“Toy Story 4” visar oss att Disney utvecklas

"Mot oändligheten och vidare" och "Jag är din bäste vän" är legendariska fraser från filmsagan Toy Story, som kom tillbaka till bioduken i år med Toy Story 4.
“Toy Story 4” visar oss att Disney utvecklas

Senaste uppdateringen: 15 december, 2019

Toy Story 4 har varit en stor hit sedan den släpptes. Miljoner har redan sett den på biografer runt om i världen för att upptäcka de senaste äventyren med Woody, Buzz och deras vänner.

24 år har gått sedan lanseringen av den första Toy Story-filmen år 1995. Woody, Buzz och deras gäng med leksaker fortsätter dock att underhålla sin publik nästan två och ett halvt decennium senare.

Men du kanske inte har märkt att vissa saker har förändrats. Fortsätt läsa för att ta reda på mer.

Otrolig detaljrikedom

Som sagt har det gått 24 år mellan att den första filmen släpptes och dess fjärde uppföljare, och en av de saker som folk på sociala medier påpekar mest är hur detaljrik Toy Story 4 är.

De otroliga animationsdetaljerna i filmen går inte att missa. Ett exempel är hur snyggt animerade armarna på filmens nya karaktär, Gaffe, är – som är gjorda av piprensare.

Och kommer du ihåg Woodys älskade porslinsdocka från den första filmen? Detaljerna i Bo Peeps klänning av spets i den nya filmen är värda all beundran. I själva verket ser det ut som om de sytts för hand på riktigt.

Färgernas intensitet och de otroliga animationssekvenserna i filmen kommer slå dig med häpnad. Om du har följt med Toy Story-sagan från början kommer du verkligen uppskatta hur animationen har utvecklats för att blåsa liv i denna ensemble av leksaker.

"Toy Story 4" visar oss att Disney utvecklas: flicka håller leksaken Gaffe
© Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios

Djupa dialoger

Medan Toy Story-sagan är välkänd för sin finkänslighet och de starka känslorna den ger upphov till är den fjärde filmen utan tvekan den mest känslosamma.

Trots att filmen riktas mot en ung publik berör de djupa dialogerna som äger rum både generation Y och andra vuxna som växte upp med dessa leksaker. Vem gick ju inte tillbaka till sovrummet för att se om deras leksaker blev levande precis som Woody och hans kamrater?

De avsked, den vänskap och kärlek som tas upp i den här filmen kommer att beröra dig lika mycket som de underhåller dig.

Andra väsentliga detaljer i filmen

Social integration

En av de största frågorna vi läser och hör om i nyheterna och i sociala medier idag är frågan om social integration.

Och en aspekt av social integration är att man accepterar folk med olika former av funktionshinder. Och detta är något som Disney redan har försökt göra i filmer innan Toy Story 4.

På Bonnies första skoldag ser vi att det finns en pojke med hörselnedsättning bland hennes klasskamrater. Filmskaparna gjorde en poäng av att placera pojken i filmen i förgrunden… Vi upptäcker hans funktionshinder eftersom vi kan observera hans cochleaimplantat.

Genom att göra detta lär Disney – denna jätte i filmvärlden och underhållningsindustrin – oss en värdefull läxa. De visar både barn och vuxna vikten av att inkludera och acceptera personer med funktionsnedsättning. Dessutom erbjuder de representation för personer med funktionsnedsättning och ger dem en karaktär de kan relatera till.

Vinkar till andra Disney-filmer

Inspirerande känslor och tankar är något som filmen riktar åt sina äldre tittare. Så erfarna Disney-fans kan komma att lägga märke till följande referenser till äldre Disney-filmer:

  • En av Bonnies klasskamrater är Boo, en av huvudpersonerna i Monsters, Inc. från 2001.
  • Leksaksmotorcyklisten i antikbutiken, Duke Caboom, dök också upp i en tidigare Disney-film. I Superhjältarna (2004) tillhörde han familjens yngsta barn, Jack Jack.
  • Vid en punkt i filmen får Bo Peep en kapsyl av sitt får. Detta är samma kapsyl som huvudpersonen i Upp (2009) har.

    "Toy Story 4" visar oss att Disney utvecklas: Woody och de andra leksakerna
    © Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios

Jämställdhet i Toy Story 4

Men hur långt Disney har kommit i sin utveckling går långt utöver animeringen i Toy Story 4. Disney tar också ett viktigt steg i filmen genom att bryta stereotyper och främja jämställdhet.

I den första Toy Story-filmen ser vi Bo Peep klädd i en ryschig och prålig prickig klänning. Men hennes look är helt annorlunda när hon gör sin comeback i den senaste filmen. Här ser vi henne klädd i en ljusblå byxdräkt och dessutom har hon nu även på sig en mantel i passande superhjältestil.

Den ursprungliga klänningen tillät inte Bo Peep att visa att hon var mycket mer än en docka som dekorerade en lampa. Nu lär vi känna henne som en kämpe, försvarare och hjärnan bakom äventyren i Toy Story 4.

Och hennes starka personlighet är det som gör henne till en av huvudpersonerna. Den söta porslinsdockan har blivit en heroisk krigare vars betydelse är mer relevant än någonsin.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.