Lite information angående förlossningsgymnastik

Förlossningsgymnastik bygger på alla typer av rörelser men fokuserar på andning, hållning och fysisk förstärkning.
Lite information angående förlossningsgymnastik
Andrés Felipe Cardona Lenis

Skriven och verifierad av idrottspedagogen Andrés Felipe Cardona Lenis.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Förlossningsgymnastik är en av de viktigaste förberedelserna inför ett barns födelse. Om du är i din andra eller tredje graviditet eller om du är en kvinna som är fördjupad i sport, då vet du vad vi pratar om.

Men om det är din första graviditet kommer du säkert att ha många tvivel och frågor. Så idag ska vi lära dig när och varför du bör börja träna förlossningsgymnastik. Fortsätt läsa!

Vad är förlossningsgymnastik?

Generellt sett består förlossningsgymnastik av en serie övningar och tekniker inriktade på att förbättra det psykofysiska tillståndet hos gravida kvinnor.

Inom gymnastik före förlossningen sticker andnings-, avslappnings- och muskelstärkande övningar ut.

Huvudmålet med denna aktivitet är att förbereda dig för att uppleva en mindre traumatisk förlossning än vanligt. Kom ihåg att din kropp under förlossningsprocessen upplever höga nivåer av stress, såväl som slitage på dina fysiska strukturer.

Motionsformen bidrar också till kvinnans hälsa under graviditeten, eftersom att hålla sig aktiv gynnar barnets och dess mammas livskvalitet.

En gravid kvinna som sträcker sig på stranden.

Den optimala tiden att börja gymnastik före förlossningen

Den idealiska tiden för att börja förbereda gymnastik är relativ, eftersom det beror på kvinnan och aktiviteten. Först och främst är det viktigt att ta hänsyn till en rad aspekter som avgör träningens början, och dess volym.

Medicinsk rekommendation

Den första och viktigaste aspekten att komma ihåg innan du börjar med förlossningsgymnastik är att rådgöra med din läkare. Förutom att rekommendera när du ska börja, bör din vårdpersonal vara ansvarig för att ge dig godkännandet att göra det. Utan deras tillstånd är det bäst att avstå från denna gymnastik och leta efter andra alternativ för fysisk aktivitet.

Samtidigt är det mest troligt att fackmän inom området kommer att rekommendera en beräknad tid inom vilken du kan börja. Vanligtvis rekommenderar läkare att träna på schemalagd basis efter den första trimestern eller månaden av graviditeten. Denna rekommendation är baserad på risken för missfall som finns i början av graviditeten.

Enligt en publikation i tidskriften Notes on Physical Education and Sports kan ökningen av moderns temperatur under den första trimestern orsaka problem vad gäller embryonal utveckling. Därför rekommenderar dessa experter att utföra den programbaserade träningen efter graviditetens första trimester.

Trots det är måttlig fysisk aktivitet inte förbjuden eller begränsad när som helst under graviditeten.

Fysiska vanor före graviditeten

Om du tränade regelbundet före graviditeten är du fysiskt vältränad. Det gör att du förmodligen kan börja med förlossningsgymnastik med mindre svårighet.

Du bör dock komma ihåg att träningen under en graviditet måste modifieras, även hos kvinnor som är vana vid träning.

När det gäller en person som inte är i form förändras träningsförhållandena drastiskt. Generellt sett måste du börja en anpassningsprocess innan du börjar med själva gymnastiken.

Börja långsamt

En av de viktigaste anpassningarna till träning är dess intensitet, vilket är särskilt viktigt att begränsa under graviditeten. I det här skedet är det bäst att börja mellan låga och måttliga nivåer och stanna vid den senare under resten av graviditetens gång.

Under den första trimestern måste aktiviteten utföras med större försiktighet. Dessutom är det också viktigt att anpassa gymnastiken till viktökning och varje enskild kvinnas omständigheter.

Vilka aktiviteter finns inom förlossningsgymnastik?

I grund och botten består förlossningsgymnastik av en serie övningar fokuserade på andningshantering och kontroll av hållningen. I den kan du hitta rörelser baserade på yoga och pilates.

De första månaderna råder vi dig att börja med lågintensiva promenader och med korta rutter. Detta gör att du lättare kan justera dem efter behov.

Om det finns en möjlighet, leta efter vattenaktiviteter att utföra som sker i säker miljö och under överinseende av någon professionell på området.

En gravid kvinna simmar i en bikini.

Kom igång med förlossningsgymnastik

Att börja träna för att förbereda sig för förlossningen är helt och hållet upp till dig. Därför är valet relativt till dina fysiska och fysiologiska förutsättningar.

Naturligtvis bör rekommendationen vad gäller den första trimestern inte bli förbisedd, men med din läkares tillåtelse kan du komma igång när du känner för det.

Sammanfattningsvis kommer början av träningsformen att vara personlig, liksom rutinen för gymnastikklasser na. Kom ihåg att varje kvinna och varje graviditet har sina egenheter, och dessa måste bli respekterade.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.