Åldern då flickor slutar växa och utvecklas

Barnens uppväxt ger oss oförglömliga minnen för oss som föräldrar. Deras tonår är en unik period, och det känns ofta som att varje stadium går för fort fram.
Åldern då flickor slutar växa och utvecklas

Senaste uppdateringen: 17 maj, 2019

Undrar du när flickor slutar växa och utvecklas? Detta är såklart högst individuellt, men alla går igenom samma faser. Här tar vi upp allt du behöver veta!

Barndomen och tonåren är komplexa perioder som medför viktiga fysiska förändringar. De fysiska förändringarna är kanske de som märks mest.

Visste du att det inledande stadiet av den fysiska utvecklingen under tonåren skiljer sig mellan pojkar och flickor. Fortsätt läsa för att få reda på mer.

Män och kvinnors kroppar utvecklas olika, och de tar dessutom olika lång tid att utvecklas. Puberteten börjar tidigare hos kvinnor.

Innan vi tar upp varje stadium under puberteten i detalj så vill vi klargöra att det inte bara handlar om längd. Tillväxten har även att göra med vikten, könsmognaden samt interna biologiska processer.

Skillnader mellan pojkar och flickor under puberteten

Puberteten börjar oftast hos pojkar vid tio års ålder, medan den hos flickor börjar runt ett år tidigare. Under denna fas börjar flickorna utveckla fettvävnad under båda bröstvårtorna. Detta är början på bröstens utveckling, och därmed puberteten.

Flickor tenderar att uppvisa fysiska kännetecken tidigare än pojkar, som exempelvis större bröst och en ökad kroppsmassa. Hos pojkar består dessa kännetecken av bl.a. skäggväxt.

Puberteten slutar vid 13 års ålder hos flickor och vid runt 14 års ålder hos pojkar. I båda fallen har puberteten öppnat upp porten till nästa stadium: tonåren.

Början på tonåren hos flickor

Under tonåren förändras hormonregleringen hos unga kvinnor. Deras kroppar börjar producera mer gonadotropin, östrogen och progesteron.

De börjar dessutom att producera mer testosteron. Kvinnor har också testosteron, precis som män, men i mindre grad. Dessa hormonella förändringar ger upphov till viktiga fysiska förändringar, som exempelvis:

Flicka som mäter omkrets.
 • Ökad svettning och fetare hud.
 • Hårväxt på vissa specifika delar av kroppen, inkluderat intimområdet.
 • Ökad längd och vikt: Flickor växer mellan 20-30 cm och ökar 7-10 kg i vikt. Dessa siffror är inte exakta och kan variera mellan olika personer.
 • Brösten växer och höfterna blir bredare. Anledningen till att kvinnans höfter växer har att göra med en större fettprocent.
 • Menstruation och utvecklingen av könsorgan: en ung kvinnas första mens markerar början på puberteten.

De fysiska förändringarna är inte de enda som unga kvinnor går igenom under tonåren. Deras känslor förändras också liksom det sätt som de relaterar till sin omgivning.

Alla dessa förändringar gör att personen känner sig instabil, och det är därför väldigt viktigt att unga kvinnor får stöd från sina familjer.

De vuxna familjemedlemmarna kan hjälpa till med att lindra de osäkerheter som uppstår.

När flickor slutar växa

Flickors fysiska utveckling börjar tidigare än hos pojkar, men flickor slutar växa tidigare också. Tonårsstadiet avslutas oftast vid 19 års ålder. Vissa flickor slutar växa tidigare än andra.

Flickor med solglasögon.

Det är viktigt att tänka på att de gener som en kvinna ärver från sina föräldrar inte är den enda faktorn som påverkar hennes utveckling. Det finns dessutom andra faktorer som kan påverka de förändringar som uppstår under tonåren:

 • Näring: Det är viktigt med en hälsosam och balanserad kost för att man ska kunna utvecklas korrekt. Detta gäller för livets alla stadier, men speciellt under tonåren.
 • Vila: Det är viktigt att man sover tillräckligt under natten för att kroppen ska kunna tillverka somatotropin som är ett hormon som kroppen producerar då man sover.
 • Träning: Träning är bra för skelettet och musklernas utveckling. Det stimulerar dessutom aptiten och sömnen samt förbättrar metabolismen.
 • Hälsan: Hjärtsjukdomar, ätstörningar och hormonella obalanser kan ha en negativ påverkan på individens utveckling.

Det är vanligt att både flickor och pojkar avslutar tonåren med en ökad längd och vikt. Detta är en naturlig och hälsosam förvandling som uppstår p.g.a. de hormonella förändringarna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Brix N, Ernst A, Lauridsen LLB, Parner E, Støvring H, Olsen J, Henriksen TB, Ramlau-Hansen CH. Timing of puberty in boys and girls: A population-based study. Paediatr Perinat Epidemiol. 2019 Jan;33(1):70-78.

 • Lalys L, Pineau JC. Age at menarche in a group of French schoolgirls. Pediatr Int. 2014 Aug;56(4):601-4.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.