Plattfot hos barn: Vad är det och hur kan det undvikas?

Plattfot hos barn är mycket vanligare än du tror. Situationen innebär ingen anledning till oro eftersom det finns väldigt effektiva lösningar. I vissa fall kan dock operation vara nödvändigt. I de flesta fall är det dock möjligt för barnen att fortsätta med sina vanliga aktiviteter utan att operation behöver göras.
Plattfot hos barn: Vad är det och hur kan det undvikas?

Senaste uppdateringen: 15 april, 2019

Plattfot refererar till en frånvaron av ett fotvalv under en persons fot när han eller hon står upp. När de går vilar barn med normala fötter vilar vikten på tårna, hälarna och den yttre delen av foten på marken. Vid plattfot hos barn vilar vikten på hela foten, inkluderande den inre sidan.

Det finns ingen specifikt märke på hur ett “normalt” fotvalv kommer att vara. Faktum är att en femtedel av befolkningen inte utvecklar ett tydligt valv när de står upp.  

Om en person inte upplever smärta och om ett valv uppstår när en person står på tå anses detta som normalt. Detta tillstånd kallas “flexibel plattfot”. Det behöver inte behandlas så länge barnet inte upplever smärta eller obehag.

Stel plattfot

I det här fallet är plattfot ansett som sjukligt. Tillståndet är ovanligt och består av en onormal sammanväxt av benen i fötterna vilket orsakar missbildningar. 

Stela plattfötter ger alltid en tillplattat utseende oavsett position eller rörelse. Valvet syns aldrig, det spelar ingen roll hur man rör sig. När en person har stel plattfot kan detta vara ganska smärtsamt.

Stel plattfot är ett komplext tillstånd och kan även orsaka obalans i ett barns hållning. Läkare kan diagnosticera tillståndet med hjälp av röntgenteknologi.

Terapier för plattfot inkluderar fysioterapi och sulor eller inlägg som kan minska smärtan. I extrema fall kommer medicinska specialister att rekommendera kirurgiskt ingrepp.

Plattfot hos små barn

Före åldrarna 3 eller 4 år placerar barn hela foten på marken när de står upp. I den här utvecklingsfasen är plattfot faktiskt ett normalt tillstånd eftersom valvet i deras fot inte utvecklats än.

plattfot hos barn

När ett barn börjar stå och gå på egen hand är det möjligt för läkaren att ställa en diagnos. Det här ät stadiet av barndomen när de små börjar utforska sin omgivning till fots. Detta görs genom att gå, springa, hoppa, klättra etc.

Under den här fasen, blir musklerna i i området starkare. Samtidigt  minskar fettvävnaden runt barnets fotsula och valvet börjar formas. När barnet blir 5 år gammalt är valvet synbart och kommer att fortsätta bli mer synligt med tiden.

Symptom på plattfot hos barn

I de flesta fall är plattfot inget smärtsamt tillstånd. Nedtill finns en lista på symptom av de mest allvarliga fallen av plattfot.

 • Valven på ditt barns fötter uppvisar missbildningar.
 • Ditt barn ramlar när han eller hon springer osv eftersom knäna slår ihop.
 • Ditt barn går på ett märkligt sätt
 • När ditt bar går eller gör övningar under en längre tid klagar han eller hon på svaghet och smärta.
 • Kramper
 • Smärta i hälar, nedre delen av benen eller knäna

Före åldrarna 3 eller 4 år placerar barn hela foten på marken när de står upp. I den här utvecklingsfasen är plattfot ett normalt tillstånd.

Hur kan man rätta till plattfot

Genom att instruera ditt barn att utföra följande övningar kan du hjälpa honom eller henne att undvika plattfot. Var och en av de här enkla övningarna kommer att hjälpa till att stärka musklerna i ditt barns fötter.

 • Gå först på tårna och sedan på hälarna.
 • Placera båda fötterna ihop och höj och sänk sedan hälarna.
 • Gå barfota på ojämna underlag som sand, matta, stenar osv
 • Gör cirklar i luften med tårna.
 • Plocka upp objekt – pennor, bollar osv – med tårna. 
plattfot hos barn

Rekommendationer för föräldrar

För att undvika de här förändringarna att bli etablerade med tiden rekommenderar fysioterapeuter följande:

 1. Håll ditt barns vikt under kontroll och undvik övervikt i barndomen.
 2. Etablera en rutin av enkla övningar att göra hemma. Försök att göra de här övningarna roliga så att ditt barn gör de konsekvent och inte blir uttråkat.
 3. Tillåt ditt barn att gå runt barfota på olika underlag.
 4. Var extra noga när det kommer till att välja ditt barns skor.

Vad det gäller den sista punkten är det viktigt att ditt barns skor möter specialisternas rekommendationer:

 • Skor bör vara bekväma, flexibla och lätta så de tillåter ditt barns fötter att röra sig fritt.
 • Ditt barns skor bör anpassa sig med lätthet till foten.
 • Materialet som skon är gjord av bör andas för att undvika fotsvamp.
 • Skor bör skydda barnets fot från vrickningar och skador.

Även om plattfot inte är ett allvarligt tillstånd är det något du kan och bör undvika. Med utförandet av enkla aktiviteter som de ovanstående kan föräldrar, för det mesta, undvika att plattfot uppstår.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.