Hur man hjälper barn som är rädda för att klippa sig

Många barn är rädda för att klippa sig för att de tror att det kan skada dem. Nyckeln är att vara empatisk och följa med dem.
Hur man hjälper barn som är rädda för att klippa sig

Senaste uppdateringen: 10 maj, 2023

För barn kan ett besök hos frisören vara lika obehagligt som ett besök på läkarmottagningen. Många barn, särskilt under deras tidiga år, är intensivt rädda för att klippa sig och allt vad denna upplevelse innebär. Detta oroar ofta föräldrarna eftersom det som borde vara en mycket enkel uppgift då kräver strategiskt genomtänkta åtgärder för att få dem att gå med på att klippa håret.

I den här artikeln kommer vi att prata om de möjliga orsakerna som upprätthåller denna rädsla och vi föreslår några saker som kan hjälpa barnen att gå igenom denna händelse på bästa möjliga sätt.

Rädda för att klippa sig

Rädslan är en av de grundläggande känslorna som alla människor känner. Dessutom är det en adaptiv mekanism. Det betyder att den är användbar för oss till att identifiera möjliga hot och kunna agera för att försvara oss mot dem. Så vi vet att utvecklingsrädslor för barndomen är att förvänta oss, och till och med att de kan vara hälsosamma. I allmänhet är de tillfälliga och kräver inte någon typ av intervention, även om barnen ibland kan behöva professionell hjälp.

Det finns flera faktorer som kan öka rädslan för att klippa håret, särskilt om det är barnets första gång:

  • En främmande plats som innehåller mycket stimuli, som skönhetssalonger eller frisörer.
  • De typer av verktyg som används kan verka hotfulla: rakhyvlar, saxar och vassa maskiner.
  • Att sitta stilla ett tag och veta att man kan bli sårad är inte heller den skönaste känslan.
  • Även om det inte representerar någon form av fysisk smärta, kan det vara chockerande för barnen att ta bort en del av deras kropp, även om det är deras hår, förutom den bildförändring som kommer att följa.
En liten pojke som gråter under en klippning.
Att barn är rädda för att klippa sig är mycket vanligt. Högljudda, vassa verktyg surrar omkring endast centimeter från ansiktet.

Hur man hjälper barn som är rädda för att klippa sig

Om ditt barn är rädd för att klippa sig kan du ta hänsyn till följande råd.

Bekräfta deras rädsla

Som nämnts ovan förstår vi att denna rädsla är helt naturlig och till och med logisk. Barn tror att något kan skada dem och därför är de rädda. Därför är det viktigt att validera deras känslor och få dem att förstå att vi förstår och respekterar vad de känner. I detta avseende är det ett misstag att ogiltigförklara, förlöjliga eller göra narr av barnet. Vi bör inte underskatta eller minimera dess rädslor, eftersom det är de som hjälper det att försvara sig.

Förutse upplevelsen

Det är inte bra att besöket hos frisören är oväntat för barnen, än mindre en överraskning. Även om det inte är en bra idé att proklamera denna situation veckor i förväg, är det inte heller någon bra idé att göra det utan någon form av förvarning. Dessutom är det viktigt att förklara för dem vikten av att klippa sig så att deras hår växer sig starkt och vackert.

Det bästa du kan göra är att låta dem veta några dagar i förväg vad som kommer att hända och hur upplevelsen kommer att se ut. Kanske kan du besöka salongen innan klippningen, eller så kan ni tillsammans, utanför butiken, observera rörelsen i salongen.

Gör det klart att det inte gör ont att klippa sig

Barn vet att det finns vissa föremål som kan få deras kroppar att göra ont. Rejäla möbler, golvet eller verktyg med vassa kanter, som en sax, kan skada dem och till och med få dem att blöda. Därför är det inte alls förvånande att de är rädda för att klippa sig. Men du och jag vet båda att håret inte har några nerver.

Det som kan göra ont är till exempel hårbotten när barn drar i håret. Men barn tvivlar fortfarande på detta. I detta avseende är det viktigt att förklara för dem att en hårklippning inte gör ont. Faktum är att du kan demonstrera hemma genom att klippa en liten del av deras hår efter att ha klippt några egna hårstrån.

Barn på en barnfrisörsalong.
Det finns några väldigt kreativa och attraktiva barnfrisörsalonger som också är bemannade av personer som är väl inställda för att arbeta med barn.

Att välja rätt salong för barn som är rädda för att klippa sig

Det finns salonger speciellt utformade för att små barn ska kunna njuta av att klippa sig. Dessa har bil- eller rymdskeppsformade stolar, färgglada väggar och interaktiva spel på golvet. I ett sådant utrymme kan barnen uppfatta denna situation som en lek och kanske till och med vilja komma tillbaka inom kort. Innan du tar dem till vuxensalongen där du går kan det alltså vara bra att leta efter en plats som är mer i linje med deras ålder.

Åtföljande rädsla med respekt och empati

Kort sagt, sättet att hjälpa ett barn att övervinna sin rädsla bygger på idén om att kunna vara vid deras sida med en empatisk attityd. Det är viktigt att inte tappa tålamodet och att respektera deras egna tempo. Du bör inte tvinga dem att plötsligt konfrontera detta problem, men du bör inte heller göra en poäng av att undvika det. Därmed handlar det om att hitta en balans och ge dem det självförtroende de letar efter för att uppmuntra dem att klippa sig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Marina, J. A. (2012). Los miedos infantiles. PediatríaIntegral, 171.
  • Murga Pérez, I. (2019). Miedos y fobias: la infancia, la familia y la escuela.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.