Vegansk kost: Rekommenderas det för barn?

Vegansk kost: Rekommenderas det för barn?

Senaste uppdateringen: 09 juni, 2020

Det är ett obestridligt faktum att en vegansk kost har blivit alltmer populärt de senaste åren. Samtidigt blir det också vanligare att barn äter veganskt.

Det finns många kändisar som plötsligt bestämmer sig för att ändra sin livsstil och bli veganer. De kan ha många skäl till detta, men framförallt gör de det för att de tror att det kommer att förbättra deras hälsa.

De flesta äter en kost som innehåller kött och får därför i sig mycket protein. Men veganer äter en kost som utesluter alla livsmedel av animaliskt ursprung (särskilt kött). De anser att man bör respektera djurens rättigheter och minska påverkan på miljön.

Vad innebär det att vara vegan?

Veganism är en livsstil, och veganer motsätter sig alla former av missbruk eller exploatering av djur. Veganism är därför mer än bara en kost.

Till exempel utesluter veganism också vissa skönhetsprodukter som innehåller ingredienser av animaliskt ursprung. Veganer brukar välja bort dessa produkter eftersom djur kan ha lidit under framställningen. Detsamma gäller för kläder tillverkade av djurskinn eller från andra djurprodukter.

Hur ser en vegansk kost ut?

För att veta hur en vegansk kost kan påverka ett barn och hans eller hennes utveckling måste vi först veta vad exakt det är. Kosten utesluter alla livsmedel av animaliskt ursprung och dess derivat. Så kött är uppenbarligen inte aktuellt, men inte heller ägg, honung från bin, mjölk, ost och yoghurt, bland annat.

Veganer äter endast mat av vegetabiliskt ursprung. De tror att de kan hitta alla nödvändiga näringsämnen för sina kroppar i bland annat frön, nötter, grönsaker, frukt och spannmål.

Däremot bör det noteras att vegetarianer äter produkter som kommer från djur (ägg, mjölk, yoghurt, ost, honung) men inte kött. Således är veganer mycket striktare med att välja vad de äter.

veganska dieter: familj vid matbord

Vegansk kost och barn

Veganismen säger att människor inte behöver äta någon typ av djurprodukt för att leva ett hälsosamt liv. Detta gör saker komplicerat och ganska kontroversiellt när det gäller barn. Det är uppenbart att behoven hos en vuxen inte är desamma som för ett barn.

Medan barn växer som mest måste de få i sig större mängder protein och även vissa specifika vitaminer, som alla är viktiga för ordentlig tillväxt. Vi pratar här om muskeltillväxt, liksom utvecklingen av deras ben och hjärna.

Om föräldrar håller noga uppsyn över sitt barns veganska kost bör allt gå bra. Men problem dyker upp när kosten inte kompletteras av de vitaminer som animaliska produkter annars skulle tillhandahålla.

veganska dieter: bord dukat till vegansk måltid

Problem med en vegansk kost om barnet inte övervakas ordentligt

Brist på kalcium

Som vi alla vet är kalcium viktigt för kroppens benutveckling, och detta är ännu viktigare under barndomen. Det är då benen håller på att utvecklas för fullt.

Vissa grönsaker innehåller en försvarlig mängd kalcium, men de passar inte för barn under 12 månader. Detta är fallet med broccoli och grönkål. Förutom kalcium innehåller dessa också stora mängder nitrater som inte är bra för barn under ett år.

Brist på järn

Järn är ett grundämne som förebygger anemi. Anemi får vi när vi saknar röda blodkroppar. Även om vissa grönsaker innehåller järn skiljer det sig från animaliska källor. Järnet i växter kan människokroppen bara absorbera i mindre mängder.

Problem med vitamin B12

Vitamin B12 är viktigt för utvecklingen av den mänskliga hjärnan och cellerna i hela kroppen. En vegansk kost för barn får inte sakna detta vitamin. Problemet är att det är nästan omöjligt att få det enbart från grönsaker.

Det enda sättet att kompensera för en brist på vitamin B12 är med vitamintillskott. Även nervsystemet kan påverkas om det finns en brist på detta vitamin i kroppen.

D-vitamin och zink

Vid brist på D-vitamin kan kroppen inte ta upp kalcium särskilt effektivt, och detta kan påverka utvecklingen och tillväxten av ben. En brist på zink kan också skada barns kroppar – i detta fall immunsystemet.

Alla dessa näringsämnen kan kompenseras för under strikt kontroll av ett barns kost från födseln. En vegansk kost är inget man kan improvisera för barn. Även om det i slutänden är föräldrarnas beslut måste de göra allt de kan för att se till att deras barn utvecklas optimalt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Baroni L., Goggi S., Battaglino R., Berveglieri M., et al., Vegan nutrition for mothers and children: practical tools for healthcare providers. Nutrients, 2018.
  • Simonson W., Should vitamin C routinely be given with oral iron supplements? Geriatr Nurs, 2019. 40 (3): 327-328.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.