10 presenter som inte är leksaker

Dra nytta av dessa idéer för presenter som inte är leksaker, och lär dina små om att det är bättre att uppleva än att samla på saker.
10 presenter som inte är leksaker
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ditt barns födelsedag närmar sig med stormsteg och du vet fortfarande inte vad du ska ge i present? Missa inte den här listan med bra idéer till presenter som inte utgörs av leksaker. Dina barn kan rentav överraska dig med sin reaktion!

Syftet är att komma ut ur konsumtionsfällan med att ge materiella föremål, och istället dela upplevelser och kvalitetstid med dina små. Eftersom stunder av lycka skapar oförglömliga minnen hos alla så är det just dessa som borde vara prioriterade, vare sig de skapas via materiella föremål eller inte.

Presenter som inte är leksaker

“Människor pratar mer om upplevelser än materiella gåvor, och det är just sådan social interaktion som skänker större lycka.”

-Amit Kumar, socialpsykolog

1. Köp ett familjekort till nöjesparken

Tanken är att ersätta det du ska spendera på leksaker med en biljett till en nöjespark för hela familjen.

Fördelen med det här alternativet är att nästan alla barn älskar åkattraktioner, så du säkerställer i princip en unik och rolig dag.

Barn på en nöjespark.

2. Ordna ett besök på ett museum

Nuförtiden erbjuder museer många alternativ för att underhålla barn genom interaktiva, underhållande och lärorika aktiviteter.

När du väljer tema, tänk på att det ska vara attraktivt och intressant för dina barn, till exempel paleontologi-, vetenskaps-, sjö- eller rymdmuseer.

3. Ge en matlagningskurs i present

Om dina barn älskar att hjälpa dig i köket, vad passar då bättre än en kurs för att lära sig enkla recept som ni kan genomföra tillsammans därhemma?

Leta efter en matlagningskurs för barn i din närhet och spendera pengarna du tänkte lägga på leksaker på denna aktivitet. Du lär märka att den lär dem mycket mer än en enkel leksak skulle göra.

4. Välj en barnföreställning

Denna kategori har fördelen av att erbjuda flera alternativ som antingen kan vara gratis eller till en kostnad, bland annat teaterföreställningar och musikaler, balett, uppläsningar, cirkus och mycket mer.

5. Lär dig musik med dina barn

Anlita en privatlärare eller hitta en musikskola för att lära dig spela ett instrument med dina barn. Med den här aktiviteten kommer du att njuta av två saker samtidigt: musikkunskaper och att umgås med barnen.

Att engagera sig i konst ger dessutom barn många fördelar som gynnar deras utveckling och deras akademiska prestationer.

6. En match med deras favoritlag

En av idéerna för presenter som inte är leksaker är den att gå och titta på en match tillsammans.

Det här är en resa som de små lätt blir väldigt exalterade över. Föreställ dig deras ansikten när de ser sin favoritspelare på planen efter ett mål!

7. Aktiviteter för att lära sig om natur och miljö

Det finns många ekologiska idéer som du kan genomföra som familj, som att gå till en gård och er att ta hand om djur, samarbeta i en gemensam trädgård eller till och med gå en kurs för att skapa din egen trädgård därhemma.

Du kan också ta reda på om samarbetsaktiviteter som naturstädningsdagar, eller åtgärder för att stödja organisationer som arbetar för att bevara miljön, finns tillgängliga.

8. Dra nytta av allemansrätten och anordna en campingtur

Att tillbringa en i skog och mark är en berikande upplevelse för hela familjen, eftersom barn på dessa platser är relativt trygga, kan leka fritt och får kontakt med naturen. Allt detta är mycket fördelaktigt för både deras fysiska och mentala hälsa.

9. Utöva sport med dina barn

Fysisk aktivitet är bra för alla åldrar, och om den utförs som en familj kan kvalitetstid delas och vackra upplevelser uppnås.

Att utöva idrott tillsammans främjar kommunikationen, delaktigheten och tilliten, vilket leder till en bättre relation och starkare familjeband.

10. Planera en familjeresa

Ett barn som sitter bak i bilen medan de packar för att campa.

Att resa är en av de bästa upplevelserna, både för vuxna och barn i alla åldrar. Av denna anledning är det en fantastisk present att ge dem på lämpligt datum.

Det bästa med den här aktiviteten är att även bebisar kan delta och ha det bra. Dina barn i skolåldern kan dessutom hjälpa dig att organisera resan samt välja olika rastplatser, destinationer och aktiviteter – de kommer att vara glada över att få delta i planerandet.

Ge presenter som inte är leksaker en chans

Som uttryckt av psykologen Pilar Gandía Herrero, professor vid universitetet i Murcia, i en anteckning publicerad i den europeiska portalen Infosalus, kan presenter i form av upplevelser vara mycket bättre än att “köpa ännu ett annat föremål som inte behövs och som så småningom kommer att glömmas bort”.

Även om leksaker är viktiga för barn, finns det andra saker som kan ta deras plats och skapa berikande erfarenheter hos dem. Av denna anledning rekommenderar vi att du drar nytta av idéerna i den här artikeln.

Enligt American Psychological Association ger upplevelsepresenter oöverskådliga fördelar, såsom känslor av tacksamhet och entusiasm, större uppskattning, socialisering och oförglömliga minnen. Allt detta gör de inblandade mer generösa, toleranta och glada.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.