7 idéer för att klä barnen till skolan

När det gäller att klä barnen till skolan är det bäst att välja bekväma, flexibla, löst sittande och lättvättade kläder.
7 idéer för att klä barnen till skolan
Marcela Alejandra Caffulli

Granskad och godkänd av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Skriven av Yesibeth Rincón

Senaste uppdateringen: 15 december, 2022

Hur deras barn ska vara klädda inför skolan är en av föräldrarnas prioriteringar när ett nytt läsår börjar. Precis som skolmaterial är kläder ett måste och måste ingå i familjens budget. I den här artikeln ger vi dig några idéer för att klä barnen till skolan.

Om det rör sig om en skola där en specifik uniform är etablerad, blir det lättare för dig eftersom du inte har så mycket att välja på, du måste följa standardklädseln och de flesta institutioner erbjuder kläderna eller talar om för dig var du ska köp dem. En uniform innebär dock en extra ekonomisk kostnad beroende på skolan.

När en viss uniform inte är etablerad är det du som mamma som väljer ditt barns kläder, och du måste välja väl så att de ger barnet komfort och rörelsefrihet att utföra sina dagliga aktiviteter.

Idéer för att klä barnen till att gå till skolan

Att klä barnen för att gå till skolan är ett sätt att säkerställa komfort och välbefinnande under deras dagliga aktiviteter så att de kan hoppa och springa utan att begränsas av sina kläder. Här följer några idéer som hjälper dig att välja den perfekta outfiten.

1. Gör en lista över de kläder som barnet kommer att behöva

En bra idé för att klä barnen till skolan är först och främst att göra en lista över de kläder de behöver i början av läsåret och de som kan återanvändas från andra år. Det finns tyger som håller länge och det är troligt att vissa T-shirts eller byxor som du redan har kommer att vara användbara. Däremot finns det andra plagg, som vinterkläder, som man kan köpa lite i taget, allt eftersom barnet behöver dem. Glöm inte att inkludera strumpor, underkläder och sportkläder i listan.

En mamma tar ut en T-shirt ur sitt barns garderob.
Att gå igenom ditt barns lådor eller garderob för att se vilka kläder som kan återanvändas till skolan är en bra kostnadsbesparande åtgärd. Då är det bästa du kan göra att göra en lista över de kläder som måste köpas.

2. Välj bekväma och smidiga kläder

Barn gillar att leka, ha roligt, hoppa och springa under lektiden i skolan, så du bör välja bekväma och smidiga kläder som sitter löst så att din lilla har rörelsefrihet och samtidigt kan ha kläderna mycket längre. Kom ihåg att barn växer väldigt fort, och om du köper små kläder så passar de inte efter några månader.

3. Leta efter fräscha och lättvättade tyger

T-shirts i bomull är perfekta för att klä barn till skolan, eftersom tyget är väldigt mjukt och anpassar sig lätt till kroppen. Bomull är ett allergivänligt material som andas som leder bort fukt från kroppen, vilket är idealiskt för varmt väder. Det ger också komfort när de tränar, så det är idealiskt för sportkläder, som barnet kommer att bära en eller två gånger i veckan, varje gång de träna sport eller har gympa.

Se också till att tygerna du väljer för skolkläder är lätta att rengöra och ta bort fläckar från, eftersom barn tenderar att få både färg och mat på sina kläder,

4. Välj mörka byxor

Byxor tenderar att fläcka mycket, så välj mörka färger som blått, vilket kamouflerar små fläckar som kan uppstå när barnet leker eller sitter på golvet.

5. Välj skor utan skosnören

Barn tycker att skosnören är ett hinder eftersom de inte vet hur de ska knyta dem och läraren måste göra det varje gång de knyts upp. Det är bäst att välja joggingskor med resår eller kardborrestängningar.

En pappa som knyter sin sons skor innan han går till skolan.
Yngre barn vet inte hur de ska knyta sina skosnören ännu, vilket innebär att deras lärare måste hjälpa dem så ofta som det behövs. Av denna anledning är det bäst att välja skor med resår eller kardborreband.

6. Köp vinterkläder

Vinterkläder bör inte glömmas bort i skolans garderob: kappor, jackor, halsdukar, handskar, mössor, byxor och strumpor för att hålla barnet täckt från kylan när temperaturen sjunker. Det är viktigt att barn klär sig i lager och att det är de själva som reglerar sin temperatur. Tröjor med dragkedja är mycket mångsidiga.

7. Byt eller låna några plagg

För att klä barn till skolan har du också möjlighet att byta med eller låna av familjemedlemmar eller klasskamrater som delar samma stil. Du har inte alltid pengar att köpa alla kläder du behöver till klassrummet. Det är därför det är vanligt att byta eller låna kläder bland föräldrar eller familjemedlemmar som har burit liknande kläder.

Komfort och stil när du går till skolan

Som vi redan har nämnt är en av de viktigaste sakerna att betona när man letar efter skolkläder att de ska vara bekväma. Men också att de är snygga, att barnet tycker om att bära dem och att de uppfyller skolans klädkod, oavsett om det inkluderar uniform eller inte. Följ dessa tips så hittar du den perfekta outfiten för ditt barn att delta i klasserna med glädje och gott humör.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.