BLW-metoden: Kan barn lära sig att äta på egen hand?

Om din bebis är redo att börja äta fast föda finns det något som kallas för BLW (barnstyrd matintroduktion) som kan vara värt att testa!
BLW-metoden: Kan barn lära sig att äta på egen hand?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 17 augusti, 2019

Baby Led Weaning, BLW-metoden, eller barnstyrd matintroduktion på svenska, är ett unikt tillvägagångssätt för att introducera fast föda för din bebis från 6 månaders ålder. Det är ett sätt att lära barnet att äta själv genom att hoppa över puréerna och direkt introducera plockmat.

Så lägg skeden åt sidan och lär dig mer om BLW-metoden i den här artikeln!

BLW-metoden är mer naturlig

BLW-metoden anses av många vara ett mer “naturligt” sätt att få barn att äta. Man ger helt enkelt barnet hela bitar av mat i stället för att mata barnet med puréer på sked. Det är sedan upp till barnet att mata sig själv. Barnet bestämmer hur han äter, hur mycket han ska äta och hur snabbt han ska äta.

Metoden avviker starkt från konventionella metoder, men den förtjänar uppmärksamhet och kan inspirera oss att tänka i nya banor. Nedan diskuterar vi de centrala aspekterna av BLW-metoden i mer detalj.

Fördelar med BLW-metoden

Många specialister hävdar att BLW-metoden är mycket fördelaktig för ett barns övergripande utveckling. BLW handlar om mycket mer än att bara tillgodose ett barns näringsbehov.

Den framstående spanska barnläkaren Dr Carlos Gonzalez bekräftar att barns näringsbehov faktiskt inte är särskilt betungande. Barn i denna ålder får i de allra flesta fall fortfarande den näring de behöver från amning eller ersättning.

De främsta fördelarna med BLW-metoden är följande:

  • BLW stimulerar finmotoriken: I den här åldern går barn genom en fas där finmotoriken håller på att utvecklas för fullt. Att träna dessa färdigheter under måltider hjälper till med utvecklingen.
  • Barnet kan njuta av maten: Måltider blir ett underhållande sätt att tillfredsställa aptiten. Barnet kan äta vad det gillar och välja bland det som erbjuds. Dessutom bestämmer barnet själv hur snabbt eller långsamt det ska äta, och när det är mätt.
  • BLW främjar självkänsla och självständighet: Från en tidig ålder lär sig barnet att själv tillfredsställa sin hunger, och det ger flera fördelar för barnets psykiska hälsa.
  • BLW är en del av en konstant inlärningsprocess: Om du lägger en skivad banan framför din bebis använder han sina händer som ett redskap. Det här är mycket mer stimulerande och berikande än att passivt matas med en sked. Det låter barnet upptäcka nya konsistenser, färger och smaker – om hon faktiskt bestämmer sig för att prova det. Det här är en del av ett barns upptäckande av världen runt omkring.
BLW: baby äter broccoli

Så här använder du dig av BLW-metoden

Innan vi förklarar metoden vill vi bara förtydliga en sak: en kompletterande kost baserad på fasta livsmedel bör bara, som namnet antyder, komplettera amningen.

Kombinationen av båda näringskällorna säkerställer att ditt barn får i sig de näringsämnen han eller hon behöver. Om något kan ditt barns kost erbjuda för lite järn, men det kan man lösa med ett järntillskott.

BLW-metoden leder dig igenom ditt barns första kontakt med mat, en relation som kommer att bestå under resten av barnets liv. Om du låter barnet ta ledningen kan du hjälpa honom eller henne att äta och utveckla ett hälsosamt förhållande till mat.

I början måste du skära ditt barns mat i bitar. Kom ihåg att maten ska vara mjuk eftersom ditt barn förmodligen inte har några tänder eller vet hur hon ska tugga.

Några bra alternativ att börja med:

  • Frukt: Bananer, persikor, päron och äpplen.
  • Grönsaker: Kokta morötter, squash, zucchini och potatis.
  • Bönor och baljväxter: Mosade linser, till exempel.
  • Ris, havre eller korn, som du kan tillsätta lite yoghurt till.

Under hela processan är det viktigt att du har ett väldigt stort tålamod och inte ger upp efter det första försöket. Det är mycket sannolikt att ditt barn kommer att ställa till med en ordentligt kladdig röra när han leker och utforskar maten. Han kommer att krama maten i sina händer, spotta ut den eller kasta ner den på golvet.

Dessutom kan ditt barn ta längre tid på sig att äta än du vill, och ibland kan han vägra att äta helt och hållet. Oavsett vad som händer måste du ha tålamod och inte ge upp.

BLW: baby äter en frukt

Finns det risker med BLW?

Många föräldrar är skeptiska till BLW-metoden då de är rädda för att det kan vara farligt. Mer specifikt är många föräldrar rädda för att deras barn ska sätta i halsen och kvävas. Men de föräldrar som vågar prova försäkra dig om att det inte finns något att oroa sig för.

Självklart måste du vara försiktig, oavsett vilken metod du använder för att presentera den första plockmaten. Till att börja med måste du vara noga med att se till att ditt barn sitter ner när han eller hon äter. Ditt barn ska sitta bekvämt och rakt upp med god hållning. Samtidigt måste du se till att matbitarna inte är för små.

Om ditt barn får kväljningar av maten, kom ihåg att det är en vanlig del att lära sig tugga och svälja. Det är inte detsamma som att kvävas.

Kväljningar är en förebyggande mekanism som hindrar mat från att komma in i luftvägarna. Därför kan en viss mån av detta vara väntat. Det kommer att hända mindre och mindre allteftersom din bebis blir mer van vid att äta.

Inte farligare än någon annan metod

Jämfört med andra metoder är BLW inte farligare än någon annan. Faktum är att de främsta orsakerna till kvävning hos spädbarn beror på misstag som begåtts av den vuxna som matar barnet. Om barnet inte sitter på rätt sätt utgör detta också en risk.

“Till att börja med måste du vara noga med att se till att ditt barn sitter ner när han eller hon äter. Ditt barn ska sitta bekvämt och rakt upp med god hållning.”

Kanske är den största nackdelen med BLW-metoden allt kladdet och röran. Men oroa dig inte, alla problem har en lösning! Du kan använda haklappar eller plastskydd – allt för att skydda ditt barns kläder. På sommaren kan ditt barn äta i bara blöjan.

Avslutningsvis ger BLW många påtagliga fördelar och är väl värd att försöka sig på. Så vad väntar du på?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.