Viktiga lärdomar i “Spirited Away”

Filmen "Spirited Away" tog hem priset Berlin Film Festival's Golden Bear år 2002 och fick en Oscar för bästa animerade film 2003. Idag tar vi en titt på de värdefulla lärdomarna i filmen.
Viktiga lärdomar i “Spirited Away”
Azucena Fernández

Skriven och verifierad av läraren Azucena Fernández.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Spirited Away är en film som fortsätter locka till sig både barn och vuxnas uppmärksamhet. Faktum är att den betraktas som en av århundradets bästa filmer. Idag ska vi titta på varför den förtjänar att ses om och om igen.

År 2001 släppte Studio Ghibli för första gången den animerade filmen om en tioårig flicka, Chihiro, som fångad i en magisk värld måste arbeta i ett badhus för gudar för att hitta en väg hem igen. Genom hennes äventyr i detta enorma badhus lär vi oss om japanska traditioner och andlighet.

I filmen hittar vi kamis, andliga varelser som tillhör Shintos religion. För västerlänningar är det gudar, och i Japan är de kopplade till naturelement. Vi upptäcker också yokai, varelser som är en blandning av demoner och naturens andar.

“Spirited Away är höjdpunkten i Miyazakis karriär, en explosion av japansk kultur som visar på värdet av ens rötter och respekt för tradition – samtidigt är det en modern och respektfull vision från 2000-talet.”
–García Villar–

scen ur Spirited Away
© Studio Ghibli

Viktiga lärdomar i “Spirited Away”

Samarbete ger bättre resultat än att jobba emot andra

Till en början måste Chihiro be Yubaba – en häxa som äger badhuset – om arbete. Hon har fått berättat för sig att det kommer vara svårt och bestämmer sig för att vara vänlig och gå med på allt som Yubaba ber om.

På detta sätt lyckas hon utföra det arbete hon behöver göra för att överleva i denna magiska värld och en dag återvända till sin egen värld.

När hon ber om arbete pratar hon vänligt med Yubaba, trots att häxan är ganska tvärt mot henne. Hon kallar henne “mormor”, något som anses artigt i den japanska kulturen, och ber henne till och med om hjälp för att ta bort förbannelsen från sin vän Kohaku.

Alla har en bra sida – du måste bara leta efter den

Karaktären No Face, en svart skugga med ett vitt ansikte, är till en början ganska skrämmande.

Absolut alla tror att No Face är ond, men Chihiro anstränger sig till det yttersta för att hitta hans goda sida. Hon upptäcker till slut vad som tidigare hänt med No Face och ger honom chansen att visa sitt sanna jag.

”Chihiro tror på andras godhet. Med denna tro på att vi alla har godhet lyckas hon också övervinna Yubaba.”

Chihiros resa lär oss att girighet gör dig till ett monster

Det här är vad som händer med Chihiros föräldrar. De äter för mycket av mat som inte tillhör dem, och de förvandlas till svin.

Deras girighet ger dem bara problem. Det är så Chihiros äventyr börjar.

Ekologins och naturens betydelse i Spirited Away

Naturens stora värde är ett annat starkt tema i Spirited Away. I filmen kommer en dag en hemsk stinkande gud till badhuset och skapar kaos.

Med stort tålamod ägnar Chihiro tid åt att tvätta guden, som visar sig vara gud till en förorenad flod. Under tvättningen inser Chihiro att guden samlat på sig smuts med en cykel som startpunkt, och denna cykel har stor betydelse. Den är där för att någon kastade den i floden. Filmen påminner oss därav om vikten av att inte skräpa ner.

Om vi ​​kastar saker i vattnet – som en cykel – förorenar vi inte bara vattnet utan skadar också flodens andar.

scen ur Spirited Away
© Studio Ghibli

Vårt konsumtionssamhälle gör oss till slavar

I den animerade filmen förlorar alla som får jobb hos Yubaba sitt namn och glömmer sitt tidigare liv. På ett sätt blir de slavar för att de inte kommer ihåg vilka de egentligen är.

Yubaba lovar till exempel en av huvudkaraktärerna i filmen, Kohana, en skatt som hon egentligen aldrig kommer att ge honom, i utbyte mot att han glömmer sitt namn och vem han är. Detta kan sägas spegla hur besatta vi är av materiella ting, till den grad att vi förlorar oss själva.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ayechu Orta, X., & Marco Simón, F. (2020). Sobre la naturaleza del sintoísmo. https://zaguan.unizar.es/record/94639
  • Dozo, L. (2020). El uso de la fantasía en las películas de Hayao Miyazaki como práctica de resistencia a la posmodernidad: caso “El viaje de Chihiro” (Bachelor’s thesis, Facultad de Ciencia Política y Relaciones Internacionales). https://rephip.unr.edu.ar/handle/2133/18940
  • González Portero, J. (2019). El viaje de Chihiro y el viaje del héroe/La tesis de Campbell aplicada al héroe japonés contemporáneo.
  • Gusdorf, G. (2001) Mitos y referencias culturales en el film El viaje de Chihiro, de Hayao Miyazaki. Autora: Lic. en Artes Camila Sabeckis.
  • Rodríguez Fernández, Iván (2016): “El anime como valor cultural”, en Anjhara Gómez Aragón (ed.): Japón y Occidente. El patrimonio cultural como punto de encuentro. Sevilla, Aconcagua Libros, pp.183-192.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.