5 omtalade myter om befruktning

5 omtalade myter om befruktning

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Över hela världen finns det många myter om befruktning, fertilitet och graviditet.

Även om du nu har tillgång till internet och sociala medier där du kan hitta tusentals studier av skickliga forskare och specialister som kan hjälpa dig genomskåda dessa myter, finns det de som – trots att de har tagit del av forskningen och känner till kalla fakta – fortfarande håller tummarna bakom ryggen.

Oavsett om du är troende eller inte, tar vi oss idag an 5 myter om befruktning som fortfarande finns kvar.

De 5 mest kända myterna om befruktning

Myt 1

Du har en bättre chans att bli gravid om du lägger upp fötterna högt och lyfter ditt bäcken och din rumpa. Du måste förbli i denna position ett bra tag. Denna position gör det lättare för spermier att simma till ägget och för vissa av dem att befrukta det.

Myt 1 – avslöjad

Sperma rör sig för egen maskin. Varje gång spermier släpps ut i vätska börjar de rusa framåt utan återvändo mot ägget. Deras enda mål är att befrukta ägget och de kommer att ge sitt allt för detta uppdrag.

Gravitationen varken accelererar deras framfart eller saktar ner den. Du kan ligga på din mage, hänga upp och ner, eller göra vad du vill. Om villkoren för befruktning är de rätta, kommer en av din partners spermier att nå ditt ägg och befrukta det.

Myt 2

Datumet då du blir gravid bestämmer om du får en pojke eller en flicka. Om din mage växer på ett eller annat sätt kan du också se om du väntar en flicka eller en pojke.

Befruktning är verksamheten att skapa liv, glädje och väcka nya känslor. Denna process sker i det tysta, blint och ger inga tecken till förhoppningsfulla föräldrar, förutom naturligtvis när den redan har en skatt att visa dem.

Du kan också genomgå tester som saxprov och knivprov för att ta reda på barnets kön innan barnet är fött. Eller bara genom att studera ditt ansikte kan du få reda på vad du ska ha. Detta misslyckas aldrig.

Myt 2 – avslöjad

Foster

Denna myt är falsk. Årets dag, timmen, månaden eller seklet har inget att göra med ditt barns kön; ej heller om din mage pekar eller växer till någon viss form av en boll eller om du sitter på en sax eller en kniv, om din näsa sväller upp, om du får fläckar i ditt ansikte eller om du ser mer eller mindre vacker ut.

Ditt framtida barns kön bestäms av ett par kromosomer som är ansvariga för att “göra” en flicka (XX) eller en pojke (XY), och du kommer bara att kunna veta säkert om du får ett ultraljud där ditt barns kön kan ses tydligt.

Myt 3

Nu när du är gravid måste du äta för två och hela tiden och hela dagen.

Myt 3 – avslöjad

Under graviditeten behöver du inte äta dubbelt så mycket. Faktum är att det kan vara ganska skadligt för både mamman och hennes barn. Det kan orsaka överdriven viktökning som kan leda till komplikationer som graviditetsdiabetes och preeklampsi (graviditetstoxikos).

Under graviditeten måste du maximera näringsinnehållet i din kost. Ät tillräckligt med hälsosam mat för att tillgodose näringskraven för din gravida kropp, liksom barnet som växer i din livmoder.

Mineraler, kolhydrater, fetter, vitaminer och fibrer måste alla införlivas i din kost, men allt i rätt proportioner. Öka ditt intag av frukt och grönsaker, drick mycket vatten och fördela måltiderna jämnt under hela dagen för att undvika att känna dig uppsvullen.

Myt 4

Det är svårt att bli gravid första gången du har sex. Det är faktiskt nästan omöjligt.

Myt 4 – avslöjad

Befruktning
Det här kunde inte vara mer osant. Så länge du och din sexpartner är fertila och villkoren för att bli gravid skapas i livmodern så kan du bli gravid, oavsett om det är ert första sexuella möte eller inte.

Myt 5

Ju mer sex du har desto mer sannolikt är det att du blir gravid.

Myt 5 – avslöjad

Medan en fertil man kan göra en kvinna gravid när som helst, har kvinnor bara vissa dagar i månaden när de kan bli gravida.

Oavsett hur ofta du har sex under månaden, om du inte har sex under dina fertila dagar, kommer det inte att bli något barn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.