6 tips på hur du kontrollerar din bebis vikt

6 tips på hur du kontrollerar din bebis vikt
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En bebis vikt är en essentiell faktor som bidrar till dess generella tillväxt. Under dess första månader i livet måste du se till att din bebis vikt befinner sig inom intervallet som är rekommenderat för dess ålder.

Vi måste vara försiktiga med vikten en bebis lägger på sig i det här stadiet av livet. Även om övervikt först inte är någonting att oroa sig för, kan det leda till allvarliga hälsoproblem om det håller i sig.

Den andra extremen är lika skadlig. Den innebär att barnet ligger under önskad vikt för sin ålder.

Så hur kan du kontrollera din bebis vikt och se till att den är hälsosam? Använd följande tips:

Tips för att kontrollera din bebis vikt

1. Amma

Vissa mammor har inte möjlighet att amma. Andra kan bara amma ett kort tag. Hursomhelst, när det är möjligt, är amning det bästa sättet att påbörja matningen.

Bröstmjölk är den enda mat som tillfredsställer en bebis näringsmässiga behov. Dessutom är det nästan omöjligt att ge bebisar mer mat än de behöver medan de ammar.

Även om en bebis håller fast vid bröstet under lång tid så a mmar den i allmänhet inte mer än 10 till 15 minuter. 

Introduceringen av fast föda i en bebis diet bör påbörjas efter 6 månader. När den här processen påbörjas, bör du ge den många hälsosamma födoämnen som har olika smak, lukt och konsistens.

-American Pediatric Academy (APA)-

2. Gråt behöver inte innebära hunger

Bebisar gråter av många anledningar. Ibland är det eftersom de är hungriga och andra gånger handlar det om att de är trötta, rädda, överstimulerade, obekväma eller för att de helt enkelt vill bli upplockade.

Om du matar bebisen så fort den gråter och den inte slutar, försök med andra lösningar innan du erbjuder den mat igen.

Om du svarar med mat så fort en bebis gråter, kan den börja associera mat som det enda som kan tillfredsställa dess behov.

Detta skapar en ohälsosam association till mat som är svår att bryta i framtiden.

Ammar

3. Att övergöda är inte hälsosamt

Det är naturligt att du vill att barnet ska avsluta det som finns på tallriken eller i flaskan. Men om det slutar äta bör du också respektera dessa signaler.

Man bör sluta mata barn när de är mätta. Respektera de hälsosamma gränser som deras kroppar sätter.

När barn ännu inte talar, ger de de helt klart andra signaler när de är mätta. En gest, ett ljud eller en särskild rörelse, bör göra oss uppmärksamma på att de inte behöver mer mat.

Detta bör omprövas ifall barnet är underviktigt och det kan då behöva en specialkost.

I sådana fall bör du följa råden som anlitad specialist ger dig. Denne kommer att ge dig rekommendationer om lämpliga tekniker och strategier att använda.

En gest, ett ljud eller en särskild rörelse, bör göra oss uppmärksamma på att de inte behöver mer mat.

4. Hälsosamma fasta födoämnen

Efter 6 månader kan du börja erbjuda hälsosamma alternativ på fast föda.

Maten som är mest rekommenderad för att kontrollera din bebis vikt är frukt, grönsaker, fisk och magert kött. 

Ditt barn kommer inte att vara rädd för någonting du erbjuder. Dra nytta av det här stadiet innan det börjar bli selektivt.

Erbjud så många sorters mat som möjligt. En varierad kost som är rik på näringsämnen kommer att försäkra dig om en god fysisk och kognitiv utvecklingDet är också en god utgångspunkt för att grundlägga goda matvanor.

5. Familjemåltider från tidig ålder

Från ögonblicket barn kan sitta är det dags att föra dem till matbordet för att äta tillsammans med familjen. Barn som äter med sina föräldrar och syskon är mindre benägna att bli överviktiga i framtiden.

Dessutom hjälper familjemiddagarna att stärka emotionella band.

Bebis äter grönsaker

6. Frekvent fysisk aktivitet

Ett av de bästa sätten att kontrollera din bebis vikt är att utföra fysisk aktivitet från tidig ålder.

Det finns övningar som bebisar kan utföra från det att de föds som hjälper dem att stärka sina muskler. En balanserad kost bör kompletteras av en daglig rutin som innefattar fysisk aktivitet.

När de växer upp kommer de att utföra de vanor som de lärde sig i sin barndom. Hur vill du att deras matvanor ska se ut i framtiden?


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.