Smallfoot: Legenden om Yetin kommer tillbaka på ett nytt sätt!

Yetin, även känd som den förfärliga snömannen, är en legend höljd i mysterium. Filmbranschen har nu kommit att avslöja en ny sida av denna klassiska karaktär som kan lära barn och ungdomar viktiga värderingar. Möt "Smallfoot."
Smallfoot: Legenden om Yetin kommer tillbaka på ett nytt sätt!
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 02 december, 2019

Den förfärliga snömannen – mer bekant som “Bigfoot” – tar sig in på biograferna, men den här gången i en vänligare form. Det är historien om Smallfoot, en animerad film där rollerna är omvända för att lära oss att uppskatta våra skillnader.

Nyligen släpptes filmen Smallfoot för att lära barn om ett annat perspektiv av Yeti-mysteriet. Denna nya version berättar historien om Migo, en mycket mänsklig Yeti, som till och med har en familj. Migo träffar på en vänlig människa och båda lär sig att samexistera trots sina skillnader.

Stjärnspäckad rollista

Karey Kirkpatrick, som redan är känd för filmerna På andra sidan häcken and Smurfarna 2, regisserade denna fantastiska barnfilm. Channing Tatum ansvarar för att ge liv och röst till filmens huvudperson och Michael Blomqvist gör det i den svenska utgåvan.

Vem är bättre än stjärnan från Magic Mike som huvudrollsinnehavare i denna fantastiska barnfilm? Men detta är inte första gången som Tatum ger röst åt en animerad karaktär. För inte så länge sedan var han en del av rollistan i The Lego Batman Movie.

Samtidigt spelar James Corden rollen som den vänliga människan som Migo möter i snön. I den svenska versionen är det ingen mindre än David Lindgren som ger liv åt den här rollen.

Resten av rollistan i originalversionen innehåller en fantastisk rad artister som är mycket väl valda för filmen. Förutom de två skådespelarna som nämns ovan hör du också de kända rösterna från basketspelaren LeBron James, Zendaya och ytterligare en legend som filmen inte kunde klara sig utan: Danny De Vito.

Den spanska skådespelaren Miguel Fernandez utgör också en del av rollistan. Han ger röst till Percy, en reporter som vill täcka den största historien i sin karriär. Den animerade filmen inkluderar också animationer skapade av Jason Reisig, som redan tidigare har arbetat med DreamWorks.

Smallfoot med vänner

Analys: En handling som väcker vårt samvete till liv

Tanken bakom handlingen i filmen är att barn ska se att det alltid finns en annan sida av saken. Det finns emellertid mycket mer komplexa budskap invävda i filmens berättelse – till exempel den politiska figuren som Migo representerar för sitt Yeti-folk.

Denna “Bigfoot” tar på sig den svåra utmaningen att ta reda på just vilka dessa mystiska småfotade varelser, som heter människor, är. Ur ett politiskt perspektiv belyser han regeringens ansvar att offra sig för sina människor och inte tvärtom.

Vi kan också uppskatta andra perspektiv, som reportern och forskaren som försöker studera Yeti. Samtidigt lär vi oss att vi med vänskap, kärlek och acceptans kan uppnå riktigt stora saker. Vi måste övervinna vår rädsla och våra fördomar för att se saker i ett annat och bättre ljus.

De yngsta medlemmarna i din familj lär sig förstå att vetenskapen inte är den enda sanningen som finns. Ibland måste vi ta till oss det som vi inte kan se, och acceptera det precis som det är.

Berättelsen utspelar sig ur perspektivet från någon som skiljer sig från oss, och det är definitivt en värdefull läxa för barn.

Andra intressanta detaljer om Smallfoot

Smallfoot producerades av Warner Animation Group. Det verkar också som om den ursprungliga idén till filmen kom från den spanska manusförfattaren Sergio Pablos, som också arbetade med att göra filmerna Dumma mej (2010) och Ringaren i Notre Dame (1996).

Den kända kompositören Heitor Pereira komponerade det mesta av musiken för Smallfoot. Hans musik tolkades av kända musiker som Zendaya och Niall Horan, tidigare medlem av den engelska popsensationen One Direction.

Smallfoot med vänner
“I Smallfoot lär vi oss att vi med vänskap, kärlek och acceptans kan uppnå riktigt stora saker.”

Myten om Yeti

Den förfärliga snömannen ska enligt myten vara en stor apa som lever i Himalaya. 1973 hävdade advokaten och journalisten Cesar Perez att han hade sett en orangutang med vit päls komma ner från toppen av Annapurna, i Nepal.

Yeti tillhör en kategori varelser som kallas ”kryptider.” Kryptider är mystiska djur som inte klassificeras av vetenskap, men som möjligen kan existera. I åratal har myten om Yeti kommit att etablera sig i kryptozoologin jämte andra kryptider, som Loch Ness-odjuret och Chupacabran.

Sammanfattningsvis är Smallfoot en rolig och intressant film för barn och tonåringar som hjälper dem att ta till sig viktiga värderingar. Så gör det mysigt i soffan och njut av denna härliga film tillsammans – det kommer ni inte att ångra.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.