Intressanta historiska fakta om födelsedagar

Intressanta historiska fakta om födelsedagar
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Upptäck några historiska fakta om födelsedagar som kanske kommer att överraska dig!

Vi vet väldigt lite om födelsedagarnas historiska ursprung. De firas över hela världen, även om vi som människor ibland kanske inte är helt ärliga om hur gamla vi faktiskt är!

Vad är födelsedagar?

En födelsedag är i grunden firandet av en speciell händelse. Den händelsen är förstås en persons födelse. Dagen är vanligtvis firad med en fest eller något liknande som samlar vänner och släktingar.

Vi har sammanställt några roliga historiska fakta om födelsedagar genom tiderna, och vi är säkra på att du kommer att finna dem underhållande och även hitta några överraskningar på vägen!

Några intressanta historiska fakta om födelsedagar

Ursprungen till födelsedagsfester tillhör en hednisk tradition från långt innan kristendomen uppstod. Många av traditionerna i samband med denna fest har sitt ursprung i magiska eller religiösa ritualer.

Att tända ljus på en tårta var ursprungligen tänkt att skydda människor mot onda andar. Förutom att de försökte garantera personens goda hälsa och lycka under de kommande åren.

Flicka tittar ut genom fönster

Stjärnornas inflytande

Denna tradition, ursprungligen hednisk, har direkta länkar till astrologin. Det var astrologerna som, när de uppfann kalendrar, kunde beräkna födelsedagar.

Denna beräkning var ursprungligen endast för de högre klasserna. Det vill säga för kungar eller medlemmar av adeln eller folket av betydelse på ett visst ställe.

De gjorde det för att dessa människors beslut och vad som hände med dem under hela livet har haft effekt på hela samhället. På så sätt gick kalendrar och horoskop hand i hand.

Grekland och Rom

I det antika Grekland samlades alla män som firade sin födelsedag samma dag. Detta var en privat fest i exklusiva klubbar.

Romarna kan ha erövrat grekerna, men det var grekerna som erövrade romarna kulturellt. På så sätt spred sig deras inflytande över hela världen.

Grekerna trodde på förekomsten av en skyddande ande (som de kallade daimon). Denna karaktär uppstod enligt deras tro samma dag som en person föddes, med uppdrag att följa med honom eller henne under resten av livet.

Bebis med peruk

Kristendomen

Eftersom dessa ritualer hade ett hedniskt ursprung, fann kristendomen det svårt att acceptera tanken på en födelsedagsfest. De kristna var inte bara likgiltiga inför dem, utan de var helt emot att ens fira dem med en fest.

Kristendomen, i sin linda, motsatte sig firande i alla dess former. Oavsett om de var hedniska eller magiska/religiösa, trodde de att dessa traditioner skulle ifrågasätta tron på att endast en Gud finns. Eller, om inte, så skulle de tillskriva magiska krafter till naturens element, såsom stjärnorna.

Senare, med konsolideringen av den katolska religionen i Rom, sågs denna tradition inte längre som något ont. Vi bör komma ihåg att katolicismen adopterade flera hedniska traditioner. De firade inte födelsedagar som sådana, men Alla Helgons Dag firade man på olika sätt.

Vissa historiska fakta om födelsedagar relaterar till universaliseringen av detta firande. I Rom, när kristendomen blev den dominerande religionen, fanns det ett behov av att tilldela ett datum för födelsen av Jesus, Frälsaren.

Bibliska och religiösa födelsedagar

Bibeln nämner endast två födelsedagar. Den första är kung Herodes, som bland annat befallde att Johannes Döparens huvud skulle komma till honom den dagen han firar sin födelsedag.

Den andra födelsedagen som Bibeln nämner är Faraos. För att fira den hade han tänkt att avrätta bageriets chef.

Så firas födelsedagar i Väst

Den mest kända födelsedagen i världen är den då Jesus föddes den 25 december. Kyrkan valde det datumet, inte på grund av dess historiska precision, utan för att ersätta en hednisk fest.

Datumet ifråga var ursprungligen ett firande av solens återfödelse, som sammanföll med vintersolståndet på norra halvklotet.

Långa födelsedagsfester

Det finns några födelsedagsfester som håller på i upp till 9 dagar. Andra firas kollektivt under månens nyår, till exempel i Vietnam.

I sin tur firar många muslimer inte födelsedagar på grund av en tradition som hänför sig till profeten Muhammed.

Det finns andra traditioner kring födelsedagar som inte alltid har blivit accepterade av samhället.

Idag avser födelsedagsfester att fira livet och visa kärlek till födelsedagsbarnen. I Väst uppvaktar vi vanligtvis dem med en tårta, ljus och samvaro med dem som är oss närmast. Alla samlas för att ge sina bästa lyckönskningar till den som firar slutet av ett år av sitt liv och början på en nytt.

Grattis på födelsedagen!!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.