Anknytningsteori: Varför är det viktigt att krama bebisar?
Idag kommer vi att förklara varför det är viktigt att krama bebisar ofta.
Visste du att det finns många fördelar för hälsan med kramar? Vet du hur nödvändigt det är med den här fysiska kontakten för den emotionella utvecklingen av din bebis?
Varför borde vi krama bebisar?
Kramar har en direkt positiv effekt på vår hälsa. Det spelar ingen roll hur gammal du är; som mänskliga varelser behöver vi fysisk kontakt, beröring och kramar från ögonblicket vi föds och under resten av livet.
Fysisk kontakt spelar en viktig roll i utvecklingen av neuroner. För att se till att de här neuronerna inte dör är det livsviktigt att vi stimulerar dem från ögonblicket vi föds.
Tack vare kramar, kan vi reducera och förebygga många sjukdomar, både fysiska och psykiska.
När vi kramas, frigör vi stress och depression. Nivåerna av hormonet oxytocin ökar och förbättrar vår hälsa.
Närhelst jag kan, besöker jag mina vänner. Jag kramas och blir kramad tillbaka.
– Jorge Bucay-
Fördelarna med kramar
Det ökar serotonin- och dopaminnivåerna
Kramar reducerar stressnivåerna och förbättrar vårt humör.
Kramar stärker immunsystemet
Immunsystemet stärks och de vita blodkropparna ökar.
Det reducerar trycket i blodkärlen
Kramar får tryckreceptorer som kallas pacinis kroppar att aktiveras. Detta sänder en signal till vagusnerven i hjärnan, ett område som är ansvarigt för det arteriella trycket.
Att kramas tar hand om hjärtat
Att krama någon förbättrar hjärtrytmen.
Kramar lättar på rädsla
Kramar reducerar signifikativt oro, hjälper till att lugna rädslor och erbjuder en känsla av frid och bekvämlighet.
Det föryngrar kroppen
Kramar favoriserar syresättningen av kroppen. Det ökar också cellernas livslängd och stoppar för tidigt åldrande.
En kram förbättrar ditt humör och för med sig lycka
När någon kramar oss, känner vi oss glada och säkra och kan således lyfta vår självkänsla på grund av den ökade serotoninproduktionen.
Reducerar risken för demens
Vi måste ge och ta emot kramar under hela livet. Kramar kan till och med förebygga demens.
Kramar är lugnande och balanserar vårt centrala nervsystem.
Varför är det viktigt att krama bebisar ofta?
Vetenskapsmän anser anknytning vara den viktigaste faktorn för en hälsosam utveckling för barn.
Anknytning refererar till en positiv fysisk kontakt. Med andra ord att kramas, pussas eller gosa med ditt barn. Dessa aktiviteter skapar specifika neurokemiska svar i hjärnan och leder till en korrekt organisation av hjärnans system som är ansvariga för anknytning.
Det är ett välkänt faktum att under de tre första åren av livet utvecklas hjärnan till 90% av dess vuxna storlek. Under den här tiden kommer bebisens hjärna att lägga störst vikt på system och strukturer som är ansvariga för dess emotionella, beteendemässiga, sociala och fysiologiska funktioner för resten av livet.
Oräkneliga vetenskapliga studier har visat att barn som mottar kramar och har format hälsosamma anknytningar i deras dagliga liv sedan födseln utvecklar följande:
- En högre stresskontrollfunktion
- Hälsosammare mellanmänskliga relationer
- Utmärkt skolastisk prestation
- Högre självkänsla
Vad är anknytningsteorin?
Bebisar skapar band med människor som tar hand om deras behov och det inkluderar även mindre affektiva vuxna. Detta band baseras på mer än bara mat och näring. Det sträcker sig mycket längre än din bebis behov att bli matad.
När ett barn föds, vill det vara nära sin mamma. Ett barns gråt, dess reflexmässiga leenden och dess behov att bli matad, är alla motiv för att hålla det nära modern.
Våra barn har ett medfött behov av att bli ovillkorligt accepterade och beskyddade. Detta är grunden till fortsättningen på den mänskliga rasen.
Anknytning har livslånga implikationer. Bebisar som skapar hälsosamma och säkra anknytningar ser sina föräldrar som en komfort och en solid plattform från vilken de kan utforska världen.
Tack vare denna starka emotionella bas som bygger på tillit, kan dessa barn bli självsäkra, omhändertagande och kompetenta vuxna.
Hälsosamma emotionella band mellan vuxna och barn är frukterna av daglig omvårdnad och ömhet.
Även om bebisar är de vackraste och mest bedårande ting du någonsin sett är de också nya varelser i våra liv. Vi behöver lära känna dem.
Så gör det, krama bebisar! Du har ett helt liv framför dig!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.