Att hjälpa barn att bli bättre på stavning
Att lära sig läsa och skriva är en lång och komplicerad uppgift för barn. Om du märker att ditt barn har svårt med stavning, ska du veta att det finns flera sätt att hjälpa honom eller henne att bli bättre på det. I den här artikeln kan du läsa allt du behöver veta.
Sällskapsspel, skrivövningar, och att läsa mycket, är några av de bästa sätten att hjälpa barn att lära sig stava bättre.
Nedan presenterar vi flera tips som kommer att hjälpa ditt barn att bli bättre på stavning. Anteckna, ha tålamod, och glöm inte att målet är att nå resultat genom hårt arbete!
Tips för att hjälpa barn att bli bättre på stavning
1. Utveckla fonologisk medvetenhet
Det första förslaget för att hjälpa barn att bli bättre på att stava, är att hjälpa dem att bli mer medvetna om fonetik. Det här är någonting fundamentalt när det kommer till att lära sig stava rätt.
Barn behöver lära sig hur man uttalar ett ord rätt innan de kan göra ett försök att skriva det.
Det här betyder att barn behöver lära sig att känna igen och särskilja ljuden inom de talade orden. Först därefter kan de lära sig att skriva dem.
Vissa barn har dock en svaghet när det kommer till fonetik och uttal. Då bör föräldrar och lärare hjälpa dem att bli bättre på det här området.
2. Sällskapsspel
Nu är det dags att leka och lära. Kom ihåg att vissa sällskapsspel kan vara ett roligt sätt att testa barns kunskaper i rättstavning. Samtidigt är det ett bra tillfälle att lära sig nya ord.
Det finns många olika varianter. Några klassiska spel är till exempel Alfapet (Scrabble), Scattergories, Boggle och Upwords. Det här är utmärkta redskap för att hjälpa de små att öva på stavning, och ha kul under tiden.
Man ska inte glömma bort att barn älskar lekar och spel. Inlärningen går alltid lättare när man har kul.
3. Läsa meningar högt
Vårt tredje förslag när det kommer till att hjälpa barn att lära sig stava, är att läsa en eller två meningar högt. Du kan improvisera, eller ta dem från någon bok eller tidning som väcker ditt barns intresse.
Det är samtidigt viktigt att ditt barn har tillgång till referensböcker, i skolan eller hemma. När det är dags att rätta ditt barn så kan ni prata om felen som barnet har gjort och använda dem som utgångspunkt för förbättring.
Fonologisk medvetenhet betyder att barn behöver lära sig att känna igen och särskilja ljuden inom de talade orden. Först därefter kan de lära sig att skriva dem.
4. Att läsa ofta förbättrar barns stavning
Ett av de bästa råden vi kan ge när det kommer till att förbättra barns stavning är utan tvekan att uppmuntra dem att läsa ofta. Det bästa är om barnen läser minst 30 minuter per dag.
Att läsa är en utmärkt övning för att öka sitt ordförråd och bli bättre på att bilda meningar. Det här beror på att läsning låter hjärnan ta in de ord och meningar som barnet läser på ett naturligt sätt.
Samtidigt, om du verkligen vill motivera barnen till att läsa, leta efter böcker och annat material som har någon koppling till deras intressen. Självklart behöver du också hjälpa dem att hitta tiden och platsen för det vardagliga läsandet.
5. Rita orden
Slutligen kan du också använda teckning som ett mnemotekniskt knep för att förbättra stavningen. Bilder är utmärkta sätt för barn att minnas hur ord stavas. För att hjälpa ditt barn med det här, kan du alltid omvandla svårstavade ord till bilder.
För att göra det här så behöver du bara göra en teckning av det ord som ditt barn kämpar med. Gör en bild av bokstäverna. På så sätt kommer ditt barn att ha en grafisk representation av ordet, som blir lättare för honom eller henne att hålla kvar i minnet.
Som du har observerat så finns det många sätt att hjälpa barn med att förbättra sin stavning.
Men kom ihåg att om man tvingar dem att utföra uppgifter eller om man är för krävande så kan det få motsatt effekt. Istället för att hjälpa så riskerar du att öka barnets negativa känslor kring saken.
Vi rekommenderar att du prövar ovanstående förslag och försöker motivera barnet på ett positivt sätt. Ingen av strategierna kommer att fungera om ditt barn inte har den rätta motivationen eller inte är intresserat av att bli bättre.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- del Moral Pérez, M. E., García, L. C. F., & Guzmán-Duque, A. P. (2016). Proyecto game to learn: aprendizaje basado en juegos para potenciar las inteligencias lógicomatemática, naturalista y lingüística en educación primaria. Píxel-Bit. Revista de Medios y Educación, (49), 173-193. https://www.redalyc.org/pdf/368/36846509013.pdf
- Díaz Perea, M. D. R., & Manjón Cabeza Cruz, A. (2010). Enseñanza y procesos de mejora en el aprendizaje ortográfico. https://ruidera.uclm.es/xmlui/handle/10578/8313
- Diuk, B. G., Ferroni, M. V., & Mena, M. (2014). ¿ Cómo se aprende la ortografía de las palabras?: un estudio de comparación de distintas estrategias. https://ri.conicet.gov.ar/bitstream/handle/11336/50909/CONICET_Digital_Nro.d946bf6b-dd2f-4a34-8501-b7d58c60b0e7_D.pdf?sequence=5&isAllowed=y
- Gabarró, D. (2012). Dominar la ortografía. D. Gabarró, Dominar la ortografía, 34-38.
- Hernández Rincón, J. C. (2016). Pautas para mejorar la ortografía en casa en niños de 5 a 10 años. https://repository.unad.edu.co/handle/10596/6296
- Kiguel, S. M. (1989). La enseñanza de la ortografía. Lectura jy Vida, Revista Latinoame-ricana de Lectura, 10(2). http://www.lecturayvida.fahce.unlp.edu.ar/numeros/a10n2/10_02_Kiguel.pdf