Vikten av att lära barn fint bordsskick

Att lära sina barn vett och etikett vid måltiderna hjälper dem att lära sig att vara artiga och respektfulla. Fint bordsskick inkluderar att tugga med munnen stängd, använda rätt bestick korrekt och vara artig mot andra vid bordet. Idag kommer vi att ta upp några råd som hjälper dig att klara av detta viktiga uppdrag.
Vikten av att lära barn fint bordsskick
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att lära sina barn fint bordsskick är en av de första och fortlöpande uppgifter som föräldrarna står inför. Barnen är helt naturligt fulla av liv och lek. Måltider erbjuder en uppsjö av möjligheter för att både lära sig och ha roligt.

Barn blir emellertid ofta distraherade vid middagsbordet, får raseriutbrott eller börjar bråka med sina syskon. Detta kan leda till många problem för föräldrar som vill njuta av en familjemåltid tillsammans i lugn och ro. Därför vill vi dela med oss av några tips om hur du kan lära dina barn respekt och fint bordsskick vid måltiderna.

Varför är det viktigt att lära ut fint bordsskick till barn?

Genom tiderna har samhället dömt en persons utbildningsnivå och karaktär baserat på hans eller hennes bordsskick. Måltiderna har alltid representerat en stund av respekt och vördnad i civilisationer över hela världen. Det är faktiskt ett ögonblick som gränsar till något som är heligt eller religiöst.

Så är det ännu idag. När familjemedlemmar sätter sig ner för att dela en måltid och vara tacksamma, är det ett ögonblick som definierar en funktionell familj. Med detta i åtanke är det tydligt varför fint bordsskick är så grundläggande. Samtidigt är det uppenbart varför det är så viktigt att barnen uppför sig fint när de äter med gäster eller när de äter ute.

Fint bordsskick: flicka äter sallad

Vad definierar ett väluppfostrat barn vid måltider?

Utan tvekan är etiketten som gäller för att äta vid bordet och vid sociala evenemang varierande och kulturellt beroende. Många av oss är inte medvetna om strikta protokoll och exakta regler.

Till exempel vet vi inte alla hur vi ska hålla glasen, eller i vilken ordning vi ska lägga ut besticken. Än mindre vet vi vilken gaffel vi ska använda till varje rätt etc.

Men det viktiga att komma ihåg är att vi inte behöver vara mästare i vett och etikett för att veta vad fint bordsskick är. Det finns universella uppförandekoder som har att göra med att alla ska ha trevligt och det kräver att barnen är artiga och respektfulla vid bordet.

Ett barn med bra bordsskick definieras som någon som uppför sig lugnt och sansat. Det är ett barn som inte har för bråttom när han eller hon äter, som ber om saker artigt och ber om tillåtelse att lämna bordet när det behövs. Det är också ett barn som inte leker med sin mat eller sina bestick, och som säger “tack” när det serveras.

Självklart är det inte lätt för små barn att komma ihåg alla regler om hur man ska bete sig vid bordet. Men om de ler, säger tack och sitter stilla så har de redan kommit långt när det gäller artighet.

Måltiderna har alltid representerat en stund av respekt och vördnad i civilisationer över hela världen.

Vad barn behöver veta om att vara artig

När barnet är runt 4 år, kan han eller hon börja lära sig de grundläggande reglerna för artighet under måltiderna. Nedan är en lista över enkla steg som är lätta för barn att komma ihåg och följa.

 • Tvätta händerna före måltiden: Det handlar inte bara om fint bordsskick, det handlar om grundläggande hygien. Att tvätta händerna är en del av att hålla sig frisk.
 • Att hjälpa föräldrarna duka bordet eller vänta tålmodigt på att kallas till middagen.
 • När de satt sig till bords så väntar de på att föräldrar och gäster ska börja äta först eller på ett “Var så goda!” från de vuxna.
 • Att säga “kan du skicka mig…” och “tack” när de ber om mat eller drycker.
 • Inte sätta armbågarna på bordet.
  Glad familj vid middagsbordet
 • Tugga långsamt och hålla munnen stängd när de tuggar.
 • Använda servetten ofta för att rengöra ansiktet och händerna.
 • Aldrig sörpla i sig soppa eller drycker.
 • Ett barn får aldrig leka med besticken eller porslinet. Gafflar, knivar och skedar är endast till för att ätas med. När barnet inte använder sina redskap ska han eller hon lägga dem parallellt med tallriken.
 • Om ett barn har ätit färdigt, ska han eller hon vänta på tillstånd att gå från bordet.
 • När barnet lämnar bordet ska han eller hon säga “tack för maten” och erbjuda sig att hjälpa till att duka undan från bordet och städa i köket.

Tänk på att detta är en lång process och kräv inte perfektion från första början. Med tålamod och vänlighet kommer dina barn att lära sig det här. 

Fint bordsskick gör måltiderna trevliga för alla

Kom slutligen ihåg att ett barns sanna karaktär kommer att synas vid måltiden. Om ett barn är oförskämt, tjurigt eller brukar ta till raseriutbrott för att få sin vilja igenom, då kommer det att synas på hans eller hennes bordsskick, men det är också för ett sådant barn som denna utbildning kommer att komma till störst nytta.

I det här fallet är det viktigt att föräldrarna arbetar för att stärka gott beteende dygnet runt, inte bara under måltiderna.

Den främsta regeln för bordsskick är att alla ska ha det trevligt och det gäller även för barnen runt bordet. Se till att du lär dem fint bordsskick på ett trevligt, respektfullt och roligt sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.