8 filmer med positiva budskap

Om du älskar filmkvällar med hela familjen, se till att ni ser en av dessa filmer med positiva budskap. De kommer ge din familj chansen att diskutera de värderingar som är viktigast för er.
8 filmer med positiva budskap
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Den här listan över filmer med positiva budskap är full av gripande berättelser som lär barn viktiga läxor för livet. Använd dem för att införliva goda värderingar i dina barn genom exempel som engagerar och motiverar.

Att titta på en film tillsammans är inte bara ett roligt tidsfördriv att göra med små barn. Barnfilmer kan både underhålla och utbilda.

Att identifiera sig med en karaktär kan hjälpa oss att reflektera över våra egna handlingar. Så avsätt ett par timmar åt att sitta ner med dina barn och titta på en film.

Film är ett utmärkt sätt att lära sig om viktiga värderingar.

8 filmer med positiva budskap

1. Coco

Denna Pixar-produktion, som utspelar sig i Mexiko, handlar om firandet av De dödas dag. Filmen uppmanar barn att utforska traditioner, kulturell mångfald och de rötter som förenar oss alla.

Handlingen i Coco låter barn reflektera över kärlek och familj. De lär sig också läxor om att ta hand om djur och slåss för det man tror på.

Andra frågor som filmen berör är vikten av att vara sig själv och meningen med döden. Det här är en av de bästa familjefilmerna med positiva budskap som lär oss viktiga läxor för livet.

2. Shrek

Den första filmen i Shrek-sagan har något för både barn och vuxna. Förutom att få oss att skratta högt lär dess brokiga rollkaraktärer oss vikten av att älska sig själv.

Under resan med Shrek, Åsnan och deras vänner lär sig barn att respektera och värdera skillnader och olikheter.

filmer med positiva budskap: shrek

3. Superhjältarna (The Incredibles)

Den här filmen visar barn att föräldrar också är superhjältar. Du kanske inte kan flyga eller göra dig osynlig, men du kan ändå göra fantastiska saker för att lysa upp deras dag och göra dem lyckliga.

Titta på den här filmen tillsammans för att se hur familjelivet kan vara ett stort äventyr.

”Varje gång vi tittar på en film eller serie kan vi (ofta omedvetet) njuta av de psykologiska fördelarna med barnfilm. Ur en psykologisk synvinkel är det otroligt användbart att se oss återspeglade i en karaktär eller scen för att reflektera och analysera våra största problem eller rädslor.”

-Hodgson & Burque-

4. Filmer med positiva budskap: Frost (Frozen)

Det här är en favorit bland små barn, som älskar de magiska musikaliska numren och vackra animationerna. Genom den här berättelsen kan du ta itu med frågor om syskonrivalitet och familjens betydelse.

Handlingen i filmen lär oss också att dölja våra känslor kan göra dem värre.

5. Modig (Brave)

Genom att titta på Modig ser dina barn ett exempel på hur viktigt det är att kommunicera med våra nära och kära. De får lära sig hur familjebanden, trots svårigheter och oenigheter, alltid för oss samman.

Filmen ger också en chans att diskutera värderingar som jämlikhet, självständighet och mod att följa sin egen övertygelse.

6. Trassel (Tangled)

Det här är en unik kärlekshistoria. Den visar barn att de som borde bry sig om oss ibland misslyckas med att göra rätt eller inte har de bästa avsikterna.

Den här filmen förklarar också att vi måste vara modiga nog att gå nya upplevelser till mötes, så länge de är sunda och leder till personlig tillväxt. Den berör också romantiska relationer och rätt tid att börja utforska det äventyret.

7. Prinsessan och grodan (The Princess and the Frog)

Det här är en film som lyfter fram styrkan och modet hos sin kvinnliga huvudroll och visar oss vikten av att kämpa för våra drömmar.

En annan värdering från den här filmen som vi kan reflektera över är kärlek och tacksamhet mot våra föräldrar.

Handlingen visar hur vi behöver jobba hårt, och att den ansträngningen är nödvändig för att lyckas. När vi verkligen försöker kan vi uppnå allt vi kan önska oss.

filmer med positiva budskap

8. Filmer med positiva budskap: Lejonkungen (The Lion King)

I en lista över filmer med positiva budskap får man inte glömma Lejonkungen. Den här Disney-klassikern slår aldrig fel, men den utforskar också viktiga frågor som förlust och ånger.

Filmen avslöjar också en positiv sida av livet: att möta våra egna rädslor. Handlingen visar att familjen är en källa till kärlek och lojalitet, och att det är värt att kämpa för.

Välj en av dessa filmer med positiva budskap att titta på med dina barn.

Med tiden kan filmkvällar med familjen komma att bli en viktig stund för reflektion och lärande. Dessa och många andra alternativ kommer att tilltala både barn och vuxna.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.