3 roliga lekar för tonåringar

Här är några roliga lekar för tonåringar som hjälper dig att ha en underbar tid tillsammans som en familj.
3 roliga lekar för tonåringar
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Dagens tonåringar är ofta bänkade framför skärmarna hela dagen. För dem är det något normalt, så det är föräldrarnas plikt att lära dem andra sätt att roa sig och umgås. Idag delar vi med oss av några idéer till roliga lekar för tonåringar.

Lekar för tonåringar

För många verkar lekar vara en exklusiv aktivitet för de minsta i familjen. Men verkligheten är att lekandet är viktigt under alla skeden av livet och tonåringar behöver den tiden för att må bra med sig själva.

Enligt en nyligen genomförd studie kan för mycket tid framför skärmar minska det psykologiska välbefinnandet hos unga människor. Av denna anledning är det avgörande att avsätta tid för att koppla ur och utföra fritidsaktiviteter med familj eller vänner.

Några av fördelarna med spel och lekar för tonåringar är följande:

  • Förbättrar social interaktion
  • Ger tid att vila från strikta rutiner
  • Uppmuntra kreativitet och fantasi
  • Stimulerar kommunikation med andra människor
  • Stärker det affektiva bandet med de människor som de leker med
  • Det är ett bra sätt att slappna av

Lekar går långt bortom skärmar och det roliga är inte begränsat till videospel. Dessutom är lekar nödvändiga för att lära tonåringar att interaktionen mellan människorna som medverkar i lekarna är roliga och hälsosamma. När de fastnar för dessa aktiviteter glömmer de också att internet skulle vara det enda alternativet.

Fyra tonåringar som spelar ett brädspel.

Roliga lekar för tonåringar

Härefter kommer vi att dela med oss av tre idéer på spel och lekar för tonåringar som inte kräver stora resurser eller pengar. Allt du behöver är ditt vett, vilket är det som gör dem så roliga!

1. Viskleken

Denna lek är en klassiker och skratt garanteras. Det är bäst när man spelar i lag. Du kan dock ignorera denna regel om du inte har många medverkande.

Leken består av att uttala en fras i örat på den första spelaren, ju mer komplicerat den är, desto bättre! Denna spelare skickar sedan meddelandet till nästa spelare och så vidare tills den sista spelaren tar emot det och säger det högt. När du märker skillnaderna mellan inledningsfrasen och slutfrasen kommer skrattet att spridas över hela huset!

Om ni spelar i grupper vinner det lag som gör minst fel vid överföringen av det ursprungliga meddelandet.

2. Filmleken

Denna klassiska lek är också mycket rolig och för att spela måste ni dela upp er i två eller fler lag.

En person som startar leken väljer en film och viskar den i nästa deltagares öra. Sedan måste den deltagaren agera ut filmen så att de andra medverkande kan gissa titeln. Gruppen som gissar rätt först, vinner.

3. Kortrappakalja

Detta är ett kortspel som bara kräver två spelare. Målet är att turas om att kasta kort till mitten av bordet tills en av er lyckas bli av med samtliga sina kort.

För att spela måste en spelare i sänder säga värdet på kortet som den kastar samt placera det med värdesidan nedåt på bordet. Om motståndaren tror dig är det dennes tur. Men om den inte tror dig, säger den “rappakalja” och ber dig att vända på kortet för att ta reda på om du talar sanning eller inte.

När en spelare ljuger och bedrägeriet upptäcks måste den plocka upp sitt kort igen och lägga till det på sin kortlek. Den första spelaren som lyckas bli av med hela sin kortlek vinner.

Tonåringar, låt oss leka!

Några som leker på ett repgunga i skogen.

Dessa tre lekar är enkla men väldigt underhållande. Om du vill kan du välja många andra, men det grundläggande är att visa unga människor att det finns olika sätt att underhålla sig.

Främja också när det är möjligt tid tillbringad utomhus och med familjen, eftersom fördelarna med denna typ av aktiviteter är många fler än du tror.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Tassia K. Oswald , Alice R. Rumbold, Sophie GE Kedzior, Vivienne M. Moore (Sep 2020) Psychological impacts of “screen time” and “green time” for children and adolescents: A systematic scoping review. Disponible en: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0237725
  • By Twenge, Jean M.,Martin, Gabrielle N.,Campbell, W. Keith
    Emotion, Vol 18(6) Sep 2018, 765-780. Decreases in psychological well-being among American adolescents after 2012 and links to screen time during the rise of smartphone technology. Disponible en: https://psycnet.apa.org/buy/2018-02758-001

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.