6 intressanta fakta om barns utveckling

Här är några intressanta fakta om barns utveckling som du kanske inte visste om.
6 intressanta fakta om barns utveckling
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att se hur barn utvecklas är underbart och extraordinärt. Så småningom blir de till små människor och när vi minst förväntar oss det tar de sig redan igenom puberteten och tonåren. Därför bör du försöka njuta av varje fas av dina barns utveckling.

Vi kommer alltid att förundras över hur många saker som överraskar oss under våra barns uppväxt, som dessa 6 intressanta fakta som vi tar upp i den här artikeln. Vilka av dem kände du till sedan tidigare?

6 intressanta fakta om barns utveckling

barns utveckling: par med nyfödd baby

1. Nyfödda gråter utan tårar

Spädbarn gråter ända från födseln, men de flesta nyfödda gråter utan att producera några tårar. Detta eftersom deras tårkanaler inte är fullt utvecklade. I själva verket är deras kanaler inte helt öppna och deras tårar kan inte passera genom deras ögon förrän dessa kanaler har öppnat sig när de blir lite äldre.

2. Viktminskning vid födseln

Det är normalt för nyfödda att gå ner i vikt under de första tre eller fyra dagarna i livet. Faktum är att de brukar förlora 5-10% av sin födelsevikt. Det finns dock ingen anledning att oroa sig över detta, eftersom de får tillbaka vikten och fortsätter att gå upp mer allteftersom dagarna går.

3. Fram till 3 års ålder har barn inte en fullständig uppsättning tänder

Ett barns första tänder tittar vanligtvis fram mellan 6 och 12 månaders ålder. Sedan kommer det in tänder lite då och då. De flesta barn har dock inte en full uppsättning tänder förrän de är 2.5 till 3 år gamla. Som ni vet är det mjölktänderna som växer in och som de sedan börjar tappa runt sex års ålder.

4. Rädsla för främlingar – en normal del av barns utveckling

Spädbarn har en tendens att utveckla en rädsla för främlingar runt 8 månaders ålder. Detta är ett helt normalt adaptivt beteende. Det intressanta är dock att de ofta inte har denna rädsla när det gäller andra barn.

5. I barns utveckling spelar externa faktorer en grundläggande roll

I barns utveckling, och specifikt i deras tillväxt, är externa faktorer, som näring, livsstil, miljö och hälso-  och och sjukvård, viktigare än andra faktorer som genetik eller etniskt ursprung. Därför bör barndomen präglas av att man prioriterar barns grundläggande behov och hälsa.

barns utveckling: mamma leker med baby

6. Snabb tillväxt under första året och under puberteten

Barn växer mycket snabbt under det första levnadsåret. Faktum är att de under dessa 12 månader ökar i storlek med 50%. Därefter stabiliserar sig tillväxten och de växer mer eller mindre konstant, cirka 5 cm per år.

Men plötsligt kommer puberteten! Då kommer du att kunna se hur ditt barn skjuter i höjden. Puberteten varar i cirka 4 år. Under den här tiden upplever våra tonåringar att de snabbt börjar bli längre under de första två åren, och de upplever även andra kroppsliga och mentala förändringar.

”Våra barn växer så snabbt! Det är skäl nog att inte missa en sekund av deras liv.”

– Anonym –

Njut av ditt barns utveckling

Allteftersom du ser ditt barn bli äldre kommer du säkert inse att det finns många fler intressanta fakta om barns utveckling än just de vi har tagit upp.

Tänk på att ditt barn bara kommer att gå igenom vart och ett av stadierna av sin barndom och ungdomstid en gång i livet. Därför är det viktigt att du njuter av varje steg och följer med ditt barn på den långa vägen mot att växa upp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • La Haba, M., Cano, M., & Rodriguez, Y. (2013). El crecimiento y el desarrollo físico infantil. Autonomía personal y salud infantil, 1-26.
  • Muzzo, S. (2003). Crecimiento normal y patológico del niño y del adolescente. Revista chilena de nutrición30(2), 92-100.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.