Sadfishing: att visa sorg på sociala medier
Att visa sorg på sociala medier är vad som idag kallas “sadfishing”. För många är det ett sätt att “normalisera” och att visa att saker och ting inte alltid är så perfekta som våra soliga strandbilder eller skummande kaffedrinkar.
För andra är det en strategi för att få följare och bli ett “trending topic”. Vad ligger bakom detta fenomen? Fortsätt läsa nedan artikel för att få veta mer.
Vad är sadfishing på sociala medier?
Sadfishing beskriver beteendet hos en individ som överdrivet publicerar sina känslomässiga problem på sociala nätverk i syfte att få sympati från andra. Termen kommer från Rebecca Reid och syftar på människor som på ett visst sätt visar sina känslor av sorg, ångest eller obehag på sociala nätverk.
Detta beteendemönster kan vara relaterat till orolig anknytning, enligt forskning publicerad i Journal of American College Health. Människor med denna anknytningsstil är rädda för att bli övergivna och behöver ständig trygghet. Således kan de använda sadfishing på sociala medier för att få den uppmärksamhet och validering de längtar efter.
Konceptet är bildat av orden “sorg” och “fiske”. Det är en anspelning på en annan ordlek, “catfishing”, som hänvisar till skapandet av falska profiler på sociala nätverk för att få vissa fördelar.
I fallet med sadfishing, hänvisar det till att visa sorg som ett sätt att få uppmärksamhet och få fördelarna sympati och medlidande.
Du kanske också är intresserad av Farliga trender för tonåringar på sociala nätverk
Åsikter för och emot sadfishing på sociala medier
Liksom allt som händer i den digitala världen har sadfishing sina anhängare och sina belackare. De som är för sadfishing presenterar följande argument.
Sadfishing hjälper till att humanisera sociala medier lite grann
Plötsligt visar människor sig som de är, med sina lyckligaste dagar och även med de där de känner sig olyckliga. Som ett resultat faller berättelsen om det “perfekta livet” bort och visar att alla människor – även kändisar, de som har pengar eller de som är kända för sin talang eller skönhet – kan uppleva svåra omständigheter.
Det kan vara ett sätt att be om hjälp
När människor mår dåligt eller känner sig ensamma, kan det att uttrycka sitt obehag vara ett sätt att be om hjälp. I dessa fall kan deras användande av sociala nätverk vara ett utlopp.
Det är ett sätt att uttrycka känslor
Har det någonsin hänt dig att du, efter att ha berättat för någon vad du varit med om, kände en lättnad? Detta är vad de flesta känner. Att sätta ord på det vi känner förankrar oss i havet bland våra egna tankar och gör att vi kan öppna oss för världen. Detta är ett sätt att lätta på bördan.
Det synliggör mental hälsa och dess betydelse
Ångest, depressionsstörningar, självmord och andra problem är något som allmänt väcker en oro. Sociala medier har blivit en nyckelplats för att öka medvetenheten, främja förståelse och erbjuda stöd till dem som står inför psykiska utmaningar.
Idag kan också något som verkar oskyldigt, som att säga “jag är ledsen”, leda till en störtflod av negativa och ogiltiga kommentarer, såväl som trakasserier och även nätmobbning.
Därför kan det vara kontraproduktivt att socialisera våra känslor i sökandet efter förståelse och stöd, eftersom många människor kan misskreditera vad vi känner och kritisera och såra oss.
Du kanske också är intresserad av 4 tips för att dela bilder på dina barn på sociala medier
De som är emot sadfishing beter sig i många fall som “hatare” och pekar på följande argument.
De ser det som en strategi för att väcka uppmärksamhet och få fler följare
Det är sant att vissa människor kan använda sociala nätverk som en plattform för att få uppmärksamhet eller följare, men vi bör inte generalisera och anta att alla som delar sina sorgliga känslor gör det med själviska motiv. Varje person har sin egen berättelse och sina egna skäl för att uttrycka sina känslor.
De ogiltigförklarar alla typer av uttryck för obehag eller sorg
Dessa belackare hävdar att de som uttrycker sorg på sociala medier (till exempel en känd person) inte har någon anledning att klaga om de har allt man skulle kunna önska sig: Pengar, berömmelse, en jättevilla, tusentals följare etc. Med andra ord, att vara känd (eller ung, eller vacker, eller ha pengar…) utesluter alla möjligheter att uppleva obehagliga känslor.
De tar sig rätten till illvilliga kommentarer
Generellt hävdar de som kritiserar sadfishing att om en person väljer att exponera sig på ett sådant sätt sociala medier så vet denna vilka de möjliga konsekvenserna är. Den här typen av belackare anser att de har rätt att säga vad de vill.
Men här bör vi fråga oss själva, kan vi bara tolerera lycka, glädje och perfektion? Varför är vi så besvärade av andras sorg? Varför har vi så svårt att tro att andra kan ha problem, även när det verkar som att deras liv är perfekt? Dessa frågor kan fungera som vägledning för att reflektera över våra egna personliga relationer med andra människor.
Några riktlinjer för att ta hand om dig själv på sociala medier
Om du någonsin har känt dig ledsen och delat dina känslor online och som ett resultat har fått stötande kommentarer är det viktigt att tänka på några tips.
Även om det skulle vara bäst att lära människor att ha mer empati och att använda sociala medier på ett ansvarsfullt sätt, är sanningen att anonymiteten dessa plattformar tillåter leder till att många människor uttrycker sig på ett aggressivt sätt. Med tanke på detta är det bästa du kan göra att ta hand om dig själv. Låt oss se hur.
- Välj vad du vill dela och vad du vill exponera: Använd verktyg som skyddar dig och främjar cybersäkerhet.
- Ta bort, blockera och rapportera: Det är viktigt att du blir av med de profiler som är aggressiva och lämnar kommentarer som hetsar till hat.
- Lär dig att separera: Även om kommentarer kan vara fientliga, betyder det inte att de är sanna. Denna aggressivitet är mer en återspegling av vad andra är eller känner än vad som händer dig.
- Sök stöd från personer du känner dig trygg med: Det är viktigt att vända sig till dem som har ett genuint intresse för ditt välmående. Du måste också acceptera att inte alla alltid kommer att gilla dig.
Du kanske också vill läsa Vikten av att prata om psykisk hälsa med ungdomar
Låt inte privilegier grumla din empati!
Denna fras myntades på Ita Marias sociala mediekonton, en kvinnlig aktivist och feminist. Frasen hjälper oss att komma ihåg det faktum att vi många gånger sätter ribban väldigt högt när vi pratar eller uttrycker oss om andra. Vi glömmer bort att vi inte känner till deras sammanhang, deras omständigheter eller deras situation.
Det är viktigt att vi tar en aktiv roll i att bestämma hur vi vill använda sociala nätverk och om vi ska visa våra känslor eller inte. Vi kan också sträva efter att vara mer toleranta mot de val som andra människor gör i sin användning av sociala medier.
Slutligen, om vi bestämmer oss för att spela spelet som sociala medier erbjuder (visa, dela, gilla etc), låt oss också låta andra bestämma vilket innehåll de vill dela.
I vilket fall som helst, om vi tror att en person delar ledsna storys för att fiska medlidande, eller om vi helt enkelt bara inte håller med om deras strategi, har vi alltid möjligheten att “sluta följa” den personen. Att mobba dem eller vara aggressiv behöver inte vara svaret.
Även om den virtuella världen verkar vara ett utrymme av straffrihet där vi kan agera hur vi vill, låt oss fundera på om vi skulle agera på ett lika kränkande sätt i en interaktion ansikte mot ansikte. Om så är fallet kanske det är en uppmaning till oss själva att be om hjälp.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Astorga-Aguilar, C., & Schmidt-Fonseca, I. (2019). Peligros de las redes sociales: Cómo educar a nuestros hijos e hijas en ciberseguridad. Revista Electrónica Educare, 23(3), 339-362. https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-42582019000300339
- Chicaiza, C. (2022). Sadfishing: nueva tendencia de espectacularización de la depresión en TikTok, análisis de influencers. [Tesis de pregrado, Universidad Politécnica Salesiana]. Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica Sales. https://dspace.ups.edu.ec/bitstream/123456789/22639/4/TTQ766.pdf
- Hand, C. (2019, December 2). Sadfishing: frequently sharing deeply emotional posts online may be a sign of a deeper psychological issue. https://theconversation.com/sadfishing-frequently-sharing-deeply-emotional-posts-online-may-be-a-sign-of-a-deeper-psychological-issue-126292
- Marañón, C. O. (2012). Redes sociales y jóvenes: una intimidad cuestionada en internet. Aposta. Revista de Ciencias Sociales, (54), 1-16. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=495950250003
- Martínez, J. M. A. (2013). Análisis psicosocial del ciberbullying: claves para una educación moral. Papeles del psicólogo, 34(1), 65-73. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=77825706007
- Pagador Otero, I., & Llamas Salguero, F. (2014). Estudio sobre las redes sociales y su implicación en la adolescencia. Enseñanza & Teaching: Revista Interuniversitaria De Didáctica, 32(1), 43–57. https://redined.educacion.gob.es/xmlui/bitstream/handle/11162/197052/10226-44037-1-PB.pdf?sequence=1
- Petrofes, C., Howard, K., Mayberry, A., Bitney, C., & Ceballos, N. (2022). Sad-fishing: Understanding a maladaptive social media behavior in college students. Journal of American college health, 1-5. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07448481.2022.2132110?journalCode=vach20
- Putri, C., Damayanti, M. & Erland, R. (2020). Sadfishing Phenomenon of #Justiceforaudrey (Hashtag) on Twitter. Mediator: Jurnal Komunikasi, 13(1), 58-67. https://www.researchgate.net/publication/342921150_Sadfishing_Phenomenon_of_Justiceforaudrey_Hashtag_on_Twitter