De bästa fraserna för att motivera barn

De bästa fraserna för att motivera barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 02 oktober, 2018

Det är väldigt viktigt att motivera barn. Man kan göra det genom uppmuntrande fraser för att hjälpa dem att skapa hälsosamma vanor och bygga självförtroende. Ibland kan några enkla ord vara tillräckligt för att de ska fortsätta sträva efter sina mål.

Om barn är positiva så är de redan ett steg närmare att lyckas. Ett villigt barn är kapabelt att nå sina mål, involvera sig i uppgifter, lära sig och ha roligt samtidigt.

Det finns många fraser du kan använda för att motivera barn. Att välja de rätta kommer definitivt att göra skillnad.

Positiv inställning

Att se världen med positiva ögon är något man måste lära barn. Framgång börjar hemma och föräldrarna måste vara sina barns allierade.

Genom de här fraserna, som är utformade för att motivera barn, kan man uppnå mycket. Detta är hur vi kan kontrollera skillnaden mellan misslyckande och framgång.

Du kan använda lekar för att väcka deras nyfikenhet. Starta upp deras intresse för saker som de annars inte skulle göra.

Inkludera dem i alla sorters aktiviteter och utmaningar som hjälper dem uppnå sina mål utan att utöva påtryckningar.

Vet vad du ska säga för att inspirera dem? “I dag är en perfekt dag att vara lycklig”, är en utmärkt fras att påbörja dagen med.

Tilltro till sig själva

När barnen fortfarande är små är utvecklandet av deras självförtroende väldigt viktigt. Det är det som kommer att driva män och kvinnor framåt senare i livet.

“Jag vet att jag kan lita på dig”, är en fras som ger dem självförtroende medan den också håller dem ansvariga. “Jag vet att du kan”, “Jag älskar dig”, “Räkna med mig”, är alla fraser som hjälper till att pränta in det budskapet.

Motiverad pojke

Att belöna ditt barns ansträngningar med positiva kommentarer kommer definitivt att löna sig i långa loppet. Det finns många fraser du kan använda för att motivera barn. Här kommer några exempel:

 • “Det var värt det.”
 • Jag vet att du klarar det.”
 • “Du har kommit så långt.”
 • “Du har så bra idéer.”
 • “Försök, även om du gör ett misstag, jag vet att du hittar en lösning.”

Att uppmärksamma deras ansträngning är också viktigt. Fraser som “Dina misstag är bevis på att du försöker”, uppmuntrar dem till att fortsätta anstränga sig.

Ärlighet är en annan aspekt som inte kan understrykas tillräckligt. “Gör det rätta även när ingen ser på” – det är en annan hjälpsam fras som förmedlar ett starkt budskap.

Positiva fraser som kan hjälpa till att motivera barn

Barn behöver positiva ord. Ord som får dem att anstränga sig. “Att inte försöka är värre än att misslyckas”, är en fras du kan använda för att förebygga att de ger upp. “Om du tror att det är möjligt kan du lyckas med det”.

Att stärka deras kreativitet är en annan god allierad: “Du kommer att ta dig dit du vill om du bara är kreativ”.

Fraserna du använder för att uppmuntra dina barn bör uppdateras när de blir äldre. Att få dem att reflektera kring omgivningen kommer att hjälpa dem att formas till visa individer.

“Gör dina drömmar större än dina rädslor”. “Ingenting har uppnåtts utan entusiasm”.

“Barn behöver positiva ord. Ord som motiverar dem att göra saker och aldrig ge upp.”

“Inget tar så lång tid som att aldrig börja.” Detta är en bra fras att motivera barn med.

Andra alternativ är:

 • “Var modig!”
 • “Bra jobbat!”
 • “Du gjorde så bra ifrån dig!”
Barn läser bok

Reflektion och deras åsikt

Barn förstår fraser som: “Allt är möjligt så länge du tror på det”, “Om du är positiv kommer du alltid att ha ett positivt liv” etc.

Fraser som dessa kommer att uppmuntra barn att tänka själva, göra sina egna iakttagelser och inte vara rädda för vad andra säger.

Säg till dem: “Jag är intresserad av din åsikt”. “Håller du med?” “Du är så observant.” “Var inte rädd för att ställa frågor.”

När det kommer till att förstärka deras identitet och personlighet, använd fraser till att understryka deras positiva kvaliteter.

Här är några bra förslag:

 • “Jag tycker om dig som du är”.
 • “Du kan vara stolt över dig själv.”
 • “Jag är stolt över dig”.
 • “Jag älskar när vi är tillsammans.”
 • “Det finns ingen annan som dig, du är speciell.”

När deras förmåga att resonera logiskt växer, finns det vissa fraser som kan hjälpa att motivera dem att inte ge upp. “Det är modigt att starta upp ett projekt, men att fullfölja det visar på uthållighet.” “För att kunna förutse framtiden behöver du skapa den”.

“Det är alltid viktigt att tala positivt. Använd fraser som får ditt barn att må bra, inte känna sig kritiserat.”

Å andra sidan finns det starka fraser som får dem att att reflektera men som också uppmuntrar ihärdighet. “Natten har aldrig besegrat gryningen.” “Inget problem har någonsin överkommit hoppet.”

“Istället för att tänka på anledningarna till att någonting inte kommer att fungera, tänk på alla anledningarna till varför det kommer att gå vägen.” “Den som förändrar sitt sätt att tänka, förändrar sitt öde.”

Kom ihåg…

För att motivera barn är det viktigt att alltid tala positivt, att använda fraser som kommer få dem att må bra, inte känna sig kritiserade. Värdesätt dem, ge dem uppmuntran och visa dem att du litar på dem.

Detta kommer hjälpa dig att uppfostra framgångsrika, kapabla och ihärdiga barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.