The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore: En kortfilm

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore är en underbar liten kortfilm som uppmuntrar barn att läsa.
The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore: En kortfilm
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är bra att uppmuntra till läsning hos barn från en tidig ålder. Det är därför vi i den här artikeln vill tipsa om en underbar kort animerad film om flygande böcker. Filmen är bara cirka 15 minuter lång. Den gör att vi kan reflektera över vikten och värdet av böcker och läsning i våra liv.

Namnet på kortfilmen är The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore. Den är regisserad av William Joyce och Brandon Oldenburg och släpptes 2011. Den har vunnit flera priser, inklusive en Oscar för bästa animerade kortfilm 2012.

Vad väntar du på? Klicka här för att njuta av den här vackra filmen… men glöm inte att komma tillbaka hit efteråt!

Läsning är grundläggande för allas vår utveckling och utbildning, men särskilt för de yngre bland oss. Genom att läsa lär sig en person flera kognitiva färdigheter, såsom reflektion, analys, observation, fokus, kreativitet, etc.

Barn som läser tenderar ofta att vara mer självständiga, och deras tankar är rikare och mer varierande. De är mindre fördomsfulla, mer respektfulla och bättre i stånd att tillgodogöra sig information och kunskap. På grund av allt detta kan vi säga med säkerhet att läsning är mycket fördelaktigt för små barns utveckling.

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
© Moonbot Studios

Att uppfostra barn med ett intresse för att läsa

För att barn ska bli intresserade av att läsa är det viktigt för föräldrar att arbeta med detta. För att utveckla goda läsare är det viktigt att ge sina barn många möjligheter att läsa berättelser och böcker hemma tillsammans med sin familj. Genom att göra detta växer de upp med den goda vanan att vilja läsa.

Det är dock viktigt att påpeka att det inte handlar om att tvinga dem. Istället bör du uppmuntra dem att upptäcka olika berättelser och äventyr, och sedan leva sig in i dem genom de olika karaktärerna.

”Verbet att läsa, liksom verbet att älska och verbet att drömma, bör inte användas i imperativ form. Läsning måste vara en form av lycka och ingen kan tvingas vara lycklig.”

– Jorge Luis Borges –

Kortfilmen The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore låter oss reflektera över allt detta.

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore är en kort, animerad stumfilm. Men trots att den inte har någon dialog eller berättarröst sitter man som åskådare klistrad vid skärmen, eftersom berättelsen, animeringen och det musikaliska ackompanjemanget är så bra.

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
© Moonbot Studios

Denna rörande och humoristiska kortfilm handlar om Mr. Morris Lessmore, en man som älskar böcker och sagorna de berättar. En dag hamnar den här mannen mitt i en stor orkan som transporterar honom till en annan värld – en grå och öde värld.

På den här platsen möter han som tur är en kvinna som reser genom skyarna med hjälp av en grupp flygande böcker. Kvinnan ger honom en bok som leder honom till ett magiskt bibliotek fullt av böcker som verkar vara levande. Från och med nu börjar han leva med dessa böcker och tillbringar sina dagar med att läsa dem, reparera dem och skriva sina egna berättelser, långt in i ålderdomen.

När han har skrivit färdigt sin bok bestämmer han sig för att lämna det magiska biblioteket och han flyger sin väg, buren av en grupp flygande böcker, precis som kvinnan han sett för många år sedan.

Men historien slutar inte där. En liten flicka går in i biblioteket och hittar boken skriven av Morris Lessmore. Och så upprepar historien sig själv, men den här gången med en liten flicka i huvudrollen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.