Farorna med sociala nätverk för tonåringar
Många föräldrar oroar sig nu för tiden om farorna med sociala nätverk för sina barn. Det är inte alltid barnen tänker på vem som kanske sitter på andra sidan skärmen. De är många gånger alldeles för naiva när det kommer till att bedöma vissa beteenden.
För några år sedan hade en sådan situation varit otänkbar. Den fantastiska teknologiska utvecklingen har dock gjort att alla fått tillgång till innovativa kommunikationsappar. Tack vare dem kan vi skicka vilken information vi vill på nolltid… oavsett om det är lagligt eller inte.
Att konstant vara uppkopplad till dem vi älskar är många gånger en stor fördel. Att kunna prata varje dag med vänner och familj som bor i andra städer och länder är fantastiskt.
Men man måste samtidigt vara medveten om att det kan ha vissa nackdelar. Om man inte är vaksam kan sociala nätverk ha en negativ påverkan på ens barn.
Farorna med sociala nätverk för tonåringar
Bedrägerier
Det är väldigt lätt att lura folk online om man vet hur man ska säga vad den andra personen vill höra. Många bedragare använder internet för att sälja telefoner, datorer och spel till ett lågt pris. Det får tonåringar att tro att om de ger dem ett kontonummer kan de få vad de vill ha nästan gratis.
Det där kontonumret är nästan alltid föräldrarnas, och då blir det vi som ofta faller offer för olika typer av bedrägerier. Det är lönlöst att skälla på barnen i dessa fall. När de inser vad som har hänt är skuldkänslorna ett tillräckligt stort straff.
Nätmobbning
De sociala nätverken är en grogrund för folk som förföljer tonåringar. Internettrollen känner ofta offret och drar nytta av personens sårbarhet.
Anonyma meddelanden och hot är bara några av tricken de använder. De kan även få andra att gå med på deras planer. Offret känner sig då ännu mer isolerad.
Om du tror att ditt barn fallit offer för nätmobbning måste du rapportera det så snart som möjligt så att de skyldiga får lida konsekvenserna av sina handlingar.
Det är ett mycket allvarligt problem som varje år får många unga människor att ta sina egna liv. Ge stöd åt ditt barn och se till att han eller hon vet att du finns där oavsett vad som händer.
“Jag fruktar den dag då teknologin har kommit längre än vår mänsklighet. Världen kommer då bara att ha en generation av idioter.”
-Albert Einstein-
Farorna med sociala nätverk: Narcissism och brist på självkänsla
Sociala nätverk som Instagram och Snapchat har fått tonåringar att upptäcka en helt ny värld. Selfies och behovet att söka uppmärksamhet kan skapa många problem. Många t onåringar slutar aldrig jämföra sig själva med andra och i de här sortens appar är det lätt att beundra andras “perfekta” liv.
Om ditt barn inte får det erkännande som han eller hon vill ha på sociala nätverk påverkas självkänslan. Ditt barn kommer då att göra allt han eller hon kan för att dra till sig uppmärksamhet, även om det innebär att korsa vissa gränser. Om barnet å andra sidan har en hel legion av fans som hela tiden berömmer honom eller henne kommer han eller hon bara bli narcissistisk och kaxig.
Farorna med sociala nätverk och beroende
Det är idag väldigt vanligt att man är mer beroende av telefonen än datorn. Whatsapp är det sociala nätverk som används mest bland tonåringar. Enligt olika studier har det visat sig att telefonberoendet kan jämföras med ett allvarligt drogberoende.
Det är en svår men nödvändig utmaning att göra ens barn medvetet om att det inte är bra att spendera all sin tid framför en skärm. Och det gäller inte heller bara barn! Vi vuxna kan också fästa oss alldeles för mycket vid telefonen. och det kan resultera i både mentala och fysiska problem i längden.
Prostitutionsnätverk
Det finns tyvärr många prostitutionsnätverk på internet. De letar alltid efter tonåringar som de kan manipulera och lura, och ibland lyckas de med det.
Det är viktigt att man pratar med sina barn om det så att de är medvetna om farorna. Man tror alltid att det inte kommer hända, men det vet man aldrig säkert.
Uppmana dem att aldrig ge ut sin information eller foton till främlingar, oavsett hur trevliga de verkar. De gömmer sig ofta bakom falska profiler för att dra till sig potentiella offer.
Om du upptäcker att ditt barn har kommit i kontakt med den här typen av individ måste du rapportera det på en gång.
Sociala nätverk behöver inte vara skadliga för tonåringar så länge de vet vilka faror som finns. Det är viktigt att man pratar med dem om allt de kan stöta på så att de kan använda nätverken på ett säkert och ansvarsfullt sätt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Aydn, B. y Volkan Sar, S. (2011). Internet addiction among adolescents: the role of self-esteem.Procedia Social and Behavioral Sciences, 15, 3500–3505.
- Bringué, X. y Sádaba, C. (2011). Menores y redes sociales. Madrid: Foro generaciones interactivas.
- Calderón, C. A., López, M., & Peña, J. (2017). El efecto condicional indirecto de la expectativa de rendimiento en el uso de Facebook, Google+, Instagram y Twitter por jóvenes. Revista Latina de Comunicación Social, (72), 590-607. https://www.redalyc.org/pdf/819/81952828031.pdf
- Mattei, M. M. (2015). El divismo en tiempos de# Instagram. CIC. Cuadernos de Información y Comunicación, 20, 95-107. https://www.redalyc.org/pdf/935/93542537009.pdf
- Wang, N. y Yongqiang, S. (2015). Social influence or personal preference? Examining the determinants of usage intention across social media with different sociability. Information Development (2015): 0266666915603224.