För- och nackdelar med att låta barnet använda gåstol

När ett barn är redo att ta sina första steg börjar föräldrarna fundera på om det ska börja använda sig av en gåstol. Det är viktigt att tänka på balansen när det gäller gåstolar. Föräldrar bör undvika överdriven användning men samtidigt är det inte bra att totalt förbjuda det.
För- och nackdelar med att låta barnet använda gåstol

Senaste uppdateringen: 02 april, 2019

Vilken effekt kan en gåstol ha på ditt barns utveckling? Detta ska vi kika närmare på här!

Gåstolar omringar ditt barn och har säkerhetsremmar för att ditt barn inte ska kunna ramla.

De har även små hjul som gör det möjligt för ditt barn att röra sig fritt i vilken riktning som helst.

3 fördelar med att använda gåstol

Öka ditt barns självförtroende

När ett barn börjar krypa eller försöker gå utan hjälp tittar vi föräldrar på varje steg de tar. Genom denna skyddande instinkt begränsar vi barnets rörelser och självständighet.

Men när barnen börjar krypa och gå måste de kunna röra sig på ett säkert sätt.

Om ditt barn använder en gåstol behöver du inte vaka över dem hela tiden, och ditt barn kan istället vara mer självständigt. Gåstolar bidrar med säkerhet och trygghet.

Föräldrar har mer tid till andra aktiviteter

En av anledningarna till att föräldrar använder gåstolar är för att de behöver mer tid till att hinna göra andra saker.

Detta är viktigt för att föräldrarna inte ska bli överbelastade. Det gör det även möjligt för dem att genomföra andra nödvändiga uppgifter i huset, bl.a. matlagning, städning osv.

Bidrar med nöje och underhållning för de små

Om du tänker på saken så är en gåstol som en leksak för ditt barn. Spädbarn som växer kan ha det riktigt roligt i sin gåstol när de experimenterar med sina första steg och njuter av att rulla runt.

Denna utrustning kommer självklart i olika färger och innehåller ofta föremål som ditt barn kan leka med.

Vissa gåstolar dubblar sina föremål för att komplettera ditt barns lärande. Former, färger, förnimmelser och ljud är inbyggda i gåstolarna för att göra dem mer attraktiva för barnen.

Utan tvekan bidrar ditt barns samspel med dessa tillbehör till dennes kognitiva utveckling.

barn i gåstol

3 nackdelar med att använda gåstol

I motsats till vad många tror, stimulerar inte dessa gåstolar förmågan till att gå.

När ditt barn använder en gåstol får det konstgjord hjälp. Oavsett vilka rörelser de lyckas åstadkomma i gåstolen kan dessa inte jämföras med att gå på riktigt.

Med andra ord innebär det att en gåstol inte utmanar ditt barn tillräckligt för att använda sina egna rörelser. Gåstolar stödjer barnets vikt, vilket gör att upplevelsen av att gå blir ofullständig. Vissa teorier menar att användningen av gåstolar även kan få en negativ effekt.

Även om det finns många fördelar med att använda gåstolar kan inte barn lära sig att gå med endast detta som hjälp. Visst, barnets benmuskler får träning, fast med hjälp.

Om du bestämmer dig för att ditt barn ska använda sig av gåstol, se till att ni inte använder den för mycket. Du bör inte lämna ditt barn i gåstolen under långa perioder eller alltför ofta.

Medan användningen av en gåstol kan ge dig friheten att göra andra saker kan överdriven användning ge motsatt effekt. Ditt barn måste försöka gå utan hjälp också.

”En gåstol är som en leksak för ditt barn. Spädbarn som växer kan ha det roligt i sina gåstolar när de experimenterar med sina första steg och njuter av att röra sig runt.”

Gåstolar kan orsaka att barn börjar krypa och gå senare

Övergången från att krypa till att gå sker under tiden då de flesta föräldrar använder sig av gåstolar.

Glöm inte, även om ditt barns rörelser är lite klumpiga, är de en nödvändig del av barnets motoriska utveckling.

När du sätter ditt barn i en gåstol försenar du denna övergång. Detta kan till och med hindra barnets utveckling.

Det är viktigt att föräldrar låter sina barn uppleva varje utvecklingsstadium men också att uppnå varje mål i alla dessa stadier. Att gå är inte bara en fråga om rörlighet utan även om muskulär utveckling.

nackdelar med gåstolar

En gåstol hjälper ditt barn att inte ramla, men även detta är en del av barnets utveckling.

Ingen förälder vill att deras barn ska skada sig eller ramla när de tar sina första steg. Men du måste vara medveten om att ramla, till viss del, är en viktig del av barnets utveckling.

Att ramla kan skada barnet och det skapar en känsla av förlorad kontroll och osäkerhet. Det är dock någonting som lär ditt barn att hantera sig själv och sina rörelser i förhållande till sin omgivning.

Genom detta vill vi påpeka att gåstolar inte är det enda problemet. För mycket skydd från föräldrarna kan också vara ett hinder. Vissa föräldrar är rädda för att släppa taget om sina barn och låta dem gå själva.

Självklart måste du se till att omgivningen är fri från fara och övervaka ditt barn hela tiden. Men du måste också låta barnet att lära sig gå självt, och skapa förtroende för sin nya förmåga.

Sammanfattningsvis kan användningen av gåstolar förändra barns utveckling. Trots detta finns det ingen stor fara för att låta barnen ha roligt med hjälp av en gåstol då och då.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.