4 lärdomar från Mary Poppins

Lärdomarna från Mary Poppins är inflätade i de fängslande låtarna och förblir etsade i minnet på både barn och föräldrar. De är en inspirationskälla även idag.
4 lärdomar från Mary Poppins
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 28 juli, 2020

Mary Poppins var en fiktiv nanny som kunde resa vart som helst med ett paraply och ge lyhörda och musikaliska lösningar på livets alla problem. Mary Poppins lärdomar har haft en betydande inverkan på barn och föräldrar i flera generationer.

Även om det är sant att många barn förundras över filmens karaktärer och musik riktades det verkliga budskapet mot andra frågor. Mary Poppins äventyr tar upp viktiga råd och livsläxor som fortfarande är praktiska och relevanta idag.

Vad Mary Poppins kan lära både vuxna och barn

Det som Mary Poppins kan lära oss – både genom hennes karaktär och uppförande och hennes sätt att uttrycka sig – tar både föräldrar och barn med på en resa genom tiden. Barn bjuds in att sätta sig i sina föräldrars skor och se på problem med ett större ansvar, medan föräldrar får chansen att se saker och ting genom sina barns ögon.

Lärdomar från Mary Poppins

Denna nanny hade rätt inställning till livet och trodde på sina handlingar. Här är några lärdomar från filmen:

Inställning till livet

Hon lärde oss att gå genom livet med våra huvuden hållna högt. Detta koncept är ännu okänt för barn som ännu inte lyckats lära sig att kontrollera sina känslor.

Barn kan också lära sig att vara respektfulla och ge tillbaka med tacksamhet. Poppins visar att även en värld full av plikter kan vara vacker och underhållande.

Mary Poppins med fågel
Med denna inställning kan man se saker på ett lugnt sätt från en ung ålder. Och även om livet ibland kan vara svårt och bittert kommer det alltid att finnas ett sätt att lösa sina problem, eller åtminstone sätt att hantera den givna situationen.

Allt har sin plats

Lägg varje sak på sin plats eller ge dem en egen plats där de hör hemma. Precis som att man kan ha ordning och reda i ett rum kan man ha det i livet med.

Vi måste titta på varje familjemedlems roll och inte vara kontrollerande. Föräldrar är till exempel inte dåliga vuxna – de har bara en tendens att glömma att se saker från barns perspektiv. Och om de ibland är krävande beror det på att de också kräver mycket av sig själva. Det beror på att stereotyper fortfarande finns och samhällen skapar och underhåller dem.

“Livet väntar på dig där ute. Gå ut och ta tag i det! ”

– Mary Poppins –

Vi påverkar varandra

Mary Poppins lär oss också att vi inte ska stänga in oss i vår egen värld. Även om saker ibland inte går som vi vill är de som kommer att slåss på vår sida våra bästa vänner, och vi är alla skyldiga varandra respekt.

Filmen lär oss samtidigt att lögner inte gör någon nytta, det skadar bara andra och oss själva.

Känslorna i filmen förknippas mycket med miljön och omgivningen. Till exempel är intensivt regn och gråa moln förknippade med sorg och nostalgi, och en sval bris med nya möjligheter.

Berättelsen hjälper barns fantasi att flyga fritt. De lär sig att tro på att man kan lösa allt genom att bara knäppa med fingrarna. Och även om saker inte löser sig på det sättet handlar det mer om en positiv och handlingskraftig attityd.

scen från Mary Poppins

Mary Poppins och fantasins kraft

Mary Poppins lär oss också att skapa en parallell värld baserad på vad man kan föreställa sig i sin fantasi. I denna värld har fantasin fria tyglar att planera, forma, börja om igen, upprätta vänskaper, uppskatta interaktioner med andra och även skapa ens egen berättelse.

Allt detta visar att om du har någon att vägleda dig genom livet, någon som kan leda dig in på en väg att följa eller lära dig att leva ditt liv på ett annorlunda sätt, så är den personen din Mary Poppins.

Oavsett hur upptagna vi är visar dessa lärdomar från Mary Poppins, speciellt för föräldrar, att vi kan utvecklas som människor. Något som kommer att bidra till detta är att du ägnar uppmärksamhet åt ditt största arv: dina barn.

Det handlar inte om att bara drömma och fantisera, för livet är faktiskt fullt av plikter. Men din fantasi hjälper dig, som Mary Poppins, att alltid använda det du behöver för att lösa alla problem. När det är möjligt, ta ett steg i taget och försök att inte fokusera för mycket på problemet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.