro på nätet måste kontrolleras mycket noggrant eftersom missbruk av sociala nätverk kan leda till problem.

Digitala infödingar är ofta mer otåliga

Eftersom resultaten på internet och sociala medier är praktiskt taget omedelbara är dessa barn vana vid att få saker med omedelbar verkan. De tror att de kan få allt de vill genast, precis som i den digitala miljön. De kan ladda ner filmer, låtar och böcker med ett klick på en knapp, spela spel och hitta all information de letar efter.

Det är viktigt att vi poängterar vikten av ansträngning och tålamod i deras liv. Dessa är två grundläggande värderingar för framgång.

Kort sagt, digitala infödingar är barn av den tekniska generationen. Därför har de några speciella egenskaper jämfört med de som växte upp utan teknik och som har tvingats anpassa sig.

De föddes när tekniken redan var en viktig del av vardagen. Därför har deras sätt att tänka och bete sig mycket att göra med den.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Piscitelli, A. (2008). Nativos digitales. Contratexto, (016), 43-56.
  • Cabra-Torres, F., & MarCiales-ViVas, G. P. (2009). Mitos, realidades y preguntas de investigación sobre los’ nativos digitales’: una revisión. Universitas Psychologica, 8(2), 323-338.
  • Beltrán, R. O., Gómez, M. B., & Uriarte, J. R. (2009). Nativos digitales y aprendizaje. Una aproximación a la evolución de este concepto. ICONO 14, Revista de comunicación y tecnologías emergentes, 7(1), 31-53.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.