Vad du behöver veta om scharlakansfeber
När barn drabbas av scharlakansfeber får de inte alltid rätt behandling. Resultatet kan bli att det tar längre tid för dem att tillfriskna och återhämta sig från symptomen.
Därför är det viktigt att du tar reda på allt du kan om hur man behandlar sjukdomen på rätt sätt.
Någon i din närhet kanske har drabbats av scharlakansfeber, eller du själv kanske har drabbats. Men vissa aspekter av sjukdomen förbises ofta, särskilt när det gäller den vård som behövs.
Generellt består behandlingen vid scharlakansfeber av ett antal åtgärder som kan tyckas enkla, men som är av stor betydelse.
Vad vet du om scharlakansfeber?
Scharlakansfeber är en barnsjukdom som orsakas av bakteriegruppen A-streptokocker. Dessa bakterier tillhör en familj av mikroorganismer som har sitt ursprung i halsmandlarna.
Grupp A-streptokocker bildar ofta ett gift som leder till utbredda, karmosinröda hudutslag.
Det är viktigt att tydliggöra att det inte är alla streptokockinfektioner som producerar giftet, och det är inte heller alla barn som är känsliga för det.
Till exempel kan två syskon som bor i samma hem båda smittas, men sjukdomen kan visa sig olika för de båda barnen. Det ena barnet kan vara känsligt mot giftet, och det andra inte.
Barn som drabbas måste behandlas med särskilda mediciner.
Men hur smittar scharlakansfeber? I regel överförs smittan via direktkontakt med saliv från smittade barn. Smittan kan därför överföras när barn pratar, hostar eller nyser.
Bakterien kan också sprida sig via redskap, leksaker eller annat som barnet stoppat i munnen. Därför är det viktigt att hålla smittade barn separerade ifrån andra barn.
Sjukdomens förlopp
Infektionens symptom uppträder väldigt plötsligt. Körtlarna i nedre delen av halsen sväller upp, vilket är väldigt smärtsamt.
Följande symptom är också kopplade till scharlakansfeber:
- darrningar
- kräkningar
- bristande aptit
- huvudvärk
- halsont
- svullna halsmandlar
- apati, håglöshet (barnet vill troligen inte leka)
Under de följande 12 till 48 timmarna kommer hudutslag att uppträda runt ljumskarna, armhålorna och halsen. Senare kommer dessa utslag att sprida sig till resten av kroppen. De har formen av röda fläckar som är lite upphöjda.
Samtidigt kommer tungan att täckas av en vit beläggning. Smaklökarna kommer att svullna och bli rödare än vanligt. Senare kommer barnets hud att börja flagna.
På den sjätte till åttonde dagen kommer smärtan att avta. Om febern flammar upp igen i detta läge kan det vara ett tecken på någon komplikation som omedelbart måste behandlas.
Efter den nionde dagen börjar barnets hud flagna av; det börjar i ansiktet och på magen, och slutligen sprider sig ner till händer och fötter.
Vad du behöver veta
Tyvärr kan scharlakansfeber komma tillbaka flera gånger under barndomen, eftersom den kan orsakas av flera olika streptokocker från olika bakteriestammar. Det betyder att vaccinering inte är så effektivt som vid andra sjukdomar.
Scharlakansfeber innebär inga komplikationer så länge den nödvändiga medicineringen ges. Om inte kan det leda till konsekvenser såsom reumatisk feber, som orsakar inflammation i hjärta, leder och blodkärl.
Om det inte behandlas kan scharlakansfeber också leda till njurinflammation (glomerulonefrit), som snabbt påverkar njurarnas funktioner.
Vaccination är inte effektivt för att förebygga scharlakansfeber.
Oavsett om hudutslagen har kommit eller inte är det absolut nödvändigt att konsultera en läkare.
En medicinsk specialist kommer att avgöra vilken behandling som är lämplig. Det är mycket viktigt att vara medveten om den utskrivna medicinens sammansättning, och även doseringen samt medicinens effekter på kort, medellång och lång sikt.
Hur man tar hand om ett barn med scharlakansfeber
- Se till att barnet får vila. Även när ditt barn mår tillräckligt bra för att gå tillbaka till skolan är vila fortfarande viktigt. Det är alltid bra för ditt barn att känna sig bekväm och väl omhändertagen. Laga “vit mat” (ja, till färgen), närande soppor, glass och naturliga hemgjorda drycker som apelsinjuice, grapefruktjuice eller lemonad.
- Om ditt barn inte vill äta, tvinga det inte att äta. Erbjud i stället “mjuk mat”.
- Om du har en luftfuktare (med kallvatten) är det en perfekt tidpunkt att använda den, eftersom den kan verka lindrande mot halsont. Du kan också lägga kall- eller varmvattenkompresser runt ditt barns hals för att minska svullnaden och dämpa smärtan.
- Se till att ditt barns naglar är korta så att det inte skadar sig själv om utslagen kliar.
- Kärlek och omsorg. Det kan låta “cheesy”, men alla människor behöver känna sig omhändertagna och älskade när de är sjuka. Genom att ge ditt barn lite kärlek och omsorg kommer du att ta hand om ditt barns psykiska hälsa, och därmed också främja den fysiska hälsan. Att spendera kvalitetstid med din lilla är mycket viktigt.
Om du har funderingar ska du alltid rådfråga en barnläkare. När det kommer till ditt barns hälsa ska du alltid agera direkt för att förhindra att tillståndet förvärras och för att undvika ytterligare komplikationer.