7 underbara julfilmer för hela familjen

Vem gillar inte att luta sig tillbaka och njuta av några roliga julfilmer? Vi har här sammanställt en lista över de bästa julfilmerna som hela familjen kan njuta av tillsammans.
7 underbara julfilmer för hela familjen
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 16 september, 2019

Julen påminner oss varje år om hur viktigt det är att tillbringa tid tillsammans med familjen. och ett av de bästa sätten är att titta på julfilmer ihop.

Upptäck de bästa julfilmerna som produceras runt om i världen!

7 underbara julfilmer för hela familjen

Hollywood överraskar oss alltid med något nytt som får oss att skratta eller gråta. Speciellt julfilmer berättar historier som är spännande och fullpackade med känslor.

Allt ni behöver göra är att poppa en skål med popcorn eller ta fram ett fruktfat, sätta er tillrätta i soffan och njuta!

1. Ensam hemma

Den här nostalgiska filmen från 90-talet med Macaulay Culkin berättar historien om en ung pojke vars familj reser till Paris. I sista minuten skyndar de iväg till flygplatsen, med de lämnar av misstag Kevin (Culkin) hemma ensam.

Medan Kevin är ensam hemma under julhelgen bestämmer sig ett par tjuvar för att bryta sig in i huset. Kevin är dock steget före dem och förbereder en serie fällor som saboterar deras onda plan.

Den här filmen kommer få hela familjen att skratta högt!

2. Polarexpressen

Den här vackra filmen är ett konstverk, baserat på en klassisk barnbok av Chris Van Allsburg. Filmen handlar om en 8-årig pojke som förlorar sitt hopp om julen en julafton.

När pojken ska sova finner han plötsligt att han är på ett tåg. Det magiska tåget går till Nordpolen för att åka till jultomten.

Medan pojken reser från ett äventyr till nästa med sina nyfunna vänner tänds hans hopp om julen på nytt. Filmen är full av förundran, realism och musik, perfekt för juletiden.

“Ett av de bästa sätten att njuta av julen med sina barn är att titta på julfilmer tillsammans.”

3. Arthur och julklappsrushen

Den här spännande filmen från Sony Pictures får alla barn i julstämning när de tittar på den.

Filmen handlar om en pojke som heter Arthur, och som är jultomtens yngsta son. Tillsammans med sin farfar måste Arthur förhindra att en katastrof inträffar med julklapparna under julen.

Följ med på Arthurs hisnande äventyr, en upplevelse era barn sent kommer att glömma!

barn under filt tittar på film på surfplatta

4. Grinchen – julen är stulen

Den här filmen från 2000 bygger på den klassiska berättelsen av Dr. Seuss. Jim Carrey tolkar rollen som Grinchen, en slug och bitter varelse som hatar allt som har att göra med jul.

Hans mål är att få alla invånare i Whoville att dela hans hat för julen. Men han upptäcker snart att julen inte bara handlar om leksaker. Det är istället en tid för att dela med sig.

Det här är en jättekul film för hela familjen. Liksom den ursprungliga tecknade versionen från 1966 har den allt som krävs för att bli en jultradition.

5. Nu är det jul igen

Den här Disney-filmen från 1994 berättar historien om en ung pojke som bor med sin mamma och hennes nya man. Pojkens styvfar berättar för honom att jultomten inte existerar.

Medan han tillbringar julen med sin biologiska far upptäcker de att jultomten har dött på deras tomt. De får inte enbart reda på att han finns på riktigt, utan även att pojkens far måste ta över rollen.

Äventyren som pojken och hans far tillsammans möter kommer få er att skratta och värma era hjärtan.

6. God Madagaskar-Jul

Det här är en kortfilm med Alex, Marty, Melman och Gloria i huvudrollerna – samma fyra karaktärer som vi lärde känna och älska i den ursprungliga Madagaskar-filmen. I den här uppföljaren bestämmer sig de fyra djurvännerna att återvända till sitt hem i New York.

För att ta sig från Madagaskar bygger de en varmluftsballong, men en av öns lemurer saboterar deras plan.

Flera äventyr inträffar under julen som leder djuren till att ändra sig. De bestämmer sig för att ge upp sina egna önskningar för traditionens skull.

tv med tomte på

7. En julsaga

Det här är en underbar julfilm för barn baserad på den klassiska romanen av Charles Dickens.

Filmen handlar om en bitter, girig affärsman. En kväll får han besök av tre spöken som visar honom hur hans framtid blir om han inte ändrar sin inställning till omvärlden.

En serie händelser hjälper honom att tänka om och bli en ny man. De motiverar honom till och med att komma till undsättning för andra som en del av julens magi.

Har du en favoritfilm att titta på i juletider? Dela med dig av dem! Julfilmer är perfekta som underhållning i väntan på julafton och hjälper både vuxna och små att komma i julstämning. Dra nytta av det för att tillbringa tid ihop med familjen och skapa nostalgiska julminnen som barnen kan blicka tillbaka på ända in i vuxen ålder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ron Howard, Brian Grazer y Ron Howard. (2000). El Grinch. Estados Unidos: Imagine Entertainment.
  • John Hughes yChris Columbus. (1990). Solo en casa. Estados Unidos: Hughes Entertainment.
  • Robert Zemeckis, Steve Starkey, Gary Goetzman, William Teitler, Tom Hanks, Chris Van Allsburg y Robert Zemeckis. (2004). El expreso polar. Estados Unidos: Castle Rock Entertainment, ImageMovers, Playtone, ImageMovers.
  • Steve Starkey, Robert Zemeckis, Jack Rapke yRobert Zemeckis. (2009). Cuento de Navidad. Estados Unidos: Walt Disney Pictures, ImageMovers Digital.
  • Sarah Smith. (2011). Arthur Christmas. Estados Unidos y Reino Unido: Aardman Animations, Sony Pictures Animation.
  • Robert Newmyer, Brian Reilly, Jeffrey Silver y John Pasquin. (1994). El Santa Clause. Estados Unidos: Walt Disney Pictures, Outlaw Productions, Hollywood Pictures.
  • David Soren. (2009). Merry Madagascar. Estados Unidos: DreamWorks Animation, Pacific Data Images.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.