Lugna ett argt barn: 6 fraser du kan använda

Barn har, precis som vuxna, sina dåliga dagar. Ibland blir de arga, sparkar och skriker. I stället för att själva skrika eller bli frustrerade, kan vi använda någon av dessa sex fraser för att lugna ner situationen.
Lugna ett argt barn: 6 fraser du kan använda
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Som föräldrar måste vi ofta hantera våra barns temperament. De är fortfarande små och vet inte hur de ska hantera sin ilska på lämpligt sätt. De har helt enkelt inte lärt sig att hantera känslan. Därför behöver de vår hjälp. Med detta i åtanke vill vi dela med oss av sex fraser du kan använda för att lugna ett argt barn.

Ofta är vi inte själva säkra på vilken respons reaktion vi bör ha, och blir till slut förvirrade och skriker på och straffar våra små. Men när vi reagerar på det här sättet gör vi bara saker värre snarare än att lösa problemet. Men det finns metoder med vilka vi faktiskt kan lugna ett argt barn. Vill du hjälpa dina barn att hantera sin ilska? Lär dig hur i dagens artikel.

6 fraser för att lugna ett argt barn

Ord är mycket kraftfulla – de kan läka och de kan skada. De kan faktiskt göra under, och beroende på vilken ton vi använder, kan vi hjälpa till att lugna olika situationer. Kommunikation är av yttersta vikt.

1. “Låt oss båda lugna ner oss, okej?”

Ditt barn har säkerligen, vid mer än ett tillfälle i sitt liv, haft ett stort raseriutbrott. Dessa situationer är tillräckligt svåra som det är, men när de händer framför andra människor multipliceras anspändheten på grund av det tryck vi känner från att ha så många ögon på oss. Tyvärr slutar det oftast med att vi höjer rösten, tar tag i våra barn och försöker komma bort från åskådarna så snabbt som möjligt.

Trotsigt barn vill inte lyssna.

I dessa situationer är det som barn behöver mest inte vår upprördhet utan snarare vår förståelse. Så ta ett djupt andetag och säg: “Jag är också arg, så låt oss båda lugna ner oss, okej?” På det sättet kommer ditt barn att känna sig förstått och veta att du är där för att hjälpa till.

2. “Jag blir också arg, och jag uttrycker min ilska så här”

När du säger den här frasen till ditt barn visar du honom eller henne att du har empati. Det är okej för barn att bli arga, och de måste släppa lite på locket precis som vuxna gör. Säg inte åt ditt barn att han eller hon beter sig som en bebis… Hjälp snarare ditt barn att hitta ett bättre sätt att uttrycka sitt missnöje.

Hjälp ditt barn att förstå att det är helt normalt att vara arg och att du också blir arg ibland. Ge förslag på hur han eller hon kan hantera sina känslor av frustration på mer produktiva sätt. Ta till exempel några djupa andetag, rita en bild… vad du än kan komma på.

3. “Låt oss hitta en lösning tillsammans för att få det att fungera”

Vid många tillfällen kan barn känna sig arga för att de är frustrerade. De försöker göra något och det går inte som de vill. Tyvärr kan vår första instinkt som föräldrar vara att säga saker som “du försöker inte tillräckligt” eller “gråt inte, försök bara igen.” Men det hjälper inte ditt barn att faktiskt hantera den ilska han eller hon känner. I själva verket är det troligt att du bara göra det värre.

I dessa ögonblick behöver ditt barn uppmuntrande, motivation och självförtroende. Om du blir involverad och erbjuder din hjälp och förståelse kommer hans eller hennes känslor av ilska att försvinna.

Fler fraser för att lugna ett arg barn

4. “Om du pratar med mig lugnt istället för att skrika, kommer jag att kunna förstå dig bättre”

När ditt barn är argt och skriker åt dig, är det lätt att tappa fattningen … men du måste hålla dig cool. Försök hjälpa ditt barn genom att berätta att du har svårt att förstå när han eller hon skriker. Det är viktigt att ditt barn sätter sig ner och pratar med dig med en lugn röst.

5. “Du är verkligen arg, eller hur? Vad sägs om att jag ger dig en av mina superkramar som gör allt bättre?”

Barn har ibland, precis som vuxna, dåliga dagar och blir arga över varje liten sak. När det händer kanske ditt barn inte ens är medveten om varför han eller hon känner sig så irriterad.

Barn drar sig i håret av frustration.

Men oavsett varför ditt barn känner och agerar på det här sättet, är det din förståelse och tillgivenhet som hon eller han ber om. Så en lösning som du kan erbjuda är att ge ditt barn en av dina superkramar.

6. “Varför kastar du dina leksaker? Gillar du inte dem längre? Är du arg på dem?”

När barn är arga händer det att de tar upp och kastar vad de än hittar i närheten – vanligtvis leksaker. I dessa ögonblick kanske du känner dig väldigt arg och vill höja din röst – men försök att inte göra det.

Ditt barn är upprört och vet kanske inte ens varför. Så han eller hon behöver någon som kan hjälpa dem att sätta ord på det som händer. Detta kan hjälpa dem att inse att det de gör är olämpligt. Så ovanstående fras visar barn att deras leksaker inte har gjort något fel och inte har gjort sig skyldiga till deras ilska. Det kommer samtidigt att lära dem att det inte är okej att kasta leksaker.

Kan du lugna ett argt barn med hjälp av ord?

Ovanstående fraser kan vara ett mycket användbart sätt att undvika konfrontationer med våra små. Att skrika, hota och bli våldsam hjälper inte alls. Snarare kommer det bara att göra saker värre. I stället kommer kärlek, tillgivenhet, empati och respekt att vara dina bästa metoder. De hjälper dig att hjälpa ditt barn att lära sig att lugna ner sig och kanalisera sin ilska på mer hälsosamma sätt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.